Dieta pięciu smaków
Zauważyliście, że zdecydowana większość Chińczyków nie musi martwić się o swoją wagę? Sylwetkę zawdzięczają diecie stosowanej od pokoleń. Co więcej, uważają, że odpowiednio skomponowana może być lekarstwem na wiele dolegliwości.
Zauważyliście, że zdecydowana większość Chińczyków nie musi martwić się o swoją wagę? Sylwetkę zawdzięczają diecie stosowanej od pokoleń. Co więcej, uważają, że odpowiednio skomponowana może być lekarstwem na wiele dolegliwości.
Na pewno słyszeliście o energii „czi". Chińczycy wierzą, że każdy z nas taką posiada i to właśnie ona odpowiada za właściwe funkcjonowanie organizmu. Nadwaga pojawia się, kiedy energii jest za mało lub zostaje zablokowana. Negatywne skutki mają ciężkostrawne dania, które sprawiają, że w ciele odkładają się szkodliwe substancje, woda oraz tłuszcz.
Symboliczne żywioły
Smaki (kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony) są symbolami żywiołów: drzewa, ognia, ziemi, metalu i wody. A więc kolejno...
Do produktów kwaśnych należą na przykład kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino. Mają działanie orzeźwiające, wzmacniając wątrobę i woreczek żółciowy.
Smak gorzki mają orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, papryka słodka, tymianek, bazylia i podobne składniki. Produkty te wspomagają trawienie oraz pracę serca i jelita cienkiego. Działają też na organizm uspokajająco i są wskazane przy nerwicach, stresie oraz bezsenności.
Do grupy słodkiej zalicza się groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód czy jaja. Wspomagają wytwarzanie niezbędnej energii życia - „czi", wzmacniają żołądek i śledzionę.
Dania ostre, czyli m.in. ryż, cebula, czosnek i kalafior, chronią płuca oraz jelito grube.
Grupa słona to na przykład ryby, owoce morza, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda. Dostarczają organizmowi rozgrzewającego oraz słonego pożywienia chroniącego nerki i pęcherz.
Chińczycy stosują dietę pięciu smaków, twierdząc, że wywierają na organizm działanie termiczne. Niektóre produkty uznawane są za gorące, inne za ciepłe, neutralne, orzeźwiające oraz zimne. Poprzez sposoby ich przyrządzania można sprawić, żeby produkty zimne (jak choćby pomidory) stały się ciepłe (przez dodanie odrobiny „gorącego" pieprzu).
Proste zasady
Zaletą diety pięciu smaków jest to, iż poprawia przemianę materii i nie wymaga liczenia kalorii. Zapewnia odpowiednie ilości witamin i minerałów, korzystnie wpływa na zdrowie i składa się ze stosunkowo prostych dań. Cała tajemnica polega na odpowiednim połączeniu składników. Ważne jest także, aby owoce i warzywa były świeże.
Warto pić ciepłą wodę i zieloną herbatę, jeść słodkie owoce, chude mięso i ryby oraz używać oliwy z oliwek. Podstawą diety są gotowane, pełne ziarna zbóż (pszenica, orkisz, owies, płatki zbożowe, kasze i ryż). Co ciekawe, chronią przed apetytem na słodycze. Gdy na stałe wejdą do twojego jadłospisu, będziesz mógł całkowicie odstawić pieczywo.
Jadaj gotowane warzywa zamiast surowych - unikniesz wzdęć. Często używaj m.in. bazylii, imbiru, kolendry, kopru, kminku, majeranku czy oregano. Przyspieszają trawienie i usuwają z organizmu nadmiar wody.
Pamiętaj, że chińska dieta to także wyrzeczenia. Należy odstawić cukier, słodkie mleko, tłuszcze zwierzęce, wędzone mięso i zbyt duże ilości produktów z grupy kwaśnych (kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino). Specjaliści twierdzą jednak, że warto. Stosując się do zaleceń można bez problemu schudnąć 3 kg w ciągu miesiąca.
qk
fot. Jupiterimages