Czebureki. Jak je zrobić? Mamy tradycyjny przepis

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów. Mają formę pierogów z cienkiego ciasta, wykonanego jedynie z mąki i wody. Farsz może być mięsny, ziemniaczany czy serowy. Czebureki smaży się w głębokim tłuszczu.

CzeburekiCzebureki
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 10 g soli
  • woda

Nadzienie:

  • 600 g jagnięciny (zmielonej w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekanej)
  • 150 g cebuli
  • sól
  • pieprz czarny

Przepis

  • Zagnieć ciasto z mąki i słonej wody. Owiń folią i odstaw na pół godziny do lodówki. Następnie podziel je na kawałki o masie 20–30 gramów, a później na dwa rodzaje okręgów, mniejsze i większe. Mniejsze mogą mieć około 10 centymetrów obwodu, a większe – około 15 centymetrów.
  • Na jeden okrąg kładziemy przygotowane wcześniej nadzienie, według uznania, i przykrywamy go drugim. Krawędź odcinamy. Tatarzy mają do tego specjalne urządzenie – nazywa się чыгъырыкъ, czygryk, i jest to często pięknie zdobione zębate koło, które służy wyłącznie do odcinania krawędzi ciasta. Ale jeśli ktoś akurat przypadkiem nie ma dostępu do czygryka, może wykonać tę pracę zwykłym nożem, a ciasto scalić widelcem, tak jak się to robi przy pierogach.
  • Gdy mamy gotowego czebureka, rozgrzewamy olej roślinny w garnku lub kociołku i zanurzamy czebureki tak, by mogły swobodnie pływać w oleju. Smażymy je przez kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  • Tradycyjnie czebureki robiło się z baraniną, ale teraz równie popularne są z wołowiną, ziemniakami, grzybami, a nawet ze słodkim serem.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach