Domowy sok z malin na zimę. Jak go przygotować?

Sok z malin to pyszny sposób na poprawę odporności. Maliny zawierają sporo kwasu salicylowego, który ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i rozgrzewające. Przetwory z malin przygotowane latem to naturalne lekarstwa, po które warto sięgać w okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę. Jak zrobić domowy sok z malin?

Maliny
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Katarzyna Gileta

Maliny – właściwości

Owoce oraz liście malin są od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej. Nic dziwnego, to prawdziwa bomba witaminowa. Są nieocenione, jako środek wspomagający odporność, ponieważ obfitują w witaminę C. Poza tym zawierają sporą dawkę witamin z grupy B. Uzupełniają także niedobory potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

Antocyjany, które odpowiadają za apetyczny kolor dojrzałych malin, korzystnie wpływają na układ odpornościowy organizmu. Mają w sobie również cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Ponadto, w porównaniu z innymi owocami, odznaczają się wysoką zawartością błonnika. Dobra wiadomość dla osób, które dbają o linię - 100 g malin to tylko 33 kalorie.

Sok i syrop – czym się różnią

Sok to produkt, który otrzymamy po wyciśnięciu owoców. Prawdziwy sok nie powinien być dosładzany. Natomiast syrop jest znacznie słodszy i gęstszy, bo zawiera oprócz soku także spory dodatek cukru.

Maliny – czy musimy je myć?

Sok z malin krok po kroku

Najprościej użyć do tego celu specjalnego garnka, zwanego sokownikiem. Garnek taki składa się z kilku części. W pierwszej, z dziurkowanym dnem, układa się owoce. Pod spodem jest część, do której będzie skapywał sok. Na samym spodzie jest miejsce na wlanie wody. Woda ta gotując się i wydzielając parę, ogrzewa owoce na górze, a te puszczają sok. Dziurkowane dno pozwala na idealne oddzielenie soku od owoców. Tym sposobem można otrzymać prawdziwy, niczym niedosładzany sok.

Sok malinowy – na co pomaga?

Sok malinowy jest niezastąpiony w walce z objawami przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga pokonać gorączkę. Ze względu na dużą zawartość błonnika maliny są polecane jako naturalny środek na zaparcia. Przyspieszają perystaltykę jelit. Wykazują również działanie rozkurczowe, dlatego łagodzą bóle menstruacyjne. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz potasu wspomagają działanie układu nerwowego. Są także polecane dla osób, które stosują diety odchudzające.

Maliny
© Pixabay

Domowy syrop z malin

Jeśli chcemy przygotować syrop, wystarczy nam duży słoik. W zależności od tego, czy chcemy otrzymać syrop nisko, czy wysoko słodzony, na 1 kg malin potrzebujemy od 150 do 750 g cukru.

  • Umyte i osączone z wody maliny należy wkładać do słoika partiami, naprzemiennie z porcją cukru.
  • Delikatnie potrząsając słoikiem wymieszać owoce z cukrem. Słoik obwiązać gazą i odstawić na 2-4 dni, aby owoce puściły sok.
  • Dobrze jest dwa razy dziennie potrząsać delikatnie słoikiem, żeby cukier dobrze się rozpuścił.
  • Po tym czasie, kiedy w słoiku wyraźnie oddzielą się owoce od soku, należy sok zlać do garnka i zagotować.
  • Wrzący przelewać do umytych i wyparzonych wcześniej słoiczków i natychmiast zakręcać. Odstawiać do góry dnem, aż syrop wystygnie, a słoiczek szczelnie się zamknie.

Jeżeli wiemy, że taki syrop zużyjemy w ciągu kilku dni, wtedy nie trzeba go gotować, a jedynie przechowywać w lodówce. Warto wybierać naturę, jeśli zależy nam na naszym zdrowiu. Przy okazji otrzymujemy sporą dawkę witamin i składników odżywczych, ukrytych w pięknym kolorze, smaku i zapachu.

Syrop malinowy w kuchni

Syrop można wykorzystać do rozgrzewających napojów - grzańców i herbat. Doskonale wzbogaci także niejeden deser. Idealnym połączeniem będzie jeszcze ciepły kremowy sernik z malinowym syropem. Produkt ten nadaje się także do połączeń wytrawnych - sosy na bazie syropów i demi glace urozmaicą smak wieprzowiny oraz wołowiny.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce