Figi zapiekane z serem i szynką parmeńską
Stojąc w dyskoncie przed stoiskiem z owocami i wybierając najlepsze figi, warto ich dotknąć - powinny być miękkie i delikatne. Smakują wybornie, pod warunkiem, że nie są podsuszone. Warto zwracać na to uwagę. Można je jeść na wiele sposobów. Jeśli zauważysz biały nalot na skórce, nie odkładaj owocu. Nie jest to oznaka pleśni, wręcz przeciwnie – to dobry znak. To tylko wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 8 świeżych fig
- 4 plasterki sera żółtego
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- Na każdy plaster szynki położyć plasterek sera i ciasno zrolować.
- Każdą roladkę przeciąć na pół i umieścić w figach nadciętych na cztery części. Zapiec w piekarniku (200 st. C), aż ser się dobrze rozpuści.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze