Drożdżówka z wiśniami według przepisu z 1895 roku

Idealne ciasto drożdżowe musi być wyrośnięte i pulchne. W takiej wersji, z dodatkiem owoców, będzie pyszną, słodką propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten wypiek zgodnie z recepturą z 1895 roku, którą znajdziemy w książce kucharskiej "Kucharz Warszawski".

Idealne ciasto drożdżowe musi być wyrośnięte i pulchne. W takiej wersji, z dodatkiem owoców, będzie pyszną, słodką propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten wypiek zgodnie z recepturą z 1895 roku, którą znajdziemy w książce kucharskiej "Kucharz Warszawski".

Składniki:

3 jajka
500 g przesianej mąki
50 g drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
80 g masła
Garść wiśni

Przygotowanie:

Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa. Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. Polecam wykorzystać sposób mojej babci: w garnku należy podgrzać trochę wody, przykryć pokrywką "do góry nogami" i na tej równej powierzchni ułożyć naczynie z ciastem, które idealnie urośnie.

Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam ciasto ciepłą wodą (kolejny trik podpatrzony u babci). Wykładam na ciasto rozmrożone i odsączone wiśnie. W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wkładam ciasto na 40 minut.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇