Dorada w ziołach

Oprócz popularnego łososia czy tuńczyka, na naszym stole powinny pojawiać się także inne gatunki ryb. Autorka bloga "Dziękuję było pyszne" poleca doradę. Jej mięso jest wyjątkowo mięsiste, a odpowiednio przyrządzone - soczyste. Wystarczy dodać kilka składników pozwalających na wydobycie smaku ryby i gotowe. Można ją przygotować klasyczne z dodatkiem masła lub w wersji dietetycznej, pomijając ten składnik.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Oprócz popularnego łososia czy tuńczyka, na naszym stole powinny pojawiać się także inne gatunki ryb. Autorka bloga "Dziękuję było pyszne" poleca doradę. Jej mięso jest wyjątkowo mięsiste, a odpowiednio przyrządzone - soczyste. Wystarczy dodać kilka składników, pozwalających na wydobycie smaku ryby i gotowe. Można ją przygotować klasyczne z dodatkiem masła lub oliwy, ale doskonale smakuje także w wersji dietetycznej, bez tych składników.

Składniki:

dorada
zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek
sól, pieprz
limonka
1 szalotka
1 spory ząbek czosnku
opcjonalnie łyżka oliwy z oliwek lub masło.

Sposób przyrządzenia:

Doradę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Cebulkę i czosnek obrać pokroić w cienkie plasterki. Rybę polać sokiem z połowy limonki, posolić, popieprzyć. Delikatnie naciąć i nafaszerować doradę ziołami, czosnkiem i cebulą. Można opcjonalnie podlać oliwą z oliwek lub włożyć masła do środka. Piec w papilotach w 190 stopniach przez 25 minut.

Obraz
© (fot. www.dziekujebylopyszne.pl)

ZOBACZ TAKŻE:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie