Drożdżówki z jagodami i porzeczką
Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem. Dacie się skusić? Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Zaczyn:
- 100 g mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 150 g mleka
- 70 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g masła rozpuszczonego
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 320 g czerwonych porzeczek i jagód w równych proporcjach
- 25 g cukru
- 25 g skrobi ziemniaczanej
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 40 g soku z limonki
- Wszystkie składniki na rozczyn przekładam do miski, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Mąkę, sól, cukier wsypuję do miski, wlewam mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn, dodaję żółtka i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
- Porzeczki z jagodami przekładam do naczynia, wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, delikatnie mieszam łyżką.
- Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z limonki i gotuję około 10 minut.
- Ciasto przekładam na oprószony mąką blat. Ciasto dzielę na 14 części, formuję z niego kule.
- Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środku nakładam czubatą łyżkę nadzienia, zlepiam brzegi, formując podłużne bułeczki.
- Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
- Po upieczeniu i wystudzeniu polewam bułeczki lukrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze