Czerwona porzeczka - korzyści dla zdrowia, przepisy
Czerwona porzeczka, chociaż mniej znana niż jej czarny odpowiednik, posiada mnóstwo dobroczynnych mikroelementów, które pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Od dawna wykorzystywana jest do wyrobu specyfików leczniczych, stosowanych w medycynie naturalnej. Przyczynia się do poprawy krążenia, układu odpornościowego i trawiennego. Jakie ma właściwości, jak wpływa na zdrowie i jak jeszcze możemy wykorzystać czerwoną porzeczkę, w artykule poniżej.
Czerwona porzeczka - właściwości
Czerwona porzeczka pochodzi z państw Europy Zachodniej, między innymi z Belgii, Francji i Norwegii, możemy zaobserwować ją również w Polsce. Rośnie głównie w północnym klimacie umiarkowanym. Jest krzewem z niewielkimi, czerwonymi owocami, wysokim do 2 metrów. Jej owoce kształtem i wielkością przypominają perły.
Czerwona porzeczka ma w swoim składzie wiele cennych dla zdrowia witamin, takich jak:
- Niacyna;
- Witamina B6;
- Kwas foliowy;
- Ryboflawina;
- Witamina C;
- Witamina A;
- Witamina E;
- Witamina K;
- Tiamina.
Witaminy te korzystnie wpływają na szereg układów w ciele człowieka, między innymi na układ odpornościowy, krążenia, nerwowy czy trawienny. Zawarta w niej witamina C jest źródłem antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe dla zdrowia patogeny, jednocześnie chroniąc skórę przed zbyt wczesnym starzeniem się.
Czerwona porzeczka ma właściwości moczopędne, przez co zalecana jest pomocniczo w terapii leczenia kamicy nerkowej. Owoc ten pobudza także apetyt, dzięki czemu może być pomocny w żywieniu małych dzieci. Zawiera też duże ilości błonnika, co przeciwdziała zaparciom i może przyczyniać się do redukcji zbędnych kilogramów.
Zawarty w czerwonej porzeczce potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi, działa także korzystnie na układ nerwowy, a znajdujące się w niej polifenole łagodzą bóle miesiączkowe, jednocześnie działając uspokajająco.
Jak widać, czerwona porzeczka jest źródłem wielu korzystnych dla zdrowia substancji. Możemy spożywać ją na różne sposoby, poniżej prezentujemy nasze propozycje z czerwoną porzeczką w roli głównej.
Galaretka z czerwonej porzeczki - przepis
Potrzebne składniki:
- 1,5 kg dojrzałej czerwonej porzeczki;
- 1 szklanka wody;
- 1 kg cukru na 1 l wyciśniętego soku.
Sposób przygotowania:
1. Miażdżymy przebrane owoce, dodajemy szklankę wody, gotujemy przez 5 minut.
2. Powstały sok odciskamy, odmierzamy według podanych proporcji cukier, dosypujemy i gotujemy przez 15 minut.
3. Mieszamy składniki i zbieramy powstałą pianę. Galaretkę przelewamy do samej krawędzi do słoików i mocno dokręcamy wieczka. Czekamy, aż zastygnie i gotowe!
Potrzebne składniki:
- 1 kg czerwonej porzeczki;
- 1 szklanka cukru (około 250 g);
- 4 słoiki (pojemność 200 ml).
Sposób przygotowania:
1. Pod bieżącą wodą myjemy porzeczki, suszymy i zbieramy z gałązek.
2. Wsypujemy owoce do garnka z grubszym dnem i zasypujemy cukrem.
3. Garnek ustawiamy na gazie, na średniej mocy, gotujemy przez kilka minut, do puszczenia soku przez owoce i rozpuszczenia się cukru.
4. Kiedy nasz dżem zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika do minimum. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką.
5. Podczas gotowania dżem powinien ciemnieć, a woda odparować. Gotujemy przez 2,5 godziny.
6. Do odparzonych i osuszonych słoików chochlą przelewamy ugotowany dżem i od razu je zakręcamy. Nie zapełniamy słoików do pełna - zostawiamy około 1 cm od wieczka.
7. Zakręcamy słoiki i odkręcamy wieczkiem do dołu na godzinę. W tym czasie dżem powinien się zassać.
Dżem możemy dodatkowo zapasteryzować w piekarniku lub w garnku z gorącą wodą. Wtedy porzeczki posłużą nam nie tylko w sezonie letnim, ale również w trakcie zimowych chłodów.
Ile kosztuje kilogram czerwonej porzeczki? Obecnie jest to o 0,70 zł do 0,80 zł za kilogram - ceny tego owocu znacząco spadły w ciągu ostatnich lat.