Czy od jedzenia boli głowa? Doktor Mehmet Oz tłumaczy
Warto zapamiętać
Pulsowanie w głowie może mieć wiele różnych przyczyn. Zdecydowanie warto przyjrzeć się tym, które mają związek z jedzeniem.
Więcej przeczytasz w książce "Moc na talerzu"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Odstawienie kofeiny
Głowa może cię rozboleć od tego, że pominąłeś poranną kawę. Ma to związek z faktem, że naczynia krwionośne w mózgu przywykły do zwężania się pod wpływem kofeiny. Jeśli odmówisz im codziennej dawki, krew będzie płynąć przez nie pełną parą. Naczynia zaczną puchnąć, aby sobie z tym poradzić, a ty będziesz odczuwać ból.
Pominięcie posiłku
Mózg potrzebuje stałych dostaw cukru, żeby sprawnie funkcjonować. Jeśli nie zjesz lunchu, mózgowi zabraknie paliwa. Ból będzie wówczas wezwaniem do uzupełnienia zapasów.
Napoje dietetyczne
Niemal wszystkie napoje dietetyczne zawierają mniejsze lub większe ilości aspartamu (to sztuczna substancja słodząca występująca w ponad 6 tysiącach produktów spożywczych). Badania wskazują na to, że aspartam zawarty w napojach dietetycznych może u niektórych ludzi wywoływać bóle głowy. Z badań wynika również, że dodatek ten może obniżać poziom substancji poprawiających nastrój, takich jak choćby serotonina, a to z kolei może powodować migreny.
Coś nowego
Wiele produktów żywnościowych może wywoływać bóle głowy. W szczególności dotyczy to czekolady, mięs zawierających azotany, glutaminianu sodu oraz produktów stanowiących źródło tyraminy (występuje ona w czerwonym winie, dojrzałych serach, wędzonej rybie i figach). Jeśli ostatnio w twojej diecie pojawiło się coś nowego, a teraz częściej boli cię głowa, to spróbuj na jakiś czas zrezygnować z dietetycznej nowinki, żeby sprawdzić, czy to nie ona jest winowajcą.