Domowy sok z malin na zimę. Jak go przygotować?

Sok z malin to pyszny sposób na poprawę odporności. Maliny zawierają sporo kwasu salicylowego, który ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i rozgrzewające. Przetwory z malin przygotowane latem to naturalne lekarstwa, po które warto sięgać w okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę. Jak zrobić domowy sok z malin?

Maliny
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Katarzyna Gileta

Maliny – właściwości

Owoce oraz liście malin są od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej. Nic dziwnego, to prawdziwa bomba witaminowa. Są nieocenione, jako środek wspomagający odporność, ponieważ obfitują w witaminę C. Poza tym zawierają sporą dawkę witamin z grupy B. Uzupełniają także niedobory potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

Antocyjany, które odpowiadają za apetyczny kolor dojrzałych malin, korzystnie wpływają na układ odpornościowy organizmu. Mają w sobie również cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Ponadto, w porównaniu z innymi owocami, odznaczają się wysoką zawartością błonnika. Dobra wiadomość dla osób, które dbają o linię - 100 g malin to tylko 33 kalorie.

Sok i syrop – czym się różnią

Sok to produkt, który otrzymamy po wyciśnięciu owoców. Prawdziwy sok nie powinien być dosładzany. Natomiast syrop jest znacznie słodszy i gęstszy, bo zawiera oprócz soku także spory dodatek cukru.

Maliny – czy musimy je myć?

Sok z malin krok po kroku

Najprościej użyć do tego celu specjalnego garnka, zwanego sokownikiem. Garnek taki składa się z kilku części. W pierwszej, z dziurkowanym dnem, układa się owoce. Pod spodem jest część, do której będzie skapywał sok. Na samym spodzie jest miejsce na wlanie wody. Woda ta gotując się i wydzielając parę, ogrzewa owoce na górze, a te puszczają sok. Dziurkowane dno pozwala na idealne oddzielenie soku od owoców. Tym sposobem można otrzymać prawdziwy, niczym niedosładzany sok.

Sok malinowy – na co pomaga?

Sok malinowy jest niezastąpiony w walce z objawami przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga pokonać gorączkę. Ze względu na dużą zawartość błonnika maliny są polecane jako naturalny środek na zaparcia. Przyspieszają perystaltykę jelit. Wykazują również działanie rozkurczowe, dlatego łagodzą bóle menstruacyjne. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz potasu wspomagają działanie układu nerwowego. Są także polecane dla osób, które stosują diety odchudzające.

Maliny
© Pixabay

Domowy syrop z malin

Jeśli chcemy przygotować syrop, wystarczy nam duży słoik. W zależności od tego, czy chcemy otrzymać syrop nisko, czy wysoko słodzony, na 1 kg malin potrzebujemy od 150 do 750 g cukru.

  • Umyte i osączone z wody maliny należy wkładać do słoika partiami, naprzemiennie z porcją cukru.
  • Delikatnie potrząsając słoikiem wymieszać owoce z cukrem. Słoik obwiązać gazą i odstawić na 2-4 dni, aby owoce puściły sok.
  • Dobrze jest dwa razy dziennie potrząsać delikatnie słoikiem, żeby cukier dobrze się rozpuścił.
  • Po tym czasie, kiedy w słoiku wyraźnie oddzielą się owoce od soku, należy sok zlać do garnka i zagotować.
  • Wrzący przelewać do umytych i wyparzonych wcześniej słoiczków i natychmiast zakręcać. Odstawiać do góry dnem, aż syrop wystygnie, a słoiczek szczelnie się zamknie.

Jeżeli wiemy, że taki syrop zużyjemy w ciągu kilku dni, wtedy nie trzeba go gotować, a jedynie przechowywać w lodówce. Warto wybierać naturę, jeśli zależy nam na naszym zdrowiu. Przy okazji otrzymujemy sporą dawkę witamin i składników odżywczych, ukrytych w pięknym kolorze, smaku i zapachu.

Syrop malinowy w kuchni

Syrop można wykorzystać do rozgrzewających napojów - grzańców i herbat. Doskonale wzbogaci także niejeden deser. Idealnym połączeniem będzie jeszcze ciepły kremowy sernik z malinowym syropem. Produkt ten nadaje się także do połączeń wytrawnych - sosy na bazie syropów i demi glace urozmaicą smak wieprzowiny oraz wołowiny.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇