Trwa ładowanie...

Dieta na mrozy. Po jakie produkty powinniśmy sięgać?

Zima to pod wieloma względami niekorzystna pora dla naszego organizmu. Niskie temperatury, krótki dzień, brak słońca nie sprzyjają aktywności poza domem, a raczej skłaniają do spędzania większości wolnego czasu w domu.

Dieta na mrozy. Po jakie produkty powinniśmy sięgać?Źródło: Shutterstock.com
d2grf6g
d2grf6g

Poza tym zimowy czas to pora infekcji. Brak słońca powoduje również zmniejszenie naszej energii i chęci spędzania czasu na powietrzu. Zmieniony tryb życia, zimno i brak światła nie zachęcają nas również do dbania o odpowiednią dietę. Czujemy się zmęczeni i zestresowani.

Zmieniamy też nasze nawyki żywieniowe. Sięgamy po dania ciężkie, tłuste i sycące. Bardzo często zły nastrój, spowodowany obniżeniem naszej energii zajadamy niezdrowymi fast-foodami, słodyczami czy chipsami. Niestety obniża to też naszą odporność i łatwo pojawiają się infekcje. Poza tym łatwo łapiemy nadwagę.

Jak bronić nasz organizm przed złymi konsekwencjami pory roku i prawidłowo się odżywiać?

Zimowa dieta powinna rozgrzewać oraz uzupełniać witaminy i minerały. Powinnyśmy więc jeść jak najwięcej krótko gotowanych warzyw, jarzynowych zup, owocowych deserów, kiszonki i kasze. Musimy jeść też bardziej kalorycznie, niż na przykład latem, ale to wcale nie znaczy, że musimy się utuczyć.

Zobacz też: Sałatka ziemniaczana. Odświeżamy klasyczny przepis

Należy więc zwracać uwagę na dania, które dostarczą nam witaminy i minerały.

d2grf6g

Gotowane warzywa i zupy

W zimne i mroźne dni potrzebujemy ciepłego jedzenia, zatem gotujmy warzywa, ale w taki sposób, żeby traciły jak najmniej cennych składników – gotujemy je więc krótko lub na parze. Powinny to być najlepiej warzywa sezonowe, pochodzące z naszej strefy klimatycznej - cebula, marchew, buraki, selery, ziemniaki, kapusta, pory i warzywa strączkowe. Wszystkie te warzywa są również pożywnymi składnikami gorących zup. Wystarczy przygotować wywar warzywny lub domowy rosół i dodać krótko gotowane warzywa i przyprawić je aromatycznymi ziołami. Można je też zmiksować na gęsty warzywny krem.

Cebula

Cebula zdecydowanie poprawia smak i aromat potraw. Dania zimowe z dodatkiem cebuli chronią nas przed infekcją.

iStock.com
Źródło: iStock.com
  • wzmacnia odporność naszego organizmu
  • zawiera witaminy A, B i C
  • minerały: magnez, żelazo, cynk, fosfor i inne
  • zwalcza objawy grypy i przeziębienia – kaszel i ból gardła

Czosnek

Uważany jest za naturalny antybiotyk, ponieważ hamuje rozwój bakterii i podnosi odporność naszego organizmu.

  • zimą należy jadać go regularnie, by chronić się przed infekcjami
  • podczas choroby zwalcza objawy przeziębienia i obniża gorączkę
  • dobrze wpływa na układ trawienny, obniża ciśnienie tętnicze i wykazuje działanie antynowotworowe

Czerwone buraki

Buraki to bardzo cenne zimowe warzywa sezonowe, które warto włączyć do diety w chłodniejszych miesiącach.

  • zawierają sporo witaminy C, wapnia, kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy
  • wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają anemii, pomagają unormować poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi
  • wzmacniają odporność organizmu, szczególnie na choroby wirusowe
  • przy męczącym kaszlu mają działanie wykrztuśne
d2grf6g

Te zimowe warzywa warto dodawać do sałatek, koktajli, zapiekanek, a nawet pizzy. Można też jeść je same – pieczone, w zupach i koktajlach. Poza tym buraki działają na nasz organizm odkwaszająco i oczyszczająco.

Marchew

To jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych, które można bez umiaru jeść w zimie.

  • jest źródłem witaminy A (beta-karotenu). Karoten ma szczególne znaczenie podczas zimy, gdy występuje mało słońca – pomaga utrzymać zdrową skórę.
  • zawiera witaminy C, E i z grupy B
  • substancje odżywcze zawarte w marchewce mają działanie wzmacniające, przeciwdziałają zmęczeniu i depresji, regulują pracę żołądka i poprawiają metabolizm

Marchewkę warto jeść na surowo, gotować na parze, dodawać do surówek i zup oraz wyciskać z niej sok.

d2grf6g

Brukselka

Można kochać jej smak lub nie tolerować. Bez względu na upodobania smakowe, brukselka jest warzywem, które warto włączyć do zimowej diety. Jest źródłem wielu witamin: A, C, E, H i z grupy B. 150 g brukselki pokrywa w 100 proc. nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Zimowe dania z brukselką warto zjadać w okresie podwyższonego ryzyka zachorowań, a także wtedy, gdy podejmujemy znaczny wysiłek fizyczny. Brukselkę należy jeść gotowaną na parze, pieczoną, duszoną lub smażoną. Najlepiej z dodatkiem masła, które podkreśli jej delikatny smak. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Warto też dodawać ją do rozgrzewającej zupy warzywnej.

Kiszonki

Kiszonki powstają w wyniku fermentacji, która sprawia, że kiszone warzywa są nasycone witaminami i minerałami, nawet bardziej niż świeże. Do tego wszystkie składniki w kiszonkach są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Na przykład kiszona kapusta zawiera witaminy: C, B6, cenną B12 oraz K i minerały: potas wapń, cynk i żelazo. Kiszone ogórki są znakomitym źródłem witaminy C, bo enzym askorbinaza, który rozkłada tę witaminę w świeżych ogórkach, podczas kiszenia ulega zniszczeniu. Poza tym w kiszonych ogórkach jest magnez, potas i beta-karoten.

123RF
Źródło: 123RF

Kisić można właściwie wszystkie warzywa i owoce: paprykę, kapustę zwykłą i pekińską, buraki, jabłka, pomidory, rzodkiewki, cebule oraz czosnek. Kiszonki są niskokaloryczne i zawierają kwas mlekowy znakomicie wpływający na pracę jelit. Poza tym podczas kiszenia powstaje acetylocholina, związek, który poprawia przewodzenie impulsów nerwowych, co przeszkadza ospałości i depresji oraz poprawia perystaltykę jelit i trawienie. Kiszonki dostarczają wielu ważnych witamin. Przede wszystkim C, ale również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witaminy K.

d2grf6g

Kasze

Wszystkie kasze są kaloryczne, ale właściwie można nazwać je cudem natury, bo nie tuczą. Jeżeli oczywiście nie dodamy do nich tłustych i zawiesistych sosów. Kasze zawierają bardzo dużo błonnika, który poprawia trawienie, witaminy - A, E i sporo witamin z grupy B oraz cały zbiór minerałów. I dostarczają nam energii. Obfitość rodzajów kasz na naszym rynku pozwala wybrać te, które najbardziej nam odpowiadają i smakują. Można je także przygotowywać na różne sposoby i łączyć z innymi składnikami – warzywami, grzybami, mięsem, ziołami, serem i owocami. Kasze mogą stanowić danie główne, jak i deser – w zależności od dodatków. Poza tym możemy je jeść zarówno w domu, jak i zabierać na posiłki do pracy. Kasze, podobnie jak gotowane warzywa czy zupy, są doskonałym posiłkiem w ciągu całego dnia – od śniadania do kolacji.

Owoce

Zimą postawmy na różnorodne krajowe owoce, a wyeliminujmy z naszego jadłospisu większość owoców importowanych. Jedzmy jabłka, gruszki i suszone owoce. Pijmy wartościowe soki warzywne i owocowe. Unikajmy też słodyczy, gazowanych napojów z barwnikami i słodkich syropów. Do picia przygotowujmy kompoty z jabłek, gruszek i śliwek, suszonych owoców oraz mrożonek owocowych. Jeśli brakuje nam w tym słodyczy, dosładzajmy napoje miodem.

Jedzmy też orzechy, ziarna zbóż oraz nasiona. Dodawajmy do naszych posiłków oleje roślinne i oliwy z pierwszego tłoczenia, tłoczone na zimno.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2grf6g
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grf6g
Więcej tematów