Czy oni naprawdę to jedzą?!

Dla większości z nas sama myśl przełknięcia jakiegokolwiek owada jest obrzydliwa. Jak się jednak okazuje, każdy z nas zjada około 500 gram robaków rocznie!

Obraz

/ 7Robaki? Czemu nie!

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Dla większości z nas sama myśl przełknięcia jakiegokolwiek owada jest obrzydliwa. Jak się jednak okazuje, każdy z nas zjada około 500 gram robaków rocznie. Ponieważ na świecie istnieje ok. 6 mln gatunków owadów, a ich łączna masa znacznie przewyższa masę wszystkich ludzi na Ziemi, owady są dosłownie wszędzie. Co za tym idzie, bardzo często są też w naszym pożywieniu. Z reguły zjadamy je zupełnie nieświadomie, są jednak liczne kultury, w których owady z całym swoim bogactwem i różnorodnością stanowią stały element diety. W krajach Ameryki Południowej, Azji czy Afryki od wieków owady ceni się ze względu na ich walory odżywcze i smakowe. Dla porównania owady zawierają dwa razy więcej białka niż ryby! Ponad to, są źródłem witamin, składników mineralnych i tłuszczu.

Tekst: KŻ/ESE/

/ 7Szarańcza

Obraz
© fot.flickr

To niekwestionowany przysmak w państwach Półwyspu Indochińskiego. Mięso tego owada najczęściej serwuje się grillowane lub smażone. Podsmażone na maśle szarańcze, przypominają w smaku krewetki. Wielbiciele słodyczy mogą przygotować szarańcze na słodko, np. oblane czekoladą. Podstawową zasadą przy przygotowaniu tych owadów jest ich oczyszczenie ze skrzydeł i nóg.

/ 7Mrówki

Obraz
© fot.flickr

A właściwie ich jaja i larwy to prawdziwe smakołyki. W Kolumbii zbiera się specjalny gatunek mrówek z dużym odwłokiem zwany Culonas. Podsmażone mrówki można zjeść same lub wzbogacić ich smakiem sos lub tacos. Do popularnych przekąsek należy też pasta z mrówki żniwiarki. W kuchni meksykańskiej używa się larw mrówek do przyrządzenia popularnej potrawy escamoles lub tzw. mrówczego kawioru. W Tajlandii popularnym dodatkiem np. do sałatek są mrówcze jaja w zalewie, do kupienia w słoikach.

/ 7Koniki polne

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Przed zjedzeniem tych sympatycznych owadów, podobnie jak w przypadku szarańczy należy najpierw oczyścić je ze skrzydeł i odnóży. Choć najlepiej smakują na ciepło, podsmażone lub pieczone, to w Japonii typową przekąską koktajlową są koniki kandyzowane.

/ 7Larwy motyli

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Larwy jedwabnika to przegryzka znana bardzo dobrze np. Koreańczykom. W Korei Południowej larwy przyszłych motyli można znaleźć w różnych wersjach. Na miejskim straganie najczęściej będą to prażone, w sklepie z kolei - w puszce. Również mieszkańcy Czarnego Lądu rozsmakowali się w larwach, których spożywają ok.30 gatunków. Z reguły suszą je na słońcu.

/ 7Osy

Obraz
© fot.flickr

Te latające owady są popularne w kuchni azjatyckiej. W Japonii są konserwowane w puszkach lub gotowane z ryżem. Według niektórych źródeł, cesarz Hirohito był prawdziwym amatorem tej oryginalnej potrawy.

/ 7Robaczywe słodycze

Obraz
© fot.flickr

A co najbardziej lubią Amerykanie i Europejczycy? Owadzie słodkości! Na rynku amerykańskim od lat działa firma specjalizująca się w produkcji słodyczy z robakami! Producent oferuje szeroką gamę prawdziwych delicji m.in. lizaki z owadami, słone świerszcze do przegryzienia czy mrówcze praliny. Mimo wszystko, jedzenie owadów w świecie zachodnim wciąż pozostaje dość egzotycznym upodobaniem, choć fani tej nietypowej kuchni mogą jej skosztować w specjalnych owadzich restauracjach w Londynie czy Waszyngtonie. Być może wkrótce przyjdzie też czas na nas? Póki co, w ramach oswojenia się z tematem polecamy owadzie słodkości!

Tekst: KŻ/ESE/

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki