Trwa ładowanie...
d126hba

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Czereśnie większości kojarzą się z beztroskim czasem wakacji i dzieciństwa. Owoce te idealnie nadają się do wypieków, więc póki trwa na nie sezon, warto przygotować proste ciasto. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", proponuje smaczne ciasto z czereśniami i waniliową, aromatyczną kruszonką.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy
(www.malacukierenka.pl)
d126hba

Czereśnie większości kojarzą się z beztroskim czasem wakacji i dzieciństwa. Owoce te idealnie nadają się do wypieków, więc póki trwa na nie sezon, warto przygotować proste ciasto. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", proponuje smaczne ciasto z dużą ilością czereśni i waniliową, aromatyczną kruszonką.

Składniki na ciasto:
200 ml ciepłego mleka
500 g mąki
40 g drożdży
130 g cukru
1 jajko
130 g masła

1,5 kg umytych, odsączonych czereśni

Kruszonka:
100 g masła
100 g zmielonych migdałów
100 g mąki
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto: 1. Drożdże rozetrzeć z 60 g cukru. Wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Masło (130g) roztopić.
3. Do mąki dodać jajko, ciepłe masło, 70 g cukru i wyrośnięte drożdże. Zagnieść gładkie ciasto (zagniatać ciasto co najmniej 5 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut lub dłużej (ma podwoić objętość).
4. Owoce wypestkować.
Kruszonka:
5. Masło (100 g) roztopić. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i roztopione masło. Kruszonkę wstawić do lodówki.
6. Blachę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto równomiernie wyłożyć na przygotowanej blaszce. Na wierzchu ułożyć owoce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.
7. Wierzch ciasta posypać kruszonką i piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg przez około 40 minut.

[

 (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d126hba

Sprawdź również: kokosowa kruszonka z rabarbarem i jabłkami.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Tym kieruj się przy zakupie czereśni

Sernik krakowski z kratką

d126hba

Tych produktów lepiej nie trzymaj w lodówce

d126hba

Podziel się opinią

Share

d126hba

d126hba