Dieta na mrozy. Po jakie produkty powinniśmy sięgać?
Zima to pod wieloma względami niekorzystna pora dla naszego organizmu. Niskie temperatury, krótki dzień, brak słońca nie sprzyjają aktywności poza domem, a raczej skłaniają do spędzania większości wolnego czasu w domu.
Poza tym zimowy czas to pora infekcji. Brak słońca powoduje również zmniejszenie naszej energii i chęci spędzania czasu na powietrzu. Zmieniony tryb życia, zimno i brak światła nie zachęcają nas również do dbania o odpowiednią dietę. Czujemy się zmęczeni i zestresowani.
Zmieniamy też nasze nawyki żywieniowe. Sięgamy po dania ciężkie, tłuste i sycące. Bardzo często zły nastrój, spowodowany obniżeniem naszej energii zajadamy niezdrowymi fast-foodami, słodyczami czy chipsami. Niestety obniża to też naszą odporność i łatwo pojawiają się infekcje. Poza tym łatwo łapiemy nadwagę.
Jak bronić nasz organizm przed złymi konsekwencjami pory roku i prawidłowo się odżywiać?
Zimowa dieta powinna rozgrzewać oraz uzupełniać witaminy i minerały. Powinnyśmy więc jeść jak najwięcej krótko gotowanych warzyw, jarzynowych zup, owocowych deserów, kiszonki i kasze. Musimy jeść też bardziej kalorycznie, niż na przykład latem, ale to wcale nie znaczy, że musimy się utuczyć.
Zobacz też: Sałatka ziemniaczana. Odświeżamy klasyczny przepis
Należy więc zwracać uwagę na dania, które dostarczą nam witaminy i minerały.
Gotowane warzywa i zupy
W zimne i mroźne dni potrzebujemy ciepłego jedzenia, zatem gotujmy warzywa, ale w taki sposób, żeby traciły jak najmniej cennych składników – gotujemy je więc krótko lub na parze. Powinny to być najlepiej warzywa sezonowe, pochodzące z naszej strefy klimatycznej - cebula, marchew, buraki, selery, ziemniaki, kapusta, pory i warzywa strączkowe. Wszystkie te warzywa są również pożywnymi składnikami gorących zup. Wystarczy przygotować wywar warzywny lub domowy rosół i dodać krótko gotowane warzywa i przyprawić je aromatycznymi ziołami. Można je też zmiksować na gęsty warzywny krem.
Cebula
Cebula zdecydowanie poprawia smak i aromat potraw. Dania zimowe z dodatkiem cebuli chronią nas przed infekcją.
- wzmacnia odporność naszego organizmu
- zawiera witaminy A, B i C
- minerały: magnez, żelazo, cynk, fosfor i inne
- zwalcza objawy grypy i przeziębienia – kaszel i ból gardła
Czosnek
Uważany jest za naturalny antybiotyk, ponieważ hamuje rozwój bakterii i podnosi odporność naszego organizmu.
- zimą należy jadać go regularnie, by chronić się przed infekcjami
- podczas choroby zwalcza objawy przeziębienia i obniża gorączkę
- dobrze wpływa na układ trawienny, obniża ciśnienie tętnicze i wykazuje działanie antynowotworowe
Czerwone buraki
Buraki to bardzo cenne zimowe warzywa sezonowe, które warto włączyć do diety w chłodniejszych miesiącach.
- zawierają sporo witaminy C, wapnia, kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy
- wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają anemii, pomagają unormować poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi
- wzmacniają odporność organizmu, szczególnie na choroby wirusowe
- przy męczącym kaszlu mają działanie wykrztuśne
Te zimowe warzywa warto dodawać do sałatek, koktajli, zapiekanek, a nawet pizzy. Można też jeść je same – pieczone, w zupach i koktajlach. Poza tym buraki działają na nasz organizm odkwaszająco i oczyszczająco.
Marchew
To jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych, które można bez umiaru jeść w zimie.
- jest źródłem witaminy A (beta-karotenu). Karoten ma szczególne znaczenie podczas zimy, gdy występuje mało słońca – pomaga utrzymać zdrową skórę.
- zawiera witaminy C, E i z grupy B
- substancje odżywcze zawarte w marchewce mają działanie wzmacniające, przeciwdziałają zmęczeniu i depresji, regulują pracę żołądka i poprawiają metabolizm
Marchewkę warto jeść na surowo, gotować na parze, dodawać do surówek i zup oraz wyciskać z niej sok.
Brukselka
Można kochać jej smak lub nie tolerować. Bez względu na upodobania smakowe, brukselka jest warzywem, które warto włączyć do zimowej diety. Jest źródłem wielu witamin: A, C, E, H i z grupy B. 150 g brukselki pokrywa w 100 proc. nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Zimowe dania z brukselką warto zjadać w okresie podwyższonego ryzyka zachorowań, a także wtedy, gdy podejmujemy znaczny wysiłek fizyczny. Brukselkę należy jeść gotowaną na parze, pieczoną, duszoną lub smażoną. Najlepiej z dodatkiem masła, które podkreśli jej delikatny smak. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Warto też dodawać ją do rozgrzewającej zupy warzywnej.
Kiszonki
Kiszonki powstają w wyniku fermentacji, która sprawia, że kiszone warzywa są nasycone witaminami i minerałami, nawet bardziej niż świeże. Do tego wszystkie składniki w kiszonkach są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Na przykład kiszona kapusta zawiera witaminy: C, B6, cenną B12 oraz K i minerały: potas wapń, cynk i żelazo. Kiszone ogórki są znakomitym źródłem witaminy C, bo enzym askorbinaza, który rozkłada tę witaminę w świeżych ogórkach, podczas kiszenia ulega zniszczeniu. Poza tym w kiszonych ogórkach jest magnez, potas i beta-karoten.
Kisić można właściwie wszystkie warzywa i owoce: paprykę, kapustę zwykłą i pekińską, buraki, jabłka, pomidory, rzodkiewki, cebule oraz czosnek. Kiszonki są niskokaloryczne i zawierają kwas mlekowy znakomicie wpływający na pracę jelit. Poza tym podczas kiszenia powstaje acetylocholina, związek, który poprawia przewodzenie impulsów nerwowych, co przeszkadza ospałości i depresji oraz poprawia perystaltykę jelit i trawienie. Kiszonki dostarczają wielu ważnych witamin. Przede wszystkim C, ale również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witaminy K.
Kasze
Wszystkie kasze są kaloryczne, ale właściwie można nazwać je cudem natury, bo nie tuczą. Jeżeli oczywiście nie dodamy do nich tłustych i zawiesistych sosów. Kasze zawierają bardzo dużo błonnika, który poprawia trawienie, witaminy - A, E i sporo witamin z grupy B oraz cały zbiór minerałów. I dostarczają nam energii. Obfitość rodzajów kasz na naszym rynku pozwala wybrać te, które najbardziej nam odpowiadają i smakują. Można je także przygotowywać na różne sposoby i łączyć z innymi składnikami – warzywami, grzybami, mięsem, ziołami, serem i owocami. Kasze mogą stanowić danie główne, jak i deser – w zależności od dodatków. Poza tym możemy je jeść zarówno w domu, jak i zabierać na posiłki do pracy. Kasze, podobnie jak gotowane warzywa czy zupy, są doskonałym posiłkiem w ciągu całego dnia – od śniadania do kolacji.
Owoce
Zimą postawmy na różnorodne krajowe owoce, a wyeliminujmy z naszego jadłospisu większość owoców importowanych. Jedzmy jabłka, gruszki i suszone owoce. Pijmy wartościowe soki warzywne i owocowe. Unikajmy też słodyczy, gazowanych napojów z barwnikami i słodkich syropów. Do picia przygotowujmy kompoty z jabłek, gruszek i śliwek, suszonych owoców oraz mrożonek owocowych. Jeśli brakuje nam w tym słodyczy, dosładzajmy napoje miodem.
Jedzmy też orzechy, ziarna zbóż oraz nasiona. Dodawajmy do naszych posiłków oleje roślinne i oliwy z pierwszego tłoczenia, tłoczone na zimno.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl