WAŻNE
TERAZ

"Analizujemy wyniki". Sztab Trzaskowskiego zapowiada protest wyborczy

Co skrywa zielony groszek?

Wielu kojarzy się z klasycznym, przedszkolnym daniem, czyli marchewką z groszkiem. Z tego powodu warzywo to - podobnie, jak szpinak - ma opinie produktu, który zjada się w ostateczności. Okazuje się, że takie podejście jest niesłuszne, ponieważ zielony groszek jest bardzo zdrowy, a jego konsumpcja korzystnie wpływa na nasz organizm. Przygotowany w oryginalny sposób zasmakuje nawet największym niejadkom i wymagającym smakoszom.

Co skrywa zielony groszek?
Źródło zdjęć: © 123RF
28

Wielu osobom kojarzy się z klasycznym, przedszkolnym daniem, czyli marchewką z groszkiem. Z tego powodu warzywo to - podobnie, jak szpinak - ma opinie produktu, który zjada się w ostateczności lub pod przymusem. Okazuje się, że takie podejście jest niesłuszne, ponieważ zielony groszek jest bardzo zdrowy, a jego konsumpcja korzystnie wpływa na nasz organizm. Przygotowany w oryginalny sposób zasmakuje nawet największym niejadkom i wymagającym smakoszom.

Zagraj w zielone na zdrowie

To produkt bogaty w składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sód. Nie brakuje mu również witamin z grupy B (które pozytywnie wpływają na układ nerwowych), witaminy E (spowalnia proces starzenia) oraz witaminy C (która m.in. wzmacnia system odpornościowy). Groszek podobnie, jak inne zielone warzywa, to doskonałe źródło błonnika i białka. Jest lekkostrawny, dlatego dobrze wpływa na pracę układu trawiennego.

To doskonały produkt dla osób na diecie. Zespół badaczy z Uniwersytetu w Toronto i innych kanadyjskich ośrodków naukowych przeanalizował wyniki dziewięciu badań, które dotyczyły efektów spożywania roślin strączkowych - w tym groszku. Okazało się, że jedzenie jednej porcji (około 160 g) sprawiało, iż ludzie czuli sytość większą o 31 proc. w porównaniu z dietą kontrolną bez tego typu produktów. Odnotowano to w grupach o różnym wieku i wskaźniku masy ciała (BMI), czyli zarówno wśród osób szczupłych, jak i z nadwagą czy otyłych.

Naukowo dowiedziono również, że warzywo to może łagodzić objawy menopauzy i - podobnie jak brokuły - zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Pomaga też obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, a dzięki zawartemu w nim potasowi, przeciwdziała udarowi mózgu. Rozwagę w kwestii jego konsumpcji powinny zachować osoby cierpiące na kamicę nerkową lub dnę moczanową - ze względu na te schorzenia groszek nie jest dla nich wskazany.

Placuszki z zielonego groszku

Łatwe w przygotowaniu i idealne na lunch w pracy. Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka w programie "Szczypta smaku" pokazały, jak je przygotować. Ich sekrety? Groszek zblanszowały z limonką, żeby zachował piękny zielony kolor. I dodały miętę, która idealnie do niego pasuje. A co zrobić, żeby podkreślić smak? Wystarczy dodać papryczkę chili.

mp/x-news.pl/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm