Dieta zupowa. Kolejny kulinarny trend zdrowym sposobem na odchudzanie
Jak wiadomo, jedzenie zupy sprzyja utrzymaniu dobrego zdrowia oraz zachowaniu pięknej figury. Nie dziwi zatem, że dieta zupowa staje się coraz bardziej popularna, bo pozwala na zrzucenie kilku kilogramów tygodniowo. Jeśli jesteś zainteresowana, koniecznie zapoznaj się z zasadami diety zupowej.
Dieta zupowa – od czego się zaczęło?
Dieta zupowa została spopularyzowana przez celebrytów ze świata showbiznesu. Brazylijska modelka i prezenterka Adriane Galisteu wypromowała ten typ diety, co spowodowało lawinowy wzrost popularności płynnej metody odżywiania. Według Brazylijki na częstym jedzeniu samej zupy można w ciągu tygodnia stracić nawet 9 kg. Jednak należy zachować rozsądek, ponieważ przeciętna kobieta chudnie maksymalnie 2-3 kilogramy tygodniowo, więc nagły spadek wagi byłby niebezpieczny. Dieta zupowa polega na przygotowywaniu i zjadaniu zupy złożonej z warzyw, chudego mięsa czy ryby. Dzięki spożywaniu dużej ilości warzyw, bardzo szybko można zauważyć również polepszenie wyglądu skóry.
Jakie są zasady diety zupowej?
Dieta zupowa opiera się na jedzeniu wyłącznie zup przez cały tydzień. To doskonały wariant dla osób, którym zależy na szybkiej utracie wagi bez głodówki i bez utraty energii. Można poprowadzić dietę zupową na dwa sposoby: poprzez zjadanie 5-6 porcji zupy dziennie albo zjadanie zupy w 1-2 porcjach spośród 5 posiłków dziennie. Drugi wariant można stosować bez żadnych ograniczeń czasowych. W przypadku stosowania diety zupowej jako metody odchudzającej, należy zrezygnować z makaronu oraz ryżu. Do zupy ogórkowej czy pomidorowej warto dodać szczypior dla większej dawki witaminy C. Dieta zupowa doskonale sprawdzi się jako jednodniowy detoks – wystarczy wówczas jeden duży garnek zupy, który następnie podzielisz na mniejsze porcje z różnymi dodatkami. Możesz urozmaicać zupę np. siemieniem lnianym, jogurtem, pestkami słonecznika.
Zobacz także: Czy stosując dietę odsłonimy mięśnie. Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Dieta zupowa - o jakich dodatkach pamiętać?
Odpowiednio dobrane dodatki do zup pozwalają na wzmocnienie ich wartości odżywczych. Wzbogacając płynne potrawy o kaszę, zapewnisz porcję węglowodanów złożonych. Gdy do zupy dodasz rośliny strączkowe, chude mięso lub rybę – zyskasz solidną porcję białka. Możesz także do diety zupowej dołączać zioła ułatwiające trawienie, a także inne składniki polepszające walory smakowe:
- chili – pobudza spalanie tłuszczu;
- imbir – łagodzi ból;
- cynamon – wspomaga pamięć;
- kolendra – poprawia nastrój;
- pieprz cayenne – wspomaga leczenie infekcji;
- pestki i orzechy – źródło witamin z grupy B.
Wady diety zupowej
Układ pokarmowy człowieka potrzebuje stałych pokarmów. Żucie powoduje produkcję enzymów trawiennych, natomiast do mózgu dociera sygnał, który pobudza do działania kolejne odcinki przewodu pokarmowego. Dieta zupowa uniemożliwia gryzienie oraz żucie. Osoby borykające się z zaciskaniem szczęk powinny żuć, ponieważ jest to dla nich idealna terapia na rozluźnienie mięśni żuchwy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl