Dorada w ziołach
Oprócz popularnego łososia czy tuńczyka, na naszym stole powinny pojawiać się także inne gatunki ryb. Autorka bloga "Dziękuję było pyszne" poleca doradę. Jej mięso jest wyjątkowo mięsiste, a odpowiednio przyrządzone - soczyste. Wystarczy dodać kilka składników pozwalających na wydobycie smaku ryby i gotowe. Można ją przygotować klasyczne z dodatkiem masła lub w wersji dietetycznej, pomijając ten składnik.
Oprócz popularnego łososia czy tuńczyka, na naszym stole powinny pojawiać się także inne gatunki ryb. Autorka bloga "Dziękuję było pyszne" poleca doradę. Jej mięso jest wyjątkowo mięsiste, a odpowiednio przyrządzone - soczyste. Wystarczy dodać kilka składników, pozwalających na wydobycie smaku ryby i gotowe. Można ją przygotować klasyczne z dodatkiem masła lub oliwy, ale doskonale smakuje także w wersji dietetycznej, bez tych składników.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Doradę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Cebulkę i czosnek obrać pokroić w cienkie plasterki. Rybę polać sokiem z połowy limonki, posolić, popieprzyć. Delikatnie naciąć i nafaszerować doradę ziołami, czosnkiem i cebulą. Można opcjonalnie podlać oliwą z oliwek lub włożyć masła do środka. Piec w papilotach w 190 stopniach przez 25 minut.
Polecamy również: sałatka z jarmużem i karczochami.