WAŻNE
TERAZ

Posłanka Polski 2050 z oświadczeniem. Rezygnuje z członkostwa w partii

Dieta raw food – o co chodzi?

Ma nie tylko sprzyjać zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale także chronić przed cukrzycą, nadciśnieniem czy schorzeniami autoimmunologicznymi. Dieta oparta na surowych warzywach i owocach może być też bardzo smaczna. Dlaczego zatem raw food budzi kontrowersje?

SałatkaSałatka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Zanim człowiek zapanował nad ogniem, jego dieta była oparta na surowych produktach. Później, gdy odkrył zalety pieczenia czy smażenia, sięgał po nie znacznie rzadziej, choć nawet w późniejszych czasach nie brakowało zwolenników jedzenia potraw nie poddawanych obróbce termicznej. Przykładem byli liczni pustelnicy, choćby żyjący w IV wieku Jan z Egiptu, który przez blisko 50 lat nie spożył niczego ugotowanego.

Jednak dopiero na przełomie 19. i 20. stulecia zaczęto w pełni uświadamiać sobie korzyści płynące z diety opartej na świeżych, surowych i nie przetworzonych pokarmach. W znacznym stopniu przyczynił się do tego szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner, który w 1897 r. otworzył w Zurychu klinikę, gdzie stosowano jadłospis składający się przede wszystkim z surowych warzyw, owoców i orzechów. Pacjentom ograniczono spożywanie mięsa, białego pieczywa, całkowicie wyeliminowano alkohol, kawę czy czekoladę.

Bircher-Benner zachęcał, by dieta zdrowych ludzi przynajmniej w 50 procentach składała się z produktów nie poddanych obróbce termicznej, w przypadku chorowitych miały one stanowić nawet 100 proc. W tamtych czasach taką koncepcję uważano za ekscentryczną i powszechnie krytykowano. Prawdziwą popularność dieta raw food zaczęła przeżywać dopiero w XXI wieku. Propagują ją największe gwiazdy show-biznesu, choćby Sting, Natalie Portman czy Gwyneth Partlrow. Mniejszy entuzjazm wykazują jednak dietetycy. Dlaczego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nocna owsianka

Surowizna to podstawa

Dieta raw food oparta jest przede wszystkim na świeżych lub suszonych warzywach i owocach (najlepiej pochodzących z upraw ekologicznych), orzechach, nasionach, ziołach, kiełkach, tłoczonych na zimno olejach i produktach fermentowanych, w tym rozmaitych kiszonkach. Wykluczone są zboża zawierające gluten, rafinowane oleje, pasteryzowane soki i nabiał, alkohol, słodycze, chipsy oraz wszelka żywność wysoko przetworzona.

Naczelną zasadą jest spożywanie pokarmów surowych, ewentualnie podgrzanych w temperaturze nie wyższej niż 42 st. (dotyczy to także mięsa, ryb czy jajek). Wykluczenie jest smażenie, gotowanie i grillowanie, ponieważ taka obróbka powoduje znaczące straty cennych witamin, aminokwasów, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów.

Zwolennicy diety raw food zwracają uwagę, że podczas obróbki termicznej wytwarza się wiele szkodliwych substancji, choćby akrylamid (w nadmiarze uszkadza układ nerwowy i przyczynia się do rozwoju nowotworów) oraz izomery trans sprzyjające otyłości oraz schorzeniom układu krążenia.

Dieta raw food – zalety i wady

Bez wątpienia spożywanie pokarmów opartych na surowych produktach, bogatych w wartościowe składniki, ma dużo zalet. Pozwala zgubić zbędne kilogramy, pomaga skutecznie oczyścić organizm z toksyn, przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Może znacząco poprawić parametry krwi, przyczynia się też do obniżenia ciśnienia tętniczego. Spowalnia procesy starzenia, powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych.

Raw food zapewnia także dużo smaku. "Minęły już dni surowej diety składającej się z słupków marchewek i roszpunki. Nawet ja daję się nabrać najpiękniejszym kreatywnym babeczkom, pizzom, sernikom, wrapom, orzechowym serom i czekoladom, które wyglądają i smakują jak ich gotowani konkurenci. Wyśmienita surowa żywność posiada całą galerię smaków i tekstur. Twoje kubki smakowe nie będą wiedziały, co je powaliło!" – przekonuje Tanya Maher w książce "Kuchnia raw food".

Skąd biorą się zatem wątpliwości wielu specjalistów? Ich zdaniem dieta sprawdza się jako kilkutygodniowy detoks, ale niekoniecznie jako długotrwały program żywieniowy, zwłaszcza stosowany bez kontroli lekarza albo dietetyka.

Największy problem to zwiększone ryzyko wystąpienia niedoborów cennych składników odżywczych, w minimalnych ilościach występujących w warzywach czy owocach, choćby witaminy B12 (niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek oraz pracy mózgu i całego układu nerwowego) oraz D (wzmacnia odporność, chroni przed cukrzycą, działa przeciwnowotworowo), a także wapnia, który nie tylko wzmacnia kości i zęby, pomaga też utrzymać prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawia samopoczucie i łagodzi stres.

Według niektórych naukowców długotrwałe jedzenie wyłącznie surowych produktów roślinnych może negatywnie wpływać na gęstość kości (czego konsekwencją bywa m.in. osteoporoza) i stan zębów, a także powodować zaburzenia miesiączkowania.

Dieta raw food na pewno nie jest zalecana dla dzieci, kobiet w ciąży czy osób w podeszłym wieku.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita