WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Fantazyjny chrust. Bardzo kruchy i delikatny

Karnawał to czas wielkiego smażenia - pączki, oponki, róże, chruściki. Mamy dla was fantastyczny przepis na domowy chrust (faworki). Ułatwieniem jest to, że zamiast wywijać fantazyjne ciasteczka, wystarczy pokroić ciasto na cienkie paski. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Fantazyjny chrust. Bardzo kruchy i delikatnyFantazyjny chrust. Bardzo kruchy i delikatny
Monika Lemko

Składniki

  • 500 g mąki
  • 4 całe jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 60 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki śmietanki 30 proc.
  • 800 g smalcu (4 kostki)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Jajka mieszamy z solą, cukrem i śmietanką, nie ubijamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża z masłem.
  • Robimy w mące wgłębienie, dodajemy masę jajeczną, spirytus i zarabiamy nożem, zgarniając z zewnątrz mąkę do środka. Wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być gładkie i miękka.
  • Ciasto dzielimy na 4 części i porcjami wałkujemy jak na pierogi, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostałe ciasto przykrywamy głębokim talerzem lub zawijamy w folię spożywczą.
  • Za pomocą nożyka kroimy w długie paski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości.
  • Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie.
  • Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Od razu przekładamy za pomocą 2 widelców na ręcznik papierowy. Można przygotować różne kształty np. przez złączenie końcówek, skręcenie czy zawiązanie pasków.
  • Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem z wanilią.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości