Dieta zupowa. Kolejny kulinarny trend zdrowym sposobem na odchudzanie

Jak wiadomo, jedzenie zupy sprzyja utrzymaniu dobrego zdrowia oraz zachowaniu pięknej figury. Nie dziwi zatem, że dieta zupowa staje się coraz bardziej popularna, bo pozwala na zrzucenie kilku kilogramów tygodniowo. Jeśli jesteś zainteresowana, koniecznie zapoznaj się z zasadami diety zupowej.

Dieta zupowa może być skuteczna, ale trzeba ją urozmaicać.
Źródło zdjęć: © 123RF

Dieta zupowa – od czego się zaczęło?

Dieta zupowa została spopularyzowana przez celebrytów ze świata showbiznesu. Brazylijska modelka i prezenterka Adriane Galisteu wypromowała ten typ diety, co spowodowało lawinowy wzrost popularności płynnej metody odżywiania. Według Brazylijki na częstym jedzeniu samej zupy można w ciągu tygodnia stracić nawet 9 kg. Jednak należy zachować rozsądek, ponieważ przeciętna kobieta chudnie maksymalnie 2-3 kilogramy tygodniowo, więc nagły spadek wagi byłby niebezpieczny. Dieta zupowa polega na przygotowywaniu i zjadaniu zupy złożonej z warzyw, chudego mięsa czy ryby. Dzięki spożywaniu dużej ilości warzyw, bardzo szybko można zauważyć również polepszenie wyglądu skóry.

Jakie są zasady diety zupowej?

Dieta zupowa opiera się na jedzeniu wyłącznie zup przez cały tydzień. To doskonały wariant dla osób, którym zależy na szybkiej utracie wagi bez głodówki i bez utraty energii. Można poprowadzić dietę zupową na dwa sposoby: poprzez zjadanie 5-6 porcji zupy dziennie albo zjadanie zupy w 1-2 porcjach spośród 5 posiłków dziennie. Drugi wariant można stosować bez żadnych ograniczeń czasowych. W przypadku stosowania diety zupowej jako metody odchudzającej, należy zrezygnować z makaronu oraz ryżu. Do zupy ogórkowej czy pomidorowej warto dodać szczypior dla większej dawki witaminy C. Dieta zupowa doskonale sprawdzi się jako jednodniowy detoks – wystarczy wówczas jeden duży garnek zupy, który następnie podzielisz na mniejsze porcje z różnymi dodatkami. Możesz urozmaicać zupę np. siemieniem lnianym, jogurtem, pestkami słonecznika.

Zobacz także: Czy stosując dietę odsłonimy mięśnie. Dietetyk rozwiewa wątpliwości

Dieta zupowa - o jakich dodatkach pamiętać?

Odpowiednio dobrane dodatki do zup pozwalają na wzmocnienie ich wartości odżywczych. Wzbogacając płynne potrawy o kaszę, zapewnisz porcję węglowodanów złożonych. Gdy do zupy dodasz rośliny strączkowe, chude mięso lub rybę – zyskasz solidną porcję białka. Możesz także do diety zupowej dołączać zioła ułatwiające trawienie, a także inne składniki polepszające walory smakowe:

  • chili – pobudza spalanie tłuszczu;
  • imbir – łagodzi ból;
  • cynamon – wspomaga pamięć;
  • kolendra – poprawia nastrój;
  • pieprz cayenne – wspomaga leczenie infekcji;
  • pestki i orzechy – źródło witamin z grupy B.

Wady diety zupowej

Układ pokarmowy człowieka potrzebuje stałych pokarmów. Żucie powoduje produkcję enzymów trawiennych, natomiast do mózgu dociera sygnał, który pobudza do działania kolejne odcinki przewodu pokarmowego. Dieta zupowa uniemożliwia gryzienie oraz żucie. Osoby borykające się z zaciskaniem szczęk powinny żuć, ponieważ jest to dla nich idealna terapia na rozluźnienie mięśni żuchwy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita