Czy od jedzenia boli głowa? Doktor Mehmet Oz tłumaczy

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Warto zapamiętać

Obraz
© Shutterstock.com

Pulsowanie w głowie może mieć wiele różnych przyczyn. Zdecydowanie warto przyjrzeć się tym, które mają związek z jedzeniem.

Więcej przeczytasz w książce "Moc na talerzu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Odstawienie kofeiny

Obraz
© 123RF

Głowa może cię rozboleć od tego, że pominąłeś poranną kawę. Ma to związek z faktem, że naczynia krwionośne w mózgu przywykły do zwężania się pod wpływem kofeiny. Jeśli odmówisz im codziennej dawki, krew będzie płynąć przez nie pełną parą. Naczynia zaczną puchnąć, aby sobie z tym poradzić, a ty będziesz odczuwać ból.

/ 5Pominięcie posiłku

Obraz
© Shutterstock.com

Mózg potrzebuje stałych dostaw cukru, żeby sprawnie funkcjonować. Jeśli nie zjesz lunchu, mózgowi zabraknie paliwa. Ból będzie wówczas wezwaniem do uzupełnienia zapasów.

/ 5Napoje dietetyczne

Obraz
© Pixabay.com

Niemal wszystkie napoje dietetyczne zawierają mniejsze lub większe ilości aspartamu (to sztuczna substancja słodząca występująca w ponad 6 tysiącach produktów spożywczych). Badania wskazują na to, że aspartam zawarty w napojach dietetycznych może u niektórych ludzi wywoływać bóle głowy. Z badań wynika również, że dodatek ten może obniżać poziom substancji poprawiających nastrój, takich jak choćby serotonina, a to z kolei może powodować migreny.

/ 5Coś nowego

Obraz
© Pixabay.com

Wiele produktów żywnościowych może wywoływać bóle głowy. W szczególności dotyczy to czekolady, mięs zawierających azotany, glutaminianu sodu oraz produktów stanowiących źródło tyraminy (występuje ona w czerwonym winie, dojrzałych serach, wędzonej rybie i figach). Jeśli ostatnio w twojej diecie pojawiło się coś nowego, a teraz częściej boli cię głowa, to spróbuj na jakiś czas zrezygnować z dietetycznej nowinki, żeby sprawdzić, czy to nie ona jest winowajcą.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód