Egzotyczne (i naprawdę zaskakujące) dania z grilla

Grillowanie, nawet w czasie pandemii koronawirusa, nadal jest narodowym sportem Polaków. Grillujemy na potęgę, ale najczęściej na ruszt trafiają kiełbaski, różne rodzaje mięs, ryby czy kaszanka. A trochę szkoda, bo na węglu drzewnym możemy przygotowywać wiele przeróżnych potraw. Warto spróbować, bo niektóre dania, bliżej w Polsce nieznane, egzotyczne, są bardzo smaczne i mogą zaskoczyć nawet najbardziej wytrawnych miłośników grillowania. Oto kilka naszych propozycji na takie potrawy.

GrillGrill to nie tylko kiełbasa i karkówka
Źródło zdjęć: © 123RF

Kurczak po libańsku

Kuchnia Bliskiego Wschodu pełna jest smaków i aromatów. Mieszkańcy terenów pustynnych, górskich, bardzo często przygotowują potrawy właśnie na węglach.

Oto składniki tego pysznego dania: kilka udek z kurczaka (bez skóry), jogurt naturalny, świeży imbir, czosnek, cytryna, ananas z puszki, papryczka chili, sól, pieprz, keczup. W misce mieszamy jogurt z siekanym czosnkiem i imbirem. Dodajemy chili, keczup i sok z cytryny. Udka wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kurczaka układamy na płatach folii aluminiowej, smarujemy marynatą, obkładamy kostkami ananasa, zawijamy i pieczemy aż mięso będzie miękkie.

Australijskie szaszłyki

Australijczycy słyną z mięsa, przyrządzanego na grillu. Szczególnie znani są z pieczonych kawałków wołowiny. Spróbujmy przenieść australijskie smaki do Polski.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Potrzebujemy: kilogram dobrej jakości rostbefu wołowego, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, mielone chili, mielone curry, pieprz, cytrynę, oliwę z oliwek, sól. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę. W misce mieszamy posiekaną cebulę, czosnek, natkę, pozostałe przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Marynatą smarujemy mięso i zostawiamy na noc w lodówce. Kawałki rostbefu nabijamy na patyczki, pieczemy pięć minut z każdej strony, solimy po upieczeniu.

Łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Kolejnym narodem, który o grillowaniu wie wszystko są Amerykanie. Nic nie równa się z przyrządzanymi w ten sposób żeberkami, ale o dziwo, w Stanach Zjednoczonych bardzo popularne są także dania jarskie.

Składniki: cztery ziemniaki ugotowane w mundurkach, cukinia, kilka plasterków wędzonego łososia, cebula, ser żółty, czosnek, sos tabasco, oliwa z oliwek, tymianek, sól i pieprz. Ziemniaki kroimy wzdłuż i wydrążamy środek. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy miąższ z ziemniaków, posiekany czosnek i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy połówki ziemniaków, na tym układamy zwinięte plasterki łososia i posypujemy startym serem. Pieczemy na grillu 10 minut, aż ser się stopi.

Krewetki
© 123RF

Krewetki na trawie cytrynowej

Kolejna potrawa swoje korzenie ma w kuchni tajskiej. Zamiast grillować krewetki nadziane na bambusowe patyczki, wykorzystujemy sztywne łodygi trawy cytrynowej, która dodaje daniu dodatkowego smaku i aromatu.

Potrzebujemy: 20 dużych krewetek, posiekane chili, posiekany czosnek, posiekany imbir, szklankę pomidorów koktajlowych, kilka łodyg trawy cytrynowej, natkę kolendry, sos sojowy, pieprz. Chili, czosnek, imbir, posiekaną kolendrę, sos sojowy i pieprz mieszamy w misce. Wkładamy obrane ze skorupek krewetki i pozostawiamy na 15 minut. Krewetki na przemian z pomidorami nabijamy na łodygi trawy, smarujemy marynatą i grillujemy pięć minut z każdej strony.

Kofta kebab

W Pakistanie i Indiach mięso przygotowuje się na grillu lub nad ogniskiem bardzo często. W krajach tych praktycznie nie je się wołowiny i wieprzowiny, a bardzo popularna jest jagnięcina. To zdrowe mięso powinno wrócić również na polskie stoły.

Na kebab potrzebujemy: pół kilograma mielonej jagnięciny, mielone chili, mielony kmin rzymski, czosnek, cebulę, natkę kolendry, olej, suszoną miętę, sól i pieprz. Mięso mieszamy z przyprawami i startymi na tarce cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy drobno posiekaną natkę i kilka łyżek oleju. Pozostawiamy na dwie godziny, formujemy podłużne kotlety i pieczemy 10 minut na mocno rozgrzanym grillu. Podajemy z jogurtem i sałatą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości