Trwa ładowanie...

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Czereśnie większości kojarzą się z beztroskim czasem wakacji i dzieciństwa. Owoce te idealnie nadają się do wypieków, więc póki trwa na nie sezon, warto przygotować proste ciasto. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", proponuje smaczne ciasto z czereśniami i waniliową, aromatyczną kruszonką.

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachyŹródło: www.malacukierenka.pl
d2hhaum
d2hhaum

Czereśnie większości kojarzą się z beztroskim czasem wakacji i dzieciństwa. Owoce te idealnie nadają się do wypieków, więc póki trwa na nie sezon, warto przygotować proste ciasto. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", proponuje smaczne ciasto z dużą ilością czereśni i waniliową, aromatyczną kruszonką.

Składniki na ciasto:
200 ml ciepłego mleka
500 g mąki
40 g drożdży
130 g cukru
1 jajko
130 g masła

1,5 kg umytych, odsączonych czereśni

Kruszonka:
100 g masła
100 g zmielonych migdałów
100 g mąki
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto: 1. Drożdże rozetrzeć z 60 g cukru. Wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  1. Masło (130g) roztopić.
  2. Do mąki dodać jajko, ciepłe masło, 70 g cukru i wyrośnięte drożdże. Zagnieść gładkie ciasto (zagniatać ciasto co najmniej 5 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut lub dłużej (ma podwoić objętość).
  3. Owoce wypestkować. Kruszonka:
  4. Masło (100 g) roztopić. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i roztopione masło. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  5. Blachę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto równomiernie wyłożyć na przygotowanej blaszce. Na wierzchu ułożyć owoce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Wierzch ciasta posypać kruszonką i piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg przez około 40 minut.
d2hhaum

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj