Dania w mundurkach

W sklepach królują młode ziemniaki. Warto skorzystać z tego przyjemnego urozmaicenia i przygotować coś pysznego dla całej rodziny.

Dania w mundurkach
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

W sklepach królują młode ziemniaki. Warto skorzystać z tego przyjemnego urozmaicenia i przygotować coś pysznego dla całej rodziny.

W kwestii wyjaśnienia. Ziemniaki, wbrew pozorom, wcale nie są tuczące. Młode dostarczają około 70 kcal na sto gram, a stare - 85 kcal. Do tego praktycznie nie zawierają tłuszczów. Są za to źródłem witaminy C oraz niewielkich ilości witamin A, B1, B6 i PP. Zawierają potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor, a także błonnik. Wszystko zależy od tego, jak je przygotujemy i z czym podamy.

Pieczone z fantazją

Oczywiście młodsze ziemniaki są lepsze od starych nie tylko dlatego, że zawierają mniej kalorii (mają więcej wody). Ich skórka jest dodatkowym źródłem witamin, dlatego lepiej ich nie obierać, a jedynie dokładnie myć lub dodatkowo szczotkować. Teraz, kiedy młode ziemniaki można w dużym wyborze znaleźć w każdym warzywniaku, warto samemu sprawdzić, dlaczego mają tak wielu amatorów. Można je po prostu piec lub gotować, ale doskonale nadają się także jako składnik sałatek.

Na początek proponujemy pieczone ziemniaki ze szpinakiem. Potrzebować będziemy 1/2 kg pieczonych młodych ziemniaków, 1/2 kg liści świeżego i tyle samo mrożonego szpinaku, 200 g wiejskiego serka (cottage), 3 łyżki świeżo tartego parmezanu, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, po 1 łyżeczce mielonych nasion kolendry, mielonych nasion kminku, słodkiej papryki, kurkumy i 1 ząbek czosnku.

Ziemniaki myjemy, następnie układamy na blaszce lub żaroodpornym naczyniu, polewamy oliwą i wstawimy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza. Będą się piekły przez jakieś 15 minut.

Teraz należy umyć i pokroić liście szpinaku. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Jeśli będzie trzeba, możemy dodać odrobinę wody. Po kilku minutach dorzucamy zamrożony szpinak. Znowu dusimy, aż całość się zagotuje.

Na koniec dodajemy serek, śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, parmezan i czosnek (chyba że ktoś nie lubi). Ponownie czekamy, aż się zagotuje. Doprawiamy solą i podajemy z pieczonymi ziemniakami. Pycha!

Sycące sałatki

Do sałatki ziemniaczanej z sosem jogurtowym potrzebujemy: 1 kg młodych ziemniaków, 200 ml jogurtu naturalnego, 6 średnich ogórków kiszonych, 4 jaja ugotowane na twardo, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku i kopru oraz przyprawy (imbir, gałka muszkatołowa, rozmarynu, bazylia, pieprz, sól).

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Gdy będą gotowe, należy je ostudzić i pokroić w kostkę. Kroimy też jajka, ogórki, szczypior i koper. Całość mieszamy z majonezem, czosnkiem oraz przyprawami i już gotowe.

Inna propozycja sałatki, bardziej barwna, to ziemniaki po grecku, czyli mówiąc krótko - z fetą. Oto czego potrzebujemy: pół kilograma młodych ziemniaków, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewek, 2/3 kostki fety, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, zielona sałata, świeża bazylia oraz zmielony czarny pieprz.

Podobnie jak poprzednio zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w łupinkach. Następnie bierzemy się za szczypiorek i rzodkiewki: myjemy je i kroimy, rzodkiewkę w talarki, a szczypior w drobną kostkę.

Do rondelka wlewamy oliwę i rozpuszczamy fetę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość doprawiamy pieprzem. Gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, do chwili, aż otrzymamy sos.

Ugotowane ziemniaki kroimy na ćwiartki i układamy na liściach sałaty. Polewamy sosem z fety i posypujemy szczypiorkiem. Ozdabiamy rzodkiewką i liśćmi bazylii. Smacznego!

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory