Trwa ładowanie...
d1h4ew4
04-11-2021 12:37

Czebureki. Jak je zrobić? Mamy tradycyjny przepis

Przepis

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów. Mają formę pierogów z cienkiego ciasta, wykonanego jedynie z mąki i wody. Farsz może być mięsny, ziemniaczany czy serowy. Czebureki smaży się w głębokim tłuszczu.

d1h4ew4
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©uskarp2 - stock.adobe.com
Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 10 g soli
  • woda

Nadzienie:

  • 600 g jagnięciny (zmielonej w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekanej)
  • 150 g cebuli
  • sól
  • pieprz czarny
Przepis
  • Zagnieć ciasto z mąki i słonej wody. Owiń folią i odstaw na pół godziny do lodówki. Następnie podziel je na kawałki o masie 20–30 gramów, a później na dwa rodzaje okręgów, mniejsze i większe. Mniejsze mogą mieć około 10 centymetrów obwodu, a większe – około 15 centymetrów.
  • Na jeden okrąg kładziemy przygotowane wcześniej nadzienie, według uznania, i przykrywamy go drugim. Krawędź odcinamy. Tatarzy mają do tego specjalne urządzenie – nazywa się чыгъырыкъ, czygryk, i jest to często pięknie zdobione zębate koło, które służy wyłącznie do odcinania krawędzi ciasta. Ale jeśli ktoś akurat przypadkiem nie ma dostępu do czygryka, może wykonać tę pracę zwykłym nożem, a ciasto scalić widelcem, tak jak się to robi przy pierogach.
  • Gdy mamy gotowego czebureka, rozgrzewamy olej roślinny w garnku lub kociołku i zanurzamy czebureki tak, by mogły swobodnie pływać w oleju. Smażymy je przez kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  • Tradycyjnie czebureki robiło się z baraniną, ale teraz równie popularne są z wołowiną, ziemniakami, grzybami, a nawet ze słodkim serem.

Przepis pochodzi z książki Witolda Szabłowskiego "Rosja od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Czebureki. Jak je zrobić? Mamy tradycyjny przepis
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h4ew4
d1h4ew4
d1h4ew4
d1h4ew4
Więcej tematów
d1h4ew4