Dyniowe ciasteczka z białą czekoladą
- 2 i 1/4 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody spożywczej,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki masła,
- szklanka białego cukru,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- szklanka zmiksowanej dyni,
- jajko,
- kilka kropel ekstraktu z wanilii,
- duża tabliczka białej czekolady
Rozgrzewać piekarnik do 180 stopni C. W misce połączyć ze sobą przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do oddzielnej miski dodać masło i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Następnie dodać dynię, jajka, ekstrakt z wanilii i wolno miksować. Po minucie porcjami dodawać wcześniej przygotowaną mąkę. Dorzucić pokruszoną białą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką. Formować małe ciastka, które wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-13 minut.
Podziel się opinią
Komentarze