Trwa ładowanie...
d2t1m70
21-08-2022 12:46

Drożdżówki z jagodami i porzeczką

Przepis

Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem. Dacie się skusić? Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d2t1m70
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Zaczyn:

  • 100 g mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 150 g mleka
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 320 g czerwonych porzeczek i jagód w równych proporcjach
  • 25 g cukru
  • 25 g skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 40 g soku z limonki
Przepis
  • Wszystkie składniki na rozczyn przekładam do miski, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Mąkę, sól, cukier wsypuję do miski, wlewam mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn, dodaję żółtka i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Porzeczki z jagodami przekładam do naczynia, wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, delikatnie mieszam łyżką.
  • Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z limonki i gotuję około 10 minut.
  • Ciasto przekładam na oprószony mąką blat. Ciasto dzielę na 14 części, formuję z niego kule.
  • Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środku nakładam czubatą łyżkę nadzienia, zlepiam brzegi, formując podłużne bułeczki.
  • Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu polewam bułeczki lukrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Drożdżówki z jagodami i porzeczką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2t1m70
d2t1m70
d2t1m70
d2t1m70
Więcej tematów
d2t1m70