Czy oni naprawdę to jedzą?!

Dla większości z nas sama myśl przełknięcia jakiegokolwiek owada jest obrzydliwa. Jak się jednak okazuje, każdy z nas zjada około 500 gram robaków rocznie!

Obraz

/ 7Robaki? Czemu nie!

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Dla większości z nas sama myśl przełknięcia jakiegokolwiek owada jest obrzydliwa. Jak się jednak okazuje, każdy z nas zjada około 500 gram robaków rocznie. Ponieważ na świecie istnieje ok. 6 mln gatunków owadów, a ich łączna masa znacznie przewyższa masę wszystkich ludzi na Ziemi, owady są dosłownie wszędzie. Co za tym idzie, bardzo często są też w naszym pożywieniu. Z reguły zjadamy je zupełnie nieświadomie, są jednak liczne kultury, w których owady z całym swoim bogactwem i różnorodnością stanowią stały element diety. W krajach Ameryki Południowej, Azji czy Afryki od wieków owady ceni się ze względu na ich walory odżywcze i smakowe. Dla porównania owady zawierają dwa razy więcej białka niż ryby! Ponad to, są źródłem witamin, składników mineralnych i tłuszczu.

Tekst: KŻ/ESE/

/ 7Szarańcza

Obraz
© fot.flickr

To niekwestionowany przysmak w państwach Półwyspu Indochińskiego. Mięso tego owada najczęściej serwuje się grillowane lub smażone. Podsmażone na maśle szarańcze, przypominają w smaku krewetki. Wielbiciele słodyczy mogą przygotować szarańcze na słodko, np. oblane czekoladą. Podstawową zasadą przy przygotowaniu tych owadów jest ich oczyszczenie ze skrzydeł i nóg.

/ 7Mrówki

Obraz
© fot.flickr

A właściwie ich jaja i larwy to prawdziwe smakołyki. W Kolumbii zbiera się specjalny gatunek mrówek z dużym odwłokiem zwany Culonas. Podsmażone mrówki można zjeść same lub wzbogacić ich smakiem sos lub tacos. Do popularnych przekąsek należy też pasta z mrówki żniwiarki. W kuchni meksykańskiej używa się larw mrówek do przyrządzenia popularnej potrawy escamoles lub tzw. mrówczego kawioru. W Tajlandii popularnym dodatkiem np. do sałatek są mrówcze jaja w zalewie, do kupienia w słoikach.

/ 7Koniki polne

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Przed zjedzeniem tych sympatycznych owadów, podobnie jak w przypadku szarańczy należy najpierw oczyścić je ze skrzydeł i odnóży. Choć najlepiej smakują na ciepło, podsmażone lub pieczone, to w Japonii typową przekąską koktajlową są koniki kandyzowane.

/ 7Larwy motyli

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Larwy jedwabnika to przegryzka znana bardzo dobrze np. Koreańczykom. W Korei Południowej larwy przyszłych motyli można znaleźć w różnych wersjach. Na miejskim straganie najczęściej będą to prażone, w sklepie z kolei - w puszce. Również mieszkańcy Czarnego Lądu rozsmakowali się w larwach, których spożywają ok.30 gatunków. Z reguły suszą je na słońcu.

/ 7Osy

Obraz
© fot.flickr

Te latające owady są popularne w kuchni azjatyckiej. W Japonii są konserwowane w puszkach lub gotowane z ryżem. Według niektórych źródeł, cesarz Hirohito był prawdziwym amatorem tej oryginalnej potrawy.

/ 7Robaczywe słodycze

Obraz
© fot.flickr

A co najbardziej lubią Amerykanie i Europejczycy? Owadzie słodkości! Na rynku amerykańskim od lat działa firma specjalizująca się w produkcji słodyczy z robakami! Producent oferuje szeroką gamę prawdziwych delicji m.in. lizaki z owadami, słone świerszcze do przegryzienia czy mrówcze praliny. Mimo wszystko, jedzenie owadów w świecie zachodnim wciąż pozostaje dość egzotycznym upodobaniem, choć fani tej nietypowej kuchni mogą jej skosztować w specjalnych owadzich restauracjach w Londynie czy Waszyngtonie. Być może wkrótce przyjdzie też czas na nas? Póki co, w ramach oswojenia się z tematem polecamy owadzie słodkości!

Tekst: KŻ/ESE/

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii