Czy oni naprawdę to jedzą?!

Dla większości z nas sama myśl przełknięcia jakiegokolwiek owada jest obrzydliwa. Jak się jednak okazuje, każdy z nas zjada około 500 gram robaków rocznie!

Obraz

/ 7Robaki? Czemu nie!

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Dla większości z nas sama myśl przełknięcia jakiegokolwiek owada jest obrzydliwa. Jak się jednak okazuje, każdy z nas zjada około 500 gram robaków rocznie. Ponieważ na świecie istnieje ok. 6 mln gatunków owadów, a ich łączna masa znacznie przewyższa masę wszystkich ludzi na Ziemi, owady są dosłownie wszędzie. Co za tym idzie, bardzo często są też w naszym pożywieniu. Z reguły zjadamy je zupełnie nieświadomie, są jednak liczne kultury, w których owady z całym swoim bogactwem i różnorodnością stanowią stały element diety. W krajach Ameryki Południowej, Azji czy Afryki od wieków owady ceni się ze względu na ich walory odżywcze i smakowe. Dla porównania owady zawierają dwa razy więcej białka niż ryby! Ponad to, są źródłem witamin, składników mineralnych i tłuszczu.

Tekst: KŻ/ESE/

/ 7Szarańcza

Obraz
© fot.flickr

To niekwestionowany przysmak w państwach Półwyspu Indochińskiego. Mięso tego owada najczęściej serwuje się grillowane lub smażone. Podsmażone na maśle szarańcze, przypominają w smaku krewetki. Wielbiciele słodyczy mogą przygotować szarańcze na słodko, np. oblane czekoladą. Podstawową zasadą przy przygotowaniu tych owadów jest ich oczyszczenie ze skrzydeł i nóg.

/ 7Mrówki

Obraz
© fot.flickr

A właściwie ich jaja i larwy to prawdziwe smakołyki. W Kolumbii zbiera się specjalny gatunek mrówek z dużym odwłokiem zwany Culonas. Podsmażone mrówki można zjeść same lub wzbogacić ich smakiem sos lub tacos. Do popularnych przekąsek należy też pasta z mrówki żniwiarki. W kuchni meksykańskiej używa się larw mrówek do przyrządzenia popularnej potrawy escamoles lub tzw. mrówczego kawioru. W Tajlandii popularnym dodatkiem np. do sałatek są mrówcze jaja w zalewie, do kupienia w słoikach.

/ 7Koniki polne

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Przed zjedzeniem tych sympatycznych owadów, podobnie jak w przypadku szarańczy należy najpierw oczyścić je ze skrzydeł i odnóży. Choć najlepiej smakują na ciepło, podsmażone lub pieczone, to w Japonii typową przekąską koktajlową są koniki kandyzowane.

/ 7Larwy motyli

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Larwy jedwabnika to przegryzka znana bardzo dobrze np. Koreańczykom. W Korei Południowej larwy przyszłych motyli można znaleźć w różnych wersjach. Na miejskim straganie najczęściej będą to prażone, w sklepie z kolei - w puszce. Również mieszkańcy Czarnego Lądu rozsmakowali się w larwach, których spożywają ok.30 gatunków. Z reguły suszą je na słońcu.

/ 7Osy

Obraz
© fot.flickr

Te latające owady są popularne w kuchni azjatyckiej. W Japonii są konserwowane w puszkach lub gotowane z ryżem. Według niektórych źródeł, cesarz Hirohito był prawdziwym amatorem tej oryginalnej potrawy.

/ 7Robaczywe słodycze

Obraz
© fot.flickr

A co najbardziej lubią Amerykanie i Europejczycy? Owadzie słodkości! Na rynku amerykańskim od lat działa firma specjalizująca się w produkcji słodyczy z robakami! Producent oferuje szeroką gamę prawdziwych delicji m.in. lizaki z owadami, słone świerszcze do przegryzienia czy mrówcze praliny. Mimo wszystko, jedzenie owadów w świecie zachodnim wciąż pozostaje dość egzotycznym upodobaniem, choć fani tej nietypowej kuchni mogą jej skosztować w specjalnych owadzich restauracjach w Londynie czy Waszyngtonie. Być może wkrótce przyjdzie też czas na nas? Póki co, w ramach oswojenia się z tematem polecamy owadzie słodkości!

Tekst: KŻ/ESE/

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier