Dodaj jeden składnik do śniadania. Nie uwierzysz, co się stanie
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Powinno być odpowiednio skomponowane, by zapewnić nam zastrzyk energii, a w nadchodzącym sezonie grypowym również rozgrzać i wzmocnić odporność. Jeden niepozorny składnik zamieni zwykłą jajecznicę czy owsiankę w odżywczą bombę. Wystarczy dosłownie szczypta tej przyprawy, by zadbać o nasze zdrowie. O czym mowa? O kurkumie.
Kurkuma - działanie
Od wieków znane są właściwości lecznicze kurkumy. Wszystko za sprawą zawartego w przyprawie barwnika – kurkuminy. Kurkumina ma działanie przeciwzapalne i skutecznie eliminuje różne bakterie i wirusy. Dzięki temu skutecznie wzmacnia odporność, co jest szczególnie istotnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na infekcje.
Kurkuma działa przeciwutleniająco, poprawia funkcjonowanie oraz pracę naszego mózgu (m.in. chroni przed chorobą Alzheimera), obniża poziom cholesterolu, zapobiega powstawaniu nowotworów, a także przyspiesza gojenie się ran. Kurkuma ma również dobry wpływ na układ trawienny człowieka – przyprawa wspomaga produkcję żółci oraz soków żołądkowych, reguluje pracę jelit, a także niweluje uczucie pełności.
Kurkuma - do jakich potraw dodać
Podobnie jak imbir, tak też kurkumę, można kupić w formie typowej, sypkiej przyprawy albo też surowego, nieobranego kłącza. Kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw używanych w kuchni indyjskiej. Stanowi ona między innymi ważny składnik mieszanki curry, której nadaje charakterystycznej żółtej barwy. Przyprawa dodawana jest także do innej kompozycji – sambar masali.
Niezwykłe właściwości kurkumy
Już niewielka łyżeczka startej kurkumy nada charakterystyczny smak każdej potrawie, do której zostanie dodana. Jednak należy uważać z ilością tej przyprawy, ponieważ jeśli przesadzimy, danie może stać się gorzkie. Kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepiej dodać ją do jogurtu naturalnego.
Łyżeczka tej przyprawy dodana do gotującego się ryżu nada mu piękny kolor oraz ciekawy smak. Świetnie komponuje się także z duszonymi warzywami korzeniowymi. Kurkuma podkręci też smak zupy dyniowej czy fasolowej, pieczonych ziemniaków, dań kuchni meksykańskiej oraz ryb.
Kurkumę warto również dodawać do śniadania. świetnie sprawdzi się jako dodatek do klasycznej jajecznicy, omletu, koktajlu czy owsianki. Możemy również przygotować twarożek lub pastę kanapkową z dodatkiem tej przyprawy.
Złote mleko z kurkumą - przepis
Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność oraz ułatwia zasypianie. Eliksir doskonale zastępuje posiłek, gdy jesteśmy głodni późno wieczorem, i uspokaja przed zaśnięciem.
By unormować nadmierny apetyt i wyregulować metabolizm - do gotowania mleka dodać strączek kardamonu i dosłodzić miodem. Najlepiej pić codziennie wieczorem przez 30 dni.
Składniki:
- 1/8 łyżeczki kurkumy,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
- miód do smaku.
Przygotowanie:
- Kurkumę zalać wodą i gotować ok. 8 min, mieszając, aż uzyska się konsystencję pasty. Jeżeli wygotuje się za dużo wody, to ją uzupełnić.
- Można przygotować większą ilość pasty z kurkumy i przechowywać ją w lodówce do 40 dni.
- Jednocześnie zagotować mleko i odstawić.
- Następnie dodać do przygotowanego mleka gęstą pastę z kurkumy i - gdy przestygnie - posłodzić miodem dla smaku.