WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Dieta raw food – o co chodzi?

Ma nie tylko sprzyjać zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale także chronić przed cukrzycą, nadciśnieniem czy schorzeniami autoimmunologicznymi. Dieta oparta na surowych warzywach i owocach może być też bardzo smaczna. Dlaczego zatem raw food budzi kontrowersje?

SałatkaSałatka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Zanim człowiek zapanował nad ogniem, jego dieta była oparta na surowych produktach. Później, gdy odkrył zalety pieczenia czy smażenia, sięgał po nie znacznie rzadziej, choć nawet w późniejszych czasach nie brakowało zwolenników jedzenia potraw nie poddawanych obróbce termicznej. Przykładem byli liczni pustelnicy, choćby żyjący w IV wieku Jan z Egiptu, który przez blisko 50 lat nie spożył niczego ugotowanego.

Jednak dopiero na przełomie 19. i 20. stulecia zaczęto w pełni uświadamiać sobie korzyści płynące z diety opartej na świeżych, surowych i nie przetworzonych pokarmach. W znacznym stopniu przyczynił się do tego szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner, który w 1897 r. otworzył w Zurychu klinikę, gdzie stosowano jadłospis składający się przede wszystkim z surowych warzyw, owoców i orzechów. Pacjentom ograniczono spożywanie mięsa, białego pieczywa, całkowicie wyeliminowano alkohol, kawę czy czekoladę.

Bircher-Benner zachęcał, by dieta zdrowych ludzi przynajmniej w 50 procentach składała się z produktów nie poddanych obróbce termicznej, w przypadku chorowitych miały one stanowić nawet 100 proc. W tamtych czasach taką koncepcję uważano za ekscentryczną i powszechnie krytykowano. Prawdziwą popularność dieta raw food zaczęła przeżywać dopiero w XXI wieku. Propagują ją największe gwiazdy show-biznesu, choćby Sting, Natalie Portman czy Gwyneth Partlrow. Mniejszy entuzjazm wykazują jednak dietetycy. Dlaczego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nocna owsianka

Surowizna to podstawa

Dieta raw food oparta jest przede wszystkim na świeżych lub suszonych warzywach i owocach (najlepiej pochodzących z upraw ekologicznych), orzechach, nasionach, ziołach, kiełkach, tłoczonych na zimno olejach i produktach fermentowanych, w tym rozmaitych kiszonkach. Wykluczone są zboża zawierające gluten, rafinowane oleje, pasteryzowane soki i nabiał, alkohol, słodycze, chipsy oraz wszelka żywność wysoko przetworzona.

Naczelną zasadą jest spożywanie pokarmów surowych, ewentualnie podgrzanych w temperaturze nie wyższej niż 42 st. (dotyczy to także mięsa, ryb czy jajek). Wykluczenie jest smażenie, gotowanie i grillowanie, ponieważ taka obróbka powoduje znaczące straty cennych witamin, aminokwasów, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów.

Zwolennicy diety raw food zwracają uwagę, że podczas obróbki termicznej wytwarza się wiele szkodliwych substancji, choćby akrylamid (w nadmiarze uszkadza układ nerwowy i przyczynia się do rozwoju nowotworów) oraz izomery trans sprzyjające otyłości oraz schorzeniom układu krążenia.

Dieta raw food – zalety i wady

Bez wątpienia spożywanie pokarmów opartych na surowych produktach, bogatych w wartościowe składniki, ma dużo zalet. Pozwala zgubić zbędne kilogramy, pomaga skutecznie oczyścić organizm z toksyn, przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Może znacząco poprawić parametry krwi, przyczynia się też do obniżenia ciśnienia tętniczego. Spowalnia procesy starzenia, powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych.

Raw food zapewnia także dużo smaku. "Minęły już dni surowej diety składającej się z słupków marchewek i roszpunki. Nawet ja daję się nabrać najpiękniejszym kreatywnym babeczkom, pizzom, sernikom, wrapom, orzechowym serom i czekoladom, które wyglądają i smakują jak ich gotowani konkurenci. Wyśmienita surowa żywność posiada całą galerię smaków i tekstur. Twoje kubki smakowe nie będą wiedziały, co je powaliło!" – przekonuje Tanya Maher w książce "Kuchnia raw food".

Skąd biorą się zatem wątpliwości wielu specjalistów? Ich zdaniem dieta sprawdza się jako kilkutygodniowy detoks, ale niekoniecznie jako długotrwały program żywieniowy, zwłaszcza stosowany bez kontroli lekarza albo dietetyka.

Największy problem to zwiększone ryzyko wystąpienia niedoborów cennych składników odżywczych, w minimalnych ilościach występujących w warzywach czy owocach, choćby witaminy B12 (niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek oraz pracy mózgu i całego układu nerwowego) oraz D (wzmacnia odporność, chroni przed cukrzycą, działa przeciwnowotworowo), a także wapnia, który nie tylko wzmacnia kości i zęby, pomaga też utrzymać prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawia samopoczucie i łagodzi stres.

Według niektórych naukowców długotrwałe jedzenie wyłącznie surowych produktów roślinnych może negatywnie wpływać na gęstość kości (czego konsekwencją bywa m.in. osteoporoza) i stan zębów, a także powodować zaburzenia miesiączkowania.

Dieta raw food na pewno nie jest zalecana dla dzieci, kobiet w ciąży czy osób w podeszłym wieku.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw