Cytrusowe koktajle z różnych stron świata

Dawno minęły czasy, w których raz w roku zawijał do polskiego portu statek z pomarańczami z Kuby. Dziś w cytrusach możemy przebierać do woli. Jak można wykorzystać rozpoczynający się na nie sezon w restauracjach o różnym profilu kulinarnym? Skąd pochodzą jedne z najbardziej popularnych na całym świecie owoców i czym różnią się od swoich mniej znanych odmian?

Obraz

/ 5Smaki świata

Obraz
© Notka PR

Dawno minęły czasy, w których raz w roku zawijał do polskiego portu statek z pomarańczami z Kuby. Dziś w cytrusach możemy przebierać do woli. Jak można wykorzystać rozpoczynający się na nie sezon w restauracjach o różnym profilu kulinarnym? Skąd pochodzą jedne z najbardziej popularnych na całym świecie owoców i czym różnią się od swoich mniej znanych odmian?

/ 5CYTRYNA I LIMONKA

Obraz
© Notka PR

Cytryna pochodzi z tropikalnych lasów azjatyckich, prawdopodobnie z Chin. Z Azji trafiła do Mezopotamii, a stamtąd do Palestyny. W Europie po raz pierwszy pojawiła się w XI w., w krajach śródziemnomorskich. Obecnie uprawia się ją niemal na całym świecie. Ze względu na zawarte w niej olejki eteryczne jest chętnie stosowana w cukiernictwie i likiernictwie.

Limonka pochodzi z Azji, obecnie uprawia się ją przede wszystkim w Indiach, Meksyku, Brazylii i Argentynie. Jest szczególnie ceniona w kuchni indonezyjskiej. Często dodaje się ją do potraw mięsnych, rybnych i warzywnych, a także napojów orzeźwiających, zup i sałatek. Jest kwaśniejsza niż cytryna, ma bardziej wyrafinowany smak i aromat.

/ 5GREJPFRUT I SWEETIE

Obraz
© Notka PR

Ojczyzną grejpfruta jest Azja. Co ciekawe, na niektórych jej obszarach, np. w Chinach, ten owoc jest uważany za niejadalny. W XVII w. został sprowadzony na Karaiby. Współcześnie zasięg jego uprawy poszerzył się m.in. o Kalifornię i Florydę. Owoce grejpfruta są często dodawane do potraw w kuchni indyjskiej i indonezyjskiej.

Sweetie to stosunkowo młody gatunek, mieszanka białego grejpfruta i pomelo. Po raz pierwszy wyhodowano go w Izraelu w 1984 r. Przypomina w smaku grejpfruta, ale jest pozbawiony goryczki, znacznie delikatniejszy i słodszy. Dzięki swojej skórce w kolorze soczystej zieleni może pełnić rolę dekoracyjną.

/ 5MANDARYNKA I KLEMENTYNKA

Obraz
© Notka PR

Mandarynka pochodzi z Chin i tam rośnie jej najwięcej. Jest uprawiana także w Indiach, Malezji, USA i krajach śródziemnomorskich. W kuchni najczęściej jest wykorzystywana do dań z drobiu i sałatek owocowych.

Klementynka pojawiła się w 1912 r. na plantacjach w Algierii jako naturalna mutacja mandarynek. Ma aromatyczny i słodki, ciemnopomarańczowy lub czerwony miąższ. Zawiera bardzo mało pestek i ma łatwą do ściągnięcia skórkę. Jest najlepsza jako orzeźwiająca przekąska, do jedzenia na surowo.

/ 5POMARAŃCZA I POMELO

Obraz
© Notka PR

Pomarańczę uprawia się głównie w Azji Południowo-Wschodniej, w Chinach, Japonii, Indiach, krajach śródziemnomorskich (Włochy, Hiszpania, Maroko, Tunezja, Izrael), w USA, Australii i południowo-wschodniej Rosji. W Europie pomarańcza pojawiła się w XV wieku dzięki Arabom, którzy przywieźli ją na Półwysep Iberyjski. W Hiszpanii i Portugalii powstały pierwsze gaje pomarańczowe.

Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawia się je w Indiach, Chinach, Tajlandii, Malezji i Izraelu. Inna nazwa tego to pomarańcza olbrzymia, ale pomelo w smaku przypomina bardziej grejpfruta. Jest jednak mniej soczyste niż grejpfrut i pozbawione jego charakterystycznej goryczki.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki