Cytrusowe koktajle z różnych stron świata
Dawno minęły czasy, w których raz w roku zawijał do polskiego portu statek z pomarańczami z Kuby. Dziś w cytrusach możemy przebierać do woli. Jak można wykorzystać rozpoczynający się na nie sezon w restauracjach o różnym profilu kulinarnym? Skąd pochodzą jedne z najbardziej popularnych na całym świecie owoców i czym różnią się od swoich mniej znanych odmian?
Smaki świata
Dawno minęły czasy, w których raz w roku zawijał do polskiego portu statek z pomarańczami z Kuby. Dziś w cytrusach możemy przebierać do woli. Jak można wykorzystać rozpoczynający się na nie sezon w restauracjach o różnym profilu kulinarnym? Skąd pochodzą jedne z najbardziej popularnych na całym świecie owoców i czym różnią się od swoich mniej znanych odmian?
CYTRYNA I LIMONKA
Cytryna pochodzi z tropikalnych lasów azjatyckich, prawdopodobnie z Chin. Z Azji trafiła do Mezopotamii, a stamtąd do Palestyny. W Europie po raz pierwszy pojawiła się w XI w., w krajach śródziemnomorskich. Obecnie uprawia się ją niemal na całym świecie. Ze względu na zawarte w niej olejki eteryczne jest chętnie stosowana w cukiernictwie i likiernictwie.
Limonka pochodzi z Azji, obecnie uprawia się ją przede wszystkim w Indiach, Meksyku, Brazylii i Argentynie. Jest szczególnie ceniona w kuchni indonezyjskiej. Często dodaje się ją do potraw mięsnych, rybnych i warzywnych, a także napojów orzeźwiających, zup i sałatek. Jest kwaśniejsza niż cytryna, ma bardziej wyrafinowany smak i aromat.
GREJPFRUT I SWEETIE
Ojczyzną grejpfruta jest Azja. Co ciekawe, na niektórych jej obszarach, np. w Chinach, ten owoc jest uważany za niejadalny. W XVII w. został sprowadzony na Karaiby. Współcześnie zasięg jego uprawy poszerzył się m.in. o Kalifornię i Florydę. Owoce grejpfruta są często dodawane do potraw w kuchni indyjskiej i indonezyjskiej.
Sweetie to stosunkowo młody gatunek, mieszanka białego grejpfruta i pomelo. Po raz pierwszy wyhodowano go w Izraelu w 1984 r. Przypomina w smaku grejpfruta, ale jest pozbawiony goryczki, znacznie delikatniejszy i słodszy. Dzięki swojej skórce w kolorze soczystej zieleni może pełnić rolę dekoracyjną.
MANDARYNKA I KLEMENTYNKA
Mandarynka pochodzi z Chin i tam rośnie jej najwięcej. Jest uprawiana także w Indiach, Malezji, USA i krajach śródziemnomorskich. W kuchni najczęściej jest wykorzystywana do dań z drobiu i sałatek owocowych.
Klementynka pojawiła się w 1912 r. na plantacjach w Algierii jako naturalna mutacja mandarynek. Ma aromatyczny i słodki, ciemnopomarańczowy lub czerwony miąższ. Zawiera bardzo mało pestek i ma łatwą do ściągnięcia skórkę. Jest najlepsza jako orzeźwiająca przekąska, do jedzenia na surowo.
POMARAŃCZA I POMELO
Pomarańczę uprawia się głównie w Azji Południowo-Wschodniej, w Chinach, Japonii, Indiach, krajach śródziemnomorskich (Włochy, Hiszpania, Maroko, Tunezja, Izrael), w USA, Australii i południowo-wschodniej Rosji. W Europie pomarańcza pojawiła się w XV wieku dzięki Arabom, którzy przywieźli ją na Półwysep Iberyjski. W Hiszpanii i Portugalii powstały pierwsze gaje pomarańczowe.
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawia się je w Indiach, Chinach, Tajlandii, Malezji i Izraelu. Inna nazwa tego to pomarańcza olbrzymia, ale pomelo w smaku przypomina bardziej grejpfruta. Jest jednak mniej soczyste niż grejpfrut i pozbawione jego charakterystycznej goryczki.