Najgorętsze trendy kulinarne
Po kurkumie, wodzie z kaktusa, śniadaniowych ciasteczkach, sardynkach i warzywnych jogurtach, przyszedł czas na nowe smaki. Co zobaczymy na naszych talerzach w 2018 roku? O jakich produktach i daniach usłyszymy? Zobaczcie przegląd najgorętszych trendów kulinarnych przyszłego roku.
Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne
Poke
Kuchnia hawajska zyskuje coraz więcej wielbicieli. Przyszły rok będzie należał do tradycyjnego dania z Hawajów, czyli poke. Co to takiego? Sałatka z surowego tuńczyka (choć można wykorzystać również inną rybę, grunt by była świeża). Kawałki ryby marynuje się w sosie sojowym i oleju sezamowym i doprawia ostrymi przyprawami – imbirem, chili, czosnkiem, szalotką. Do tego ulubione warzywa, awokado, ryż. Poke to pyszna i zdrowa propozycja na lunch lub kolację.
Kawa i herbata
Była już kawa tęczowa, różana, kuloodporna. Triumfy święciły też najróżniejsze gatunki herbat, parzone na zimno i na gorąco. Eksperci spierali się, która jest najzdrowsza i najbardziej oryginalna. Nadchodzący rok również będzie należał do kawy i herbaty. Nie chodzi jednak o wariacje na temat tych naparów, czy kolejne egzotyczne odmiany. Tym razem będziemy je dodawać do ciast, deserów, sosów, pikantnych przekąsek i innych dań.
Wodorosty
Harissa
Mąka z manioku
Mąka z manioku (cassava) powstaje ze zmielonych bulw tej rośliny. Można jej używać jako zamiennika mąki pszennej w diecie bezglutenowej. Jest bogatym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Nadaje się do wypieku chleba, ciast, ciasteczek, zagęszczania zup czy gulaszów.
Rośliny z łąk i lasów
Wciąż trwa moda na zdrową i ekologiczną żywność. W cenie są lokalne produkty. Ten trend nie przeminie. Wręcz przeciwnie. W 2018 roku będziemy chętnie sięgać po dary natury – zioła, owoce, korzenie z łąk i lasów.