Czerwona porzeczka - korzyści dla zdrowia, przepisy

Czerwona porzeczka, chociaż mniej znana niż jej czarny odpowiednik, posiada mnóstwo dobroczynnych mikroelementów, które pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Od dawna wykorzystywana jest do wyrobu specyfików leczniczych, stosowanych w medycynie naturalnej. Przyczynia się do poprawy krążenia, układu odpornościowego i trawiennego. Jakie ma właściwości, jak wpływa na zdrowie i jak jeszcze możemy wykorzystać czerwoną porzeczkę, w artykule poniżej.

Czerwona porzeczka jest źródłem wielu korzystnych dla zdrowia substancji
Źródło zdjęć: © 123RF

Czerwona porzeczka - właściwości

Czerwona porzeczka pochodzi z państw Europy Zachodniej, między innymi z Belgii, Francji i Norwegii, możemy zaobserwować ją również w Polsce. Rośnie głównie w północnym klimacie umiarkowanym. Jest krzewem z niewielkimi, czerwonymi owocami, wysokim do 2 metrów. Jej owoce kształtem i wielkością przypominają perły.

Czerwona porzeczka ma w swoim składzie wiele cennych dla zdrowia witamin, takich jak:

  • Niacyna;
  • Witamina B6;
  • Kwas foliowy;
  • Ryboflawina;
  • Witamina C;
  • Witamina A;
  • Witamina E;
  • Witamina K;
  • Tiamina.

Witaminy te korzystnie wpływają na szereg układów w ciele człowieka, między innymi na układ odpornościowy, krążenia, nerwowy czy trawienny. Zawarta w niej witamina C jest źródłem antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe dla zdrowia patogeny, jednocześnie chroniąc skórę przed zbyt wczesnym starzeniem się.

Czerwona porzeczka ma właściwości moczopędne, przez co zalecana jest pomocniczo w terapii leczenia kamicy nerkowej. Owoc ten pobudza także apetyt, dzięki czemu może być pomocny w żywieniu małych dzieci. Zawiera też duże ilości błonnika, co przeciwdziała zaparciom i może przyczyniać się do redukcji zbędnych kilogramów.

Zawarty w czerwonej porzeczce potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi, działa także korzystnie na układ nerwowy, a znajdujące się w niej polifenole łagodzą bóle miesiączkowe, jednocześnie działając uspokajająco.

Jak widać, czerwona porzeczka jest źródłem wielu korzystnych dla zdrowia substancji. Możemy spożywać ją na różne sposoby, poniżej prezentujemy nasze propozycje z czerwoną porzeczką w roli głównej.

Galaretka z czerwonej porzeczki - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg dojrzałej czerwonej porzeczki;
  • 1 szklanka wody;
  • 1 kg cukru na 1 l wyciśniętego soku.

Sposób przygotowania:

1. Miażdżymy przebrane owoce, dodajemy szklankę wody, gotujemy przez 5 minut.
2. Powstały sok odciskamy, odmierzamy według podanych proporcji cukier, dosypujemy i gotujemy przez 15 minut.
3. Mieszamy składniki i zbieramy powstałą pianę. Galaretkę przelewamy do samej krawędzi do słoików i mocno dokręcamy wieczka. Czekamy, aż zastygnie i gotowe!

Dżem porzeczkowy - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg czerwonej porzeczki;
  • 1 szklanka cukru (około 250 g);
  • 4 słoiki (pojemność 200 ml).

Sposób przygotowania:

1. Pod bieżącą wodą myjemy porzeczki, suszymy i zbieramy z gałązek.
2. Wsypujemy owoce do garnka z grubszym dnem i zasypujemy cukrem.
3. Garnek ustawiamy na gazie, na średniej mocy, gotujemy przez kilka minut, do puszczenia soku przez owoce i rozpuszczenia się cukru.
4. Kiedy nasz dżem zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika do minimum. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką.
5. Podczas gotowania dżem powinien ciemnieć, a woda odparować. Gotujemy przez 2,5 godziny.
6. Do odparzonych i osuszonych słoików chochlą przelewamy ugotowany dżem i od razu je zakręcamy. Nie zapełniamy słoików do pełna - zostawiamy około 1 cm od wieczka.
7. Zakręcamy słoiki i odkręcamy wieczkiem do dołu na godzinę. W tym czasie dżem powinien się zassać.

Dżem możemy dodatkowo zapasteryzować w piekarniku lub w garnku z gorącą wodą. Wtedy porzeczki posłużą nam nie tylko w sezonie letnim, ale również w trakcie zimowych chłodów.

Czerwona porzeczka - cena

Ile kosztuje kilogram czerwonej porzeczki? Obecnie jest to o 0,70 zł do 0,80 zł za kilogram - ceny tego owocu znacząco spadły w ciągu ostatnich lat.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy