Dzień Czekolady. 5 niespodziewanych sposobów na zastosowanie w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © flickr.com

/ 6Czekolada nie tylko na deser

Obraz
© flickr.com

Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj czekolady. Jedni wolą mleczną lub nadziewaną, inni jedzą wyłącznie gorzką. Choć jest słodka i kojarzy nam się z deserem, czekolada ma też zastosowanie w daniach wytrawnych.

/ 6Wołowina w czekoladzie

Obraz
© 123RF.COM

Sos czekoladowy świetnie pasuje do mięs. Tym ekstrawaganckim połączeniem zachwycisz domowników i zaimponujesz gościom. Czekolada dobrze komponuje się z wołowiną lub kaczką, chociaż to z indykiem tworzy najbardziej klasyczny duet znany z kuchni meksykańskiej.

/ 6Sałatka z czekoladą

Obraz
© iStock.com

Aksamitny czekoladowy sos znamy przede wszystkim jako dodatek do słodkiej sałatki owocowej. Słodki dressing będzie też pasować do słonych sałat, jeśli przełamiesz jego smak octem balsamicznym lub pomarańczą. Świetnie sprawdzi się też w oryginalnych słodko-słonych kompozycjach, łączących owoce z warzywami i serami.

/ 6Sos Barbecue

Obraz
© Shutterstock.com

Nuta czekolady wzbogaci popularny sos barbecue, oczywiście ten domowej roboty. Połączenie słodyczy z pikantnymi nutami doda głębi znanemu dodatkowi do mięs.

/ 6Czekoladowe chili

Obraz
© 123RF.COM

Połączenie słodkiej czekolady z papryką stało się popularne dzięki filmowi „Czekolada”. Chili z fasolą i czekoladą pokochają wszyscy fani tego słodko-pikantnego duetu.

/ 6Chilijska zupa czekoladowa

Obraz
© Agencja Gazeta

Ten egzotyczny przysmak powstaje z połączenia papryczek, cebuli i pomidorów ze słodkim smakiem czekolady.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw