16-04-2008 (13:15)

Czerwony barszcz z uszkami - Przepis

Trwa ładowanie...
Czerwony barszcz z uszkami
Podziel się
Składniki
  • Farsz do uszek:
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto na uszka:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 1 szklanka wrzącej wody
  • Czerwony barszcz:
  • ? kg buraków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 2 ? litra zimnej wody
  • ok. ? łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa Maggi
Przepis

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ? godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).

Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.

Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.

Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę, czosnek obrać i opłukać. Do zimnej wody dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Następnie dodać buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 ? godziny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi.

Z podanych składników wyjdzie około 10 porcji i około 100 uszek.

Smacznego.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne