Czebureki. Jak je zrobić? Mamy tradycyjny przepis

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów. Mają formę pierogów z cienkiego ciasta, wykonanego jedynie z mąki i wody. Farsz może być mięsny, ziemniaczany czy serowy. Czebureki smaży się w głębokim tłuszczu.

CzeburekiCzebureki
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 10 g soli
  • woda

Nadzienie:

  • 600 g jagnięciny (zmielonej w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekanej)
  • 150 g cebuli
  • sól
  • pieprz czarny

Przepis

  • Zagnieć ciasto z mąki i słonej wody. Owiń folią i odstaw na pół godziny do lodówki. Następnie podziel je na kawałki o masie 20–30 gramów, a później na dwa rodzaje okręgów, mniejsze i większe. Mniejsze mogą mieć około 10 centymetrów obwodu, a większe – około 15 centymetrów.
  • Na jeden okrąg kładziemy przygotowane wcześniej nadzienie, według uznania, i przykrywamy go drugim. Krawędź odcinamy. Tatarzy mają do tego specjalne urządzenie – nazywa się чыгъырыкъ, czygryk, i jest to często pięknie zdobione zębate koło, które służy wyłącznie do odcinania krawędzi ciasta. Ale jeśli ktoś akurat przypadkiem nie ma dostępu do czygryka, może wykonać tę pracę zwykłym nożem, a ciasto scalić widelcem, tak jak się to robi przy pierogach.
  • Gdy mamy gotowego czebureka, rozgrzewamy olej roślinny w garnku lub kociołku i zanurzamy czebureki tak, by mogły swobodnie pływać w oleju. Smażymy je przez kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  • Tradycyjnie czebureki robiło się z baraniną, ale teraz równie popularne są z wołowiną, ziemniakami, grzybami, a nawet ze słodkim serem.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść