Drożdżówka z wiśniami według przepisu z 1895 roku

Idealne ciasto drożdżowe musi być wyrośnięte i pulchne. W takiej wersji, z dodatkiem owoców, będzie pyszną, słodką propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten wypiek zgodnie z recepturą z 1895 roku, którą znajdziemy w książce kucharskiej "Kucharz Warszawski".

4

Idealne ciasto drożdżowe musi być wyrośnięte i pulchne. W takiej wersji, z dodatkiem owoców, będzie pyszną, słodką propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten wypiek zgodnie z recepturą z 1895 roku, którą znajdziemy w książce kucharskiej "Kucharz Warszawski".

Składniki:

3 jajka
500 g przesianej mąki
50 g drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
80 g masła
Garść wiśni

Przygotowanie:

Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa. Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. Polecam wykorzystać sposób mojej babci: w garnku należy podgrzać trochę wody, przykryć pokrywką "do góry nogami" i na tej równej powierzchni ułożyć naczynie z ciastem, które idealnie urośnie.

Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam ciasto ciepłą wodą (kolejny trik podpatrzony u babci). Wykładam na ciasto rozmrożone i odsączone wiśnie. W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wkładam ciasto na 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek