Egzotyczne (i naprawdę zaskakujące) dania z grilla

Grillowanie, nawet w czasie pandemii koronawirusa, nadal jest narodowym sportem Polaków. Grillujemy na potęgę, ale najczęściej na ruszt trafiają kiełbaski, różne rodzaje mięs, ryby czy kaszanka. A trochę szkoda, bo na węglu drzewnym możemy przygotowywać wiele przeróżnych potraw. Warto spróbować, bo niektóre dania, bliżej w Polsce nieznane, egzotyczne, są bardzo smaczne i mogą zaskoczyć nawet najbardziej wytrawnych miłośników grillowania. Oto kilka naszych propozycji na takie potrawy.

GrillGrill to nie tylko kiełbasa i karkówka
Źródło zdjęć: © 123RF

Kurczak po libańsku

Kuchnia Bliskiego Wschodu pełna jest smaków i aromatów. Mieszkańcy terenów pustynnych, górskich, bardzo często przygotowują potrawy właśnie na węglach.

Oto składniki tego pysznego dania: kilka udek z kurczaka (bez skóry), jogurt naturalny, świeży imbir, czosnek, cytryna, ananas z puszki, papryczka chili, sól, pieprz, keczup. W misce mieszamy jogurt z siekanym czosnkiem i imbirem. Dodajemy chili, keczup i sok z cytryny. Udka wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kurczaka układamy na płatach folii aluminiowej, smarujemy marynatą, obkładamy kostkami ananasa, zawijamy i pieczemy aż mięso będzie miękkie.

Australijskie szaszłyki

Australijczycy słyną z mięsa, przyrządzanego na grillu. Szczególnie znani są z pieczonych kawałków wołowiny. Spróbujmy przenieść australijskie smaki do Polski.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Potrzebujemy: kilogram dobrej jakości rostbefu wołowego, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, mielone chili, mielone curry, pieprz, cytrynę, oliwę z oliwek, sól. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę. W misce mieszamy posiekaną cebulę, czosnek, natkę, pozostałe przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Marynatą smarujemy mięso i zostawiamy na noc w lodówce. Kawałki rostbefu nabijamy na patyczki, pieczemy pięć minut z każdej strony, solimy po upieczeniu.

Łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Kolejnym narodem, który o grillowaniu wie wszystko są Amerykanie. Nic nie równa się z przyrządzanymi w ten sposób żeberkami, ale o dziwo, w Stanach Zjednoczonych bardzo popularne są także dania jarskie.

Składniki: cztery ziemniaki ugotowane w mundurkach, cukinia, kilka plasterków wędzonego łososia, cebula, ser żółty, czosnek, sos tabasco, oliwa z oliwek, tymianek, sól i pieprz. Ziemniaki kroimy wzdłuż i wydrążamy środek. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy miąższ z ziemniaków, posiekany czosnek i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy połówki ziemniaków, na tym układamy zwinięte plasterki łososia i posypujemy startym serem. Pieczemy na grillu 10 minut, aż ser się stopi.

Krewetki
© 123RF

Krewetki na trawie cytrynowej

Kolejna potrawa swoje korzenie ma w kuchni tajskiej. Zamiast grillować krewetki nadziane na bambusowe patyczki, wykorzystujemy sztywne łodygi trawy cytrynowej, która dodaje daniu dodatkowego smaku i aromatu.

Potrzebujemy: 20 dużych krewetek, posiekane chili, posiekany czosnek, posiekany imbir, szklankę pomidorów koktajlowych, kilka łodyg trawy cytrynowej, natkę kolendry, sos sojowy, pieprz. Chili, czosnek, imbir, posiekaną kolendrę, sos sojowy i pieprz mieszamy w misce. Wkładamy obrane ze skorupek krewetki i pozostawiamy na 15 minut. Krewetki na przemian z pomidorami nabijamy na łodygi trawy, smarujemy marynatą i grillujemy pięć minut z każdej strony.

Kofta kebab

W Pakistanie i Indiach mięso przygotowuje się na grillu lub nad ogniskiem bardzo często. W krajach tych praktycznie nie je się wołowiny i wieprzowiny, a bardzo popularna jest jagnięcina. To zdrowe mięso powinno wrócić również na polskie stoły.

Na kebab potrzebujemy: pół kilograma mielonej jagnięciny, mielone chili, mielony kmin rzymski, czosnek, cebulę, natkę kolendry, olej, suszoną miętę, sól i pieprz. Mięso mieszamy z przyprawami i startymi na tarce cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy drobno posiekaną natkę i kilka łyżek oleju. Pozostawiamy na dwie godziny, formujemy podłużne kotlety i pieczemy 10 minut na mocno rozgrzanym grillu. Podajemy z jogurtem i sałatą.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥