Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Pierogi, które zachwycą wszystkich

Dla mieszkańców większości regionów Polski nazwa tego specjału brzmi egzotycznie. Jej znaczenie jest natomiast doskonale znane na Warmii i Mazurach, skąd pochodzą dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli po prostu pyszne pierogi z kaszą gryczaną oraz skwarkami. Jak je przygotować?

Pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami są popularne nie tylko na Warmii
Źródło zdjęć: © 123RF

Kuchnia Warmii i Mazur jest bardzo różnorodna, co zawdzięcza niezwykłej historii oraz wielokulturowej i wielowyznaniowej społeczności zamieszkującej przez wieki ten piękny region Polski. Niemieckie tradycje widać w skłonności do słodko-kwaśnych smaków czy łączeniu jajek sadzonych z ziemniakami i boczkiem albo kiełbasy z piwem. Równie silne były wpływy wschodnie, przybysze z Litwy czy Ukrainy przywieźli np. receptury kartaczy oraz kołdunów.

Z tej tradycji wywodzą się również pochodzące z Kresów Wschodnich dzyndzałki, których nazwa prawdopodobnie nawiązuje do charakterystycznego kształtu pierogów, posiadających na brzegach uszy, czyli dzyndzle. Hreczką nazywano natomiast na Kresach grykę, a dokładniej wyrabianą z niej kaszę gryczaną. Skrzeczki to znane i lubiane w całej Polsce skwarki ze słoniny lub boczku.

Dzyndzałki są od dawna jedną z najpopularniejszych potraw na Warmii i Mazurach. Przed laty chętnie jedzono je zarówno w domach, jak i karczmach. Eksperymentowano też z farszem – pierogi nadziewano surowym mięsem wołowym (dzyndzałki warmińskie), gęsiną (wersja przyrządzana zwykle z okazji świąt) czy wędzoną rybą.

Zobacz też: Pierogi z różnych stron świata

Jednak to specjał z kaszą gryczaną i skwarkami zrobił największą karierę, nic dziwnego, że trafił na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami znajdziemy dziś w menu wielu restauracji na Warmii i Mazurach, są też wielkim przebojem na rozmaitych imprezach plenerowych, podczas których wystawiane są lokalne przysmaki.

Moc kaszy gryczanej
Bazą farszu tej potrawy jest kasza gryczana, czyli produkt o wyjątkowo dużej wartości odżywczej, który powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. To m.in. bardzo bogate źródło błonnika pokarmowego wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit (poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania), zmniejszającego ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy czy nowotworów jelita grubego.

Kasza gryczana dostarcza też solidnej dawki witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, pomagających uporać się ze stresem i działających antydepresyjnie. Zawiera również cenne minerały, przede wszystkim potas, magnez, mangan, fosfor, cynk i miedź. Na uwagę zwraca szczególnie duża zawartość krzemu, który rzadko występuje w naszych posiłkach, dlatego w większości cierpimy na niedobór tego pierwiastka, zapewniającego zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymującego w dobrym stanie naczynia krwionośne.

W nadzieniu do dzyndzałków nie może również zabraknąć boczku, który powinien być jak najlepszej jakości, pozbawiony chemicznych ulepszaczy, zwłaszcza fosforanów pogarszających wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, czego konsekwencją bywa np. osteoporoza. Lepiej unikać też produktów obfitujących we wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze czy stabilizatory albo faszerowanych sztucznymi aromatami dymu wędzarniczego.

Dzyndzałki – jak to zrobić

Przygotowanie dzyndzałków z hreczką i skrzeczkami nie jest trudnym zadaniem. Najpierw należy zagnieść ciasto: 50 dag mąki pszennej sparzamy, dolewając 1,5 szklanki wrzątku, mieszamy i studzimy, a następnie dodajemy jajko, dwie łyżki oleju oraz szczyptę soli, wyrabiamy na dość elastyczną masę.

Teraz czas na farsz. Do 20 dag ugotowanej wcześniej na sypko kaszy gryczanej dodajemy 15 dag pokrojonego w kostkę i dobrze wysmażonego boczku, posikaną i zeszkloną na patelni cebulę oraz dwa jajka na twardo pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego krążki o średnicy 8-10 centymetrów, nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku około pięć minut. Dzyndzałki podajmy z kleksem śmietany oraz skrzeczkami, czyli kostkami boczku wysmażonymi na patelni, z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀