Czerwona porzeczka - korzyści dla zdrowia, przepisy

Czerwona porzeczka, chociaż mniej znana niż jej czarny odpowiednik, posiada mnóstwo dobroczynnych mikroelementów, które pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Od dawna wykorzystywana jest do wyrobu specyfików leczniczych, stosowanych w medycynie naturalnej. Przyczynia się do poprawy krążenia, układu odpornościowego i trawiennego. Jakie ma właściwości, jak wpływa na zdrowie i jak jeszcze możemy wykorzystać czerwoną porzeczkę, w artykule poniżej.

Czerwona porzeczka jest źródłem wielu korzystnych dla zdrowia substancji
Źródło zdjęć: © 123RF

Czerwona porzeczka - właściwości

Czerwona porzeczka pochodzi z państw Europy Zachodniej, między innymi z Belgii, Francji i Norwegii, możemy zaobserwować ją również w Polsce. Rośnie głównie w północnym klimacie umiarkowanym. Jest krzewem z niewielkimi, czerwonymi owocami, wysokim do 2 metrów. Jej owoce kształtem i wielkością przypominają perły.

Czerwona porzeczka ma w swoim składzie wiele cennych dla zdrowia witamin, takich jak:

  • Niacyna;
  • Witamina B6;
  • Kwas foliowy;
  • Ryboflawina;
  • Witamina C;
  • Witamina A;
  • Witamina E;
  • Witamina K;
  • Tiamina.

Witaminy te korzystnie wpływają na szereg układów w ciele człowieka, między innymi na układ odpornościowy, krążenia, nerwowy czy trawienny. Zawarta w niej witamina C jest źródłem antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe dla zdrowia patogeny, jednocześnie chroniąc skórę przed zbyt wczesnym starzeniem się.

Czerwona porzeczka ma właściwości moczopędne, przez co zalecana jest pomocniczo w terapii leczenia kamicy nerkowej. Owoc ten pobudza także apetyt, dzięki czemu może być pomocny w żywieniu małych dzieci. Zawiera też duże ilości błonnika, co przeciwdziała zaparciom i może przyczyniać się do redukcji zbędnych kilogramów.

Zawarty w czerwonej porzeczce potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi, działa także korzystnie na układ nerwowy, a znajdujące się w niej polifenole łagodzą bóle miesiączkowe, jednocześnie działając uspokajająco.

Jak widać, czerwona porzeczka jest źródłem wielu korzystnych dla zdrowia substancji. Możemy spożywać ją na różne sposoby, poniżej prezentujemy nasze propozycje z czerwoną porzeczką w roli głównej.

Galaretka z czerwonej porzeczki - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg dojrzałej czerwonej porzeczki;
  • 1 szklanka wody;
  • 1 kg cukru na 1 l wyciśniętego soku.

Sposób przygotowania:

1. Miażdżymy przebrane owoce, dodajemy szklankę wody, gotujemy przez 5 minut.
2. Powstały sok odciskamy, odmierzamy według podanych proporcji cukier, dosypujemy i gotujemy przez 15 minut.
3. Mieszamy składniki i zbieramy powstałą pianę. Galaretkę przelewamy do samej krawędzi do słoików i mocno dokręcamy wieczka. Czekamy, aż zastygnie i gotowe!

Dżem porzeczkowy - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg czerwonej porzeczki;
  • 1 szklanka cukru (około 250 g);
  • 4 słoiki (pojemność 200 ml).

Sposób przygotowania:

1. Pod bieżącą wodą myjemy porzeczki, suszymy i zbieramy z gałązek.
2. Wsypujemy owoce do garnka z grubszym dnem i zasypujemy cukrem.
3. Garnek ustawiamy na gazie, na średniej mocy, gotujemy przez kilka minut, do puszczenia soku przez owoce i rozpuszczenia się cukru.
4. Kiedy nasz dżem zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika do minimum. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką.
5. Podczas gotowania dżem powinien ciemnieć, a woda odparować. Gotujemy przez 2,5 godziny.
6. Do odparzonych i osuszonych słoików chochlą przelewamy ugotowany dżem i od razu je zakręcamy. Nie zapełniamy słoików do pełna - zostawiamy około 1 cm od wieczka.
7. Zakręcamy słoiki i odkręcamy wieczkiem do dołu na godzinę. W tym czasie dżem powinien się zassać.

Dżem możemy dodatkowo zapasteryzować w piekarniku lub w garnku z gorącą wodą. Wtedy porzeczki posłużą nam nie tylko w sezonie letnim, ale również w trakcie zimowych chłodów.

Czerwona porzeczka - cena

Ile kosztuje kilogram czerwonej porzeczki? Obecnie jest to o 0,70 zł do 0,80 zł za kilogram - ceny tego owocu znacząco spadły w ciągu ostatnich lat.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika