Co będziemy jeść w 2018 roku?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Najgorętsze trendy kulinarne

Obraz
© 123RF.COM

Po kurkumie, wodzie z kaktusa, śniadaniowych ciasteczkach, sardynkach i warzywnych jogurtach, przyszedł czas na nowe smaki. Co zobaczymy na naszych talerzach w 2018 roku? O jakich produktach i daniach usłyszymy? Zobaczcie przegląd najgorętszych trendów kulinarnych przyszłego roku.

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne

/ 7Poke

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia hawajska zyskuje coraz więcej wielbicieli. Przyszły rok będzie należał do tradycyjnego dania z Hawajów, czyli poke. Co to takiego? Sałatka z surowego tuńczyka (choć można wykorzystać również inną rybę, grunt by była świeża). Kawałki ryby marynuje się w sosie sojowym i oleju sezamowym i doprawia ostrymi przyprawami – imbirem, chili, czosnkiem, szalotką. Do tego ulubione warzywa, awokado, ryż. Poke to pyszna i zdrowa propozycja na lunch lub kolację.

/ 7Kawa i herbata

Obraz
© 123RF.COM

Była już kawa tęczowa, różana, kuloodporna. Triumfy święciły też najróżniejsze gatunki herbat, parzone na zimno i na gorąco. Eksperci spierali się, która jest najzdrowsza i najbardziej oryginalna. Nadchodzący rok również będzie należał do kawy i herbaty. Nie chodzi jednak o wariacje na temat tych naparów, czy kolejne egzotyczne odmiany. Tym razem będziemy je dodawać do ciast, deserów, sosów, pikantnych przekąsek i innych dań.

/ 7Wodorosty

Obraz
© 123RF.COM

Już od kilku sezonów wodne rośliny cieszą się dużą popularnością. W Azji stanowią jedne z podstawowych produktów. Nic dziwnego, dostarczają nam białka, witamin i mikroelementów. Można je dodawać do koktajli, sałatek, zup, deserów, napojów, kaszy, gulaszów, kanapek, past czy ryżu. Skusicie się?

/ 7Harissa

Obraz
© 123RF.COM

Rok 2018 będzie ostry, przynajmniej pod względem kulinarnym. Prawdziwym hitem będzie harissa, czyli pikantna tunezyjska pasta z chili i czosnku. Czasem wzbogaca się ją kolendrą, kuminem czy pomidorami. Harissa podkręci smak zup, sałatek z kaszą kuskus, hummusu czy grzanek.

/ 7Mąka z manioku

Obraz
© 123RF.COM

Mąka z manioku (cassava) powstaje ze zmielonych bulw tej rośliny. Można jej używać jako zamiennika mąki pszennej w diecie bezglutenowej. Jest bogatym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Nadaje się do wypieku chleba, ciast, ciasteczek, zagęszczania zup czy gulaszów.

/ 7Rośliny z łąk i lasów

Obraz
© Shutterstock.com

Wciąż trwa moda na zdrową i ekologiczną żywność. W cenie są lokalne produkty. Ten trend nie przeminie. Wręcz przeciwnie. W 2018 roku będziemy chętnie sięgać po dary natury – zioła, owoce, korzenie z łąk i lasów.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja