Dzień Czekolady. 5 niespodziewanych sposobów na zastosowanie w kuchni
Czekolada nie tylko na deser
Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj czekolady. Jedni wolą mleczną lub nadziewaną, inni jedzą wyłącznie gorzką. Choć jest słodka i kojarzy nam się z deserem, czekolada ma też zastosowanie w daniach wytrawnych.
Wołowina w czekoladzie
Sos czekoladowy świetnie pasuje do mięs. Tym ekstrawaganckim połączeniem zachwycisz domowników i zaimponujesz gościom. Czekolada dobrze komponuje się z wołowiną lub kaczką, chociaż to z indykiem tworzy najbardziej klasyczny duet znany z kuchni meksykańskiej.
Sałatka z czekoladą
Aksamitny czekoladowy sos znamy przede wszystkim jako dodatek do słodkiej sałatki owocowej. Słodki dressing będzie też pasować do słonych sałat, jeśli przełamiesz jego smak octem balsamicznym lub pomarańczą. Świetnie sprawdzi się też w oryginalnych słodko-słonych kompozycjach, łączących owoce z warzywami i serami.
Sos Barbecue
Nuta czekolady wzbogaci popularny sos barbecue, oczywiście ten domowej roboty. Połączenie słodyczy z pikantnymi nutami doda głębi znanemu dodatkowi do mięs.
Czekoladowe chili
Połączenie słodkiej czekolady z papryką stało się popularne dzięki filmowi „Czekolada”. Chili z fasolą i czekoladą pokochają wszyscy fani tego słodko-pikantnego duetu.
Chilijska zupa czekoladowa
Ten egzotyczny przysmak powstaje z połączenia papryczek, cebuli i pomidorów ze słodkim smakiem czekolady.