Cytrusowe koktajle z różnych stron świata

Dawno minęły czasy, w których raz w roku zawijał do polskiego portu statek z pomarańczami z Kuby. Dziś w cytrusach możemy przebierać do woli. Jak można wykorzystać rozpoczynający się na nie sezon w restauracjach o różnym profilu kulinarnym? Skąd pochodzą jedne z najbardziej popularnych na całym świecie owoców i czym różnią się od swoich mniej znanych odmian?

Obraz

/ 5Smaki świata

Obraz
© Notka PR

Dawno minęły czasy, w których raz w roku zawijał do polskiego portu statek z pomarańczami z Kuby. Dziś w cytrusach możemy przebierać do woli. Jak można wykorzystać rozpoczynający się na nie sezon w restauracjach o różnym profilu kulinarnym? Skąd pochodzą jedne z najbardziej popularnych na całym świecie owoców i czym różnią się od swoich mniej znanych odmian?

/ 5CYTRYNA I LIMONKA

Obraz
© Notka PR

Cytryna pochodzi z tropikalnych lasów azjatyckich, prawdopodobnie z Chin. Z Azji trafiła do Mezopotamii, a stamtąd do Palestyny. W Europie po raz pierwszy pojawiła się w XI w., w krajach śródziemnomorskich. Obecnie uprawia się ją niemal na całym świecie. Ze względu na zawarte w niej olejki eteryczne jest chętnie stosowana w cukiernictwie i likiernictwie.

Limonka pochodzi z Azji, obecnie uprawia się ją przede wszystkim w Indiach, Meksyku, Brazylii i Argentynie. Jest szczególnie ceniona w kuchni indonezyjskiej. Często dodaje się ją do potraw mięsnych, rybnych i warzywnych, a także napojów orzeźwiających, zup i sałatek. Jest kwaśniejsza niż cytryna, ma bardziej wyrafinowany smak i aromat.

/ 5GREJPFRUT I SWEETIE

Obraz
© Notka PR

Ojczyzną grejpfruta jest Azja. Co ciekawe, na niektórych jej obszarach, np. w Chinach, ten owoc jest uważany za niejadalny. W XVII w. został sprowadzony na Karaiby. Współcześnie zasięg jego uprawy poszerzył się m.in. o Kalifornię i Florydę. Owoce grejpfruta są często dodawane do potraw w kuchni indyjskiej i indonezyjskiej.

Sweetie to stosunkowo młody gatunek, mieszanka białego grejpfruta i pomelo. Po raz pierwszy wyhodowano go w Izraelu w 1984 r. Przypomina w smaku grejpfruta, ale jest pozbawiony goryczki, znacznie delikatniejszy i słodszy. Dzięki swojej skórce w kolorze soczystej zieleni może pełnić rolę dekoracyjną.

/ 5MANDARYNKA I KLEMENTYNKA

Obraz
© Notka PR

Mandarynka pochodzi z Chin i tam rośnie jej najwięcej. Jest uprawiana także w Indiach, Malezji, USA i krajach śródziemnomorskich. W kuchni najczęściej jest wykorzystywana do dań z drobiu i sałatek owocowych.

Klementynka pojawiła się w 1912 r. na plantacjach w Algierii jako naturalna mutacja mandarynek. Ma aromatyczny i słodki, ciemnopomarańczowy lub czerwony miąższ. Zawiera bardzo mało pestek i ma łatwą do ściągnięcia skórkę. Jest najlepsza jako orzeźwiająca przekąska, do jedzenia na surowo.

/ 5POMARAŃCZA I POMELO

Obraz
© Notka PR

Pomarańczę uprawia się głównie w Azji Południowo-Wschodniej, w Chinach, Japonii, Indiach, krajach śródziemnomorskich (Włochy, Hiszpania, Maroko, Tunezja, Izrael), w USA, Australii i południowo-wschodniej Rosji. W Europie pomarańcza pojawiła się w XV wieku dzięki Arabom, którzy przywieźli ją na Półwysep Iberyjski. W Hiszpanii i Portugalii powstały pierwsze gaje pomarańczowe.

Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawia się je w Indiach, Chinach, Tajlandii, Malezji i Izraelu. Inna nazwa tego to pomarańcza olbrzymia, ale pomelo w smaku przypomina bardziej grejpfruta. Jest jednak mniej soczyste niż grejpfrut i pozbawione jego charakterystycznej goryczki.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary