WAŻNE
TERAZ

Wiadomo, ile osób zdało maturę. Jest komunikat CKE

Co dziś na obiad? Coś kwaśnego! To ulubiony smak Polaków

Jakie potrawy smakują nam najlepiej? Okazuje się, że kwaśne. To smak, który często obecny jest w naszej kuchni i to jego też szukamy w restauracjach. Gdy idziemy do restauracji, to najczęściej wybieramy lokal, który serwuje dania włoskie – takiej odpowiedzi udzieliło 81 proc. respondentów badania "Polska na Talerzu 2017". Potrawy polskie wskazało 80 proc. zapytanych, a amerykańskie 63 proc.

Karolina Wójciga

- Polacy lubią próbować nowych produktów. Jeśli tylko coś nowego się pojawi, na pewno dadzą temu szansę. Zauważyłem, że lubią też dużo kwaśnych dań, np. dużą popularnością cieszy się ceviche – mówi newsrm.tv Martin Castro, szef kuchni restauracji Salto i Ceviche Bar i dodaje – Jeżeli chodzi o słone smaki, to

Polacy je lubią, ale nie tak jak my, Argentyńczycy. Gdy my grillujemy mięso, to jest ono tak obsypane solą, że wygląda jak panierowane. My lubimy bardzo, bardzo słone potrawy i dosypujemy sól wszędzie.

Wyniki badania pokazały, że Polacy coraz częściej korzystają z punktów gastronomicznych. Liczba respondentów, deklarujących stołowanie się na mieście przynajmniej raz w tygodniu, wzrosła o ponad 3 proc. w porównaniu do roku ubiegłego.

Jakie lokale wybieramy? Największą popularnością wśród Polaków cieszą się pizzerie – aż 76 proc. wskazało ten rodzaj lokalu jako najczęściej odwiedzany. Respondenci chętnie jadają również w sieciowych fast foodach (65 proc. przebadanych) oraz restauracjach, np. polskich (52 proc. przebadanych). Na naszych talerzach prym wiodą dania włoskie, za którymi opowiedziało się 81 proc. respondentów, polskie – 80 proc. respondentów i amerykańskie – 63 proc. respondentów.

Polecamy także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

- Raport "Polska na Talerzu" pokazał również, że rośnie zainteresowanie kuchnią wegetariańską. Jestem z tego bardzo zadowolona. Widzę, że Polacy żywią się zdrowiej. Jest to też bardzo dobry trend dla nas restauratorów, którzy prowadzą wegańskie i wegetariańskie restauracje – dodaje Malka Kafka, przedsiębiorczyni, właścicielka sieci Tel Aviv Urban Food.

Głównym powodem, dla którego jada się "na mieście", jest wygoda. Badani często wskazywali również na oszczędność czasu i chęć spotkania ze znajomymi czy zamiłowanie do jadania poza domem.

"Polska Na Talerzu" to raport przygotowywany corocznie od siedmiu lat przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Przedstawia on trendy konsumenckie w polskiej gastronomii oraz stanowi źródło informacji na temat kierunków rozwoju branży HoReCa. Odpowiada na kluczowe pytania, m.in. jaki rodzaj kuchni Polacy lubią najbardziej, w jakich miejscach najczęściej jadają, gdzie szukają informacji o lokalu oraz jakimi kryteriami kierują się przy jego wyborze. Dzięki temu stanowi inspirację dla wszystkich, którzy prowadzą lub planują otworzyć lokal gastronomiczny.

Zobacz także wideo: Kremowa jajecznica po francusku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki