Trwa ładowanie...
d3xbsh9
18-01-2022 10:02

Fantazyjny chrust. Bardzo kruchy i delikatny

Przepis

Karnawał to czas wielkiego smażenia - pączki, oponki, róże, chruściki. Mamy dla was fantastyczny przepis na domowy chrust (faworki). Ułatwieniem jest to, że zamiast wywijać fantazyjne ciasteczka, wystarczy pokroić ciasto na cienkie paski. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d3xbsh9
3.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 500 g mąki
  • 4 całe jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 60 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki śmietanki 30 proc.
  • 800 g smalcu (4 kostki)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • cukier puder do posypania
Przepis
  • Jajka mieszamy z solą, cukrem i śmietanką, nie ubijamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża z masłem.
  • Robimy w mące wgłębienie, dodajemy masę jajeczną, spirytus i zarabiamy nożem, zgarniając z zewnątrz mąkę do środka. Wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być gładkie i miękka.
  • Ciasto dzielimy na 4 części i porcjami wałkujemy jak na pierogi, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostałe ciasto przykrywamy głębokim talerzem lub zawijamy w folię spożywczą.
  • Za pomocą nożyka kroimy w długie paski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości.
  • Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie.
  • Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Od razu przekładamy za pomocą 2 widelców na ręcznik papierowy. Można przygotować różne kształty np. przez złączenie końcówek, skręcenie czy zawiązanie pasków.
  • Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem z wanilią.
Fantazyjny chrust. Bardzo kruchy i delikatny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
Więcej tematów
d3xbsh9