Czerwony barszcz z uszkami
- Farsz do uszek:
- 10 dag suszonych grzybów
- 3 cebule
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
- Ciasto na uszka:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1 szklanka wrzącej wody
- Czerwony barszcz:
- ? kg buraków
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 2 ? litra zimnej wody
- ok. ? łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- sól
- pieprz
- przyprawa Maggi
Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ? godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).
Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.
Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.
Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę, czosnek obrać i opłukać. Do zimnej wody dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Następnie dodać buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 ? godziny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi.
Z podanych składników wyjdzie około 10 porcji i około 100 uszek.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze