Trwa ładowanie...
10-06-2009 15:25

Dania w mundurkach

W sklepach królują młode ziemniaki. Warto skorzystać z tego przyjemnego urozmaicenia i przygotować coś pysznego dla całej rodziny.

Dania w mundurkachŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2mllqm
d2mllqm

W sklepach królują młode ziemniaki. Warto skorzystać z tego przyjemnego urozmaicenia i przygotować coś pysznego dla całej rodziny.

W kwestii wyjaśnienia. Ziemniaki, wbrew pozorom, wcale nie są tuczące. Młode dostarczają około 70 kcal na sto gram, a stare - 85 kcal. Do tego praktycznie nie zawierają tłuszczów. Są za to źródłem witaminy C oraz niewielkich ilości witamin A, B1, B6 i PP. Zawierają potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor, a także błonnik. Wszystko zależy od tego, jak je przygotujemy i z czym podamy.

Pieczone z fantazją

Oczywiście młodsze ziemniaki są lepsze od starych nie tylko dlatego, że zawierają mniej kalorii (mają więcej wody). Ich skórka jest dodatkowym źródłem witamin, dlatego lepiej ich nie obierać, a jedynie dokładnie myć lub dodatkowo szczotkować. Teraz, kiedy młode ziemniaki można w dużym wyborze znaleźć w każdym warzywniaku, warto samemu sprawdzić, dlaczego mają tak wielu amatorów. Można je po prostu piec lub gotować, ale doskonale nadają się także jako składnik sałatek.

Na początek proponujemy pieczone ziemniaki ze szpinakiem. Potrzebować będziemy 1/2 kg pieczonych młodych ziemniaków, 1/2 kg liści świeżego i tyle samo mrożonego szpinaku, 200 g wiejskiego serka (cottage), 3 łyżki świeżo tartego parmezanu, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, po 1 łyżeczce mielonych nasion kolendry, mielonych nasion kminku, słodkiej papryki, kurkumy i 1 ząbek czosnku.

Ziemniaki myjemy, następnie układamy na blaszce lub żaroodpornym naczyniu, polewamy oliwą i wstawimy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza. Będą się piekły przez jakieś 15 minut.

d2mllqm

Teraz należy umyć i pokroić liście szpinaku. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Jeśli będzie trzeba, możemy dodać odrobinę wody. Po kilku minutach dorzucamy zamrożony szpinak. Znowu dusimy, aż całość się zagotuje.

Na koniec dodajemy serek, śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, parmezan i czosnek (chyba że ktoś nie lubi). Ponownie czekamy, aż się zagotuje. Doprawiamy solą i podajemy z pieczonymi ziemniakami. Pycha!

Sycące sałatki

Do sałatki ziemniaczanej z sosem jogurtowym potrzebujemy: 1 kg młodych ziemniaków, 200 ml jogurtu naturalnego, 6 średnich ogórków kiszonych, 4 jaja ugotowane na twardo, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku i kopru oraz przyprawy (imbir, gałka muszkatołowa, rozmarynu, bazylia, pieprz, sól).

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Gdy będą gotowe, należy je ostudzić i pokroić w kostkę. Kroimy też jajka, ogórki, szczypior i koper. Całość mieszamy z majonezem, czosnkiem oraz przyprawami i już gotowe.

d2mllqm

Inna propozycja sałatki, bardziej barwna, to ziemniaki po grecku, czyli mówiąc krótko - z fetą. Oto czego potrzebujemy: pół kilograma młodych ziemniaków, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewek, 2/3 kostki fety, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, zielona sałata, świeża bazylia oraz zmielony czarny pieprz.

Podobnie jak poprzednio zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w łupinkach. Następnie bierzemy się za szczypiorek i rzodkiewki: myjemy je i kroimy, rzodkiewkę w talarki, a szczypior w drobną kostkę.

Do rondelka wlewamy oliwę i rozpuszczamy fetę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość doprawiamy pieprzem. Gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, do chwili, aż otrzymamy sos.

Ugotowane ziemniaki kroimy na ćwiartki i układamy na liściach sałaty. Polewamy sosem z fety i posypujemy szczypiorkiem. Ozdabiamy rzodkiewką i liśćmi bazylii. Smacznego!

qk

fot. Jupiterimages

d2mllqm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mllqm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj