Trwa ładowanie...
d429662
d429662

Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana

Przepis

W kuchni anglosaskiej niewiele miejsca poświęca się zupom. Poza pomidorówką i warzywnymi kremami nieczęsto się je jada. Wyjątkiem jest zupa z kukurydzy z dodatkiem cebuli oraz mleka lub śmietanki, czyli corn chowder. Chowdery wywodzą się z prostej domowej kuchni w Wielkiej Brytanii, jednak szybko podbiły podniebienia Amerykanów. Przeważnie podaje się je z boczkiem i świeżym szczypiorkiem.

3.1
(13 głosów)
Oceń:
d429662
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana
Składniki
  • 2 szklanki ziaren mrożonej kukurydzy lub konserwowej kukurydzy,
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 1 cebula,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • pół czerwonej papryki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 szklanka śmietanki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszony tymianek,
  • chili,
  • 100 g bekonu,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku.
Przepis

Bekon pokrój w kostkę i obsmaż na suchej patelni, by stał się rumiany i chrupiący. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego drobno selera i parykę. Smaż przez 5 minut. W garnku zagotuj bulion, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kukurydzę. Dopraw solą, pieprze, chili oraz suszonym tymiankiem. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, połącz ją ze śmietanką i wlej do zupy. Wymieszaj. Odlej chochelkę zupy, zmiksuj i ponownie dodaj do garnka. Następnie dodaj bekon z cebulą. Gotuj jeszcze 2 minuty. Podawaj ze szczypiorkiem.

Zobacz wideo: Jak myć owoce i warzywa

Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
8
Share
d429662
d429662
d429662

d429662
d429662
d429662