Dlaczego wybieramy niezdrowe jedzenie?

Dlaczego zamiast jabłka sięgamy po pączka lub szybką niezdrową przekąskę, mimo że wiemy iż nie służą one naszemu zdrowiu i sylwetce. Najnowsze badania wykazały, że nasza samokontrola zależy od tego jak szybko nasz mózg na podstawie odbieranych sygnałów uzna coś za smacznego lub zdrowego.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego zamiast jabłka sięgamy po pączka lub szybką niezdrową przekąskę, mimo że wiemy, iż nie służą one naszemu zdrowiu i sylwetce? Najnowsze badania wykazały, że nasza samokontrola zależy od tego, jak szybko nasz mózg na podstawie odbieranych sygnałów uzna coś za smaczne lub zdrowe.

Eksperyment naukowców z California Institute of Technology wykazał, że decyzję o wyborze pomiędzy przykładowo jabłkiem a ulubionymi lodami warunkują względy smakowe a nie wiedza o wpływie przekąski na nasze zdrowie (informacje dotyczące kaloryczności czy wartości odżywczych). Badacze wskazali, że w trakcie decydowania się na jakieś danie, to doświadczenie, "wiedza" o smaku minimalnie wyprzedza wiedzę o zdrowotnych właściwościach konkretnego produktu - informuje Huffington Post.

- Nasz eksperyment pokazał, że ważne jest uwydatnianie smaków potraw, bo jak wskazały badania to on ma istotny wpływ na nasze żywieniowe wybory - tłumaczy prof. Antonio Rangel.

Drugi eksperyment przeprowadzony przez badaczy wykazał jeszcze jedną ciekawą zależność. Jeśli wybór jedzenia poprzedzimy informacją o jego zdrowotnych właściwościach, szybciej weźmiemy je pod uwagę i tym bardziej prawdopodobny jest fakt, że dokonamy zdrowych wyborów.

- Badania wykazały, że pewne informacje powinny być uwydatniane na etykietach produktów, bo mogą wpływać na szybkość i częstotliwość podejmowanych decyzji w trakcie zakupów - wskazuje prof. Rangel.

Jeśli więc przykładowo, na czekoladzie kaloryczność byłaby bardziej widoczna i dawała więcej do myślenia, to w konsekwencji różnica czasowa, kiedy myśl o słodkiej rozkoszy wyprzedza o milisekundy świadomość wagi prawidłowego odżywiania, zmniejszy się.

(PAP)/mdn/dki/mp/WP Kuchnia

;

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód