Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Czereśnie większości kojarzą się z beztroskim czasem wakacji i dzieciństwa. Owoce te idealnie nadają się do wypieków, więc póki trwa na nie sezon, warto przygotować proste ciasto. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", proponuje smaczne ciasto z czereśniami i waniliową, aromatyczną kruszonką.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Czereśnie większości kojarzą się z beztroskim czasem wakacji i dzieciństwa. Owoce te idealnie nadają się do wypieków, więc póki trwa na nie sezon, warto przygotować proste ciasto. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", proponuje smaczne ciasto z dużą ilością czereśni i waniliową, aromatyczną kruszonką.

Składniki na ciasto:
200 ml ciepłego mleka
500 g mąki
40 g drożdży
130 g cukru
1 jajko
130 g masła

1,5 kg umytych, odsączonych czereśni

Kruszonka:
100 g masła
100 g zmielonych migdałów
100 g mąki
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto: 1. Drożdże rozetrzeć z 60 g cukru. Wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  1. Masło (130g) roztopić.
  2. Do mąki dodać jajko, ciepłe masło, 70 g cukru i wyrośnięte drożdże. Zagnieść gładkie ciasto (zagniatać ciasto co najmniej 5 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut lub dłużej (ma podwoić objętość).
  3. Owoce wypestkować. Kruszonka:
  4. Masło (100 g) roztopić. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i roztopione masło. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  5. Blachę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto równomiernie wyłożyć na przygotowanej blaszce. Na wierzchu ułożyć owoce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Wierzch ciasta posypać kruszonką i piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg przez około 40 minut.

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości