Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana
W kuchni anglosaskiej niewiele miejsca poświęca się zupom. Poza pomidorówką i warzywnymi kremami nieczęsto się je jada. Wyjątkiem jest zupa z kukurydzy z dodatkiem cebuli oraz mleka lub śmietanki, czyli corn chowder. Chowdery wywodzą się z prostej domowej kuchni w Wielkiej Brytanii, jednak szybko podbiły podniebienia Amerykanów. Przeważnie podaje się je z boczkiem i świeżym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 2 szklanki ziaren mrożonej kukurydzy lub konserwowej kukurydzy,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 1 cebula,
- 3 łodygi selera naciowego,
- pół czerwonej papryki,
- 3 ziemniaki,
- 1 szklanka śmietanki,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- suszony tymianek,
- chili,
- 100 g bekonu,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku.
Bekon pokrój w kostkę i obsmaż na suchej patelni, by stał się rumiany i chrupiący. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego drobno selera i parykę. Smaż przez 5 minut. W garnku zagotuj bulion, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kukurydzę. Dopraw solą, pieprze, chili oraz suszonym tymiankiem. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, połącz ją ze śmietanką i wlej do zupy. Wymieszaj. Odlej chochelkę zupy, zmiksuj i ponownie dodaj do garnka. Następnie dodaj bekon z cebulą. Gotuj jeszcze 2 minuty. Podawaj ze szczypiorkiem.
Zobacz wideo: Jak myć owoce i warzywa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze