WAŻNE
TERAZ

Głosowanie za odrzuceniem prezydenckiego weta. Marszałek o dacie

Flambirowanie? To wcale nie takie trudne

W kuchni programu "MasterChef Polska" wszystko jest możliwe. Przekonaliśmy się o tym w szóstym odcinku, kiedy w studio pojawili się uczestnicy, którzy wcześniej odpadli z programu. Mogli znowu założyć fartuchy i powalczyć o powrót do walki o tytuł polskiego "MasterChefa". Zadaniem piątki uczestników, którzy odpadli we wcześniejszych odcinkach było flambirowanie.

Flambirowanie polega na oblaniu lub skropieniu dania na patelni alkoholem i podpaleniu go. Ma to na celu wyparowanie mocy alkoholu z potrawy, ale jego smak pozostaje.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Po chwilowym przerażeniu, które malowało się na twarzach uczestników, uspokoili się nieco, ponieważ sam Michel Moran zdradził im tajniki flambirowania - efektownej sztuki kulinarnej i pokazał, jak robi to prawdziwy zawodowiec.

Przede wszystkim należy dobrać odpowiedni alkohol do smaku przygotowywanej potrawy, tak, by całość tworzyła apetyczne połączenie. Flambirowanie polega na skropieniu potrawy alkoholem, a następnie podpaleniu go. Dzięki temu smak trunku pozostaje w daniu, a jego moc wyparowuje pod wpływem temperatury i ognia. Michel Moran zwrócił też uwagę na bezpieczeństwo podczas przygotowywania popisowych potraw. Alkoholu nigdy nie należy dolewać nad ogniem. Najlepiej, jeśli zdejmiemy patelnię z palnika i dopiero wtedy skropimy ją trunkiem.

Polecamy wideo: Ratujcie, to jest po francusku!

Uczestnicy w czarnych fartuchach mieli przygotować jak najwięcej flambirowanych pyszności, ale jurorzy oceniali nie tylko ich ilość, ale także smak. Byli bezlitośni, o czym przekonała się Sara Borowiak (26 l.), która na pierwszy ogień podała flambirowane w whisky… 4 szparagi. Sami uczestnicy byli zdziwieni propozycją podanej przez nią potrawy. Ale Sara postawiła na ilość. Zaraz za szparagami na stole jurorów pojawiły się naleśniki flambirowane w calvados z nieoczekiwanym dodatkiem – włosem. To niewybaczalny błąd, dlatego, pomimo że Sara przygotowała najwięcej, bo aż 9 dań i podała jurorom bardzo smaczne smażone banany, nie dostała białego fartucha.

Ten dzień zdecydowanie należał do Justyny Pilichowskiej (26 l.). Jako jedyna podała jury nie tylko smaczne, ale także pięknie udekorowane potrawy. Jej przegrzebki flambirowane w śliwowicy zachwyciły szczególnie Magdę Gessler. Podobnie jak stek z antrykotu z groszkiem cukrowym i whisky oraz krewetki w rumie Jagody Misztal (26 l.). Ania Starmach nazwała je klasą sama w sobie. Właśnie tymi propozycjami Justyna i Jagoda wywalczyły sobie białe fartuchy. Mogły dołączyć do pozostałych uczestników i dalej walczyć o tytuł polskiego "MasterChefa".

Swoje umiejętności i chęć zwycięstwa mogły pokazać już w następnej konkurencji. Zadaniem było przygotowanie trzech zup. Niestety, nie chodziło o dobrze nam znane rosół, ogórkową czy pomidorową, ale o zupy z różnych zakątków świata. Każdy z uczestników miał za zadanie przygotować trzy propozycje. Najlepiej poradził sobie Damian Sobek (29 l.). Jego harira zachwyciła szczególnie Michela, któremu na myśl przywiodła zupę z soczewicą, którą przygotowywała jego mama. Natomiast Magda Gessler zakochała się w gazpacho przygotowanym przez Damiana – powiedziała, że jest wprost idealne. Z programu odpadała Marta Jankowska (26 l.), ale kto wie, może jeszcze stanie w kuchni "MasterChefa"?

Zobacz także wideo: Znamy tajemnice chińskiej kuchni

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇