Drożdżówka z wiśniami według przepisu z 1895 roku

Idealne ciasto drożdżowe musi być wyrośnięte i pulchne. W takiej wersji, z dodatkiem owoców, będzie pyszną, słodką propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten wypiek zgodnie z recepturą z 1895 roku, którą znajdziemy w książce kucharskiej "Kucharz Warszawski".

Idealne ciasto drożdżowe musi być wyrośnięte i pulchne. W takiej wersji, z dodatkiem owoców, będzie pyszną, słodką propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten wypiek zgodnie z recepturą z 1895 roku, którą znajdziemy w książce kucharskiej "Kucharz Warszawski".

Składniki:

3 jajka
500 g przesianej mąki
50 g drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
80 g masła
Garść wiśni

Przygotowanie:

Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa. Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. Polecam wykorzystać sposób mojej babci: w garnku należy podgrzać trochę wody, przykryć pokrywką "do góry nogami" i na tej równej powierzchni ułożyć naczynie z ciastem, które idealnie urośnie.

Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam ciasto ciepłą wodą (kolejny trik podpatrzony u babci). Wykładam na ciasto rozmrożone i odsączone wiśnie. W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wkładam ciasto na 40 minut.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki