Co będziemy jeść w 2018 roku?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Najgorętsze trendy kulinarne

Obraz
© 123RF.COM

Po kurkumie, wodzie z kaktusa, śniadaniowych ciasteczkach, sardynkach i warzywnych jogurtach, przyszedł czas na nowe smaki. Co zobaczymy na naszych talerzach w 2018 roku? O jakich produktach i daniach usłyszymy? Zobaczcie przegląd najgorętszych trendów kulinarnych przyszłego roku.

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne

/ 7Poke

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia hawajska zyskuje coraz więcej wielbicieli. Przyszły rok będzie należał do tradycyjnego dania z Hawajów, czyli poke. Co to takiego? Sałatka z surowego tuńczyka (choć można wykorzystać również inną rybę, grunt by była świeża). Kawałki ryby marynuje się w sosie sojowym i oleju sezamowym i doprawia ostrymi przyprawami – imbirem, chili, czosnkiem, szalotką. Do tego ulubione warzywa, awokado, ryż. Poke to pyszna i zdrowa propozycja na lunch lub kolację.

/ 7Kawa i herbata

Obraz
© 123RF.COM

Była już kawa tęczowa, różana, kuloodporna. Triumfy święciły też najróżniejsze gatunki herbat, parzone na zimno i na gorąco. Eksperci spierali się, która jest najzdrowsza i najbardziej oryginalna. Nadchodzący rok również będzie należał do kawy i herbaty. Nie chodzi jednak o wariacje na temat tych naparów, czy kolejne egzotyczne odmiany. Tym razem będziemy je dodawać do ciast, deserów, sosów, pikantnych przekąsek i innych dań.

/ 7Wodorosty

Obraz
© 123RF.COM

Już od kilku sezonów wodne rośliny cieszą się dużą popularnością. W Azji stanowią jedne z podstawowych produktów. Nic dziwnego, dostarczają nam białka, witamin i mikroelementów. Można je dodawać do koktajli, sałatek, zup, deserów, napojów, kaszy, gulaszów, kanapek, past czy ryżu. Skusicie się?

/ 7Harissa

Obraz
© 123RF.COM

Rok 2018 będzie ostry, przynajmniej pod względem kulinarnym. Prawdziwym hitem będzie harissa, czyli pikantna tunezyjska pasta z chili i czosnku. Czasem wzbogaca się ją kolendrą, kuminem czy pomidorami. Harissa podkręci smak zup, sałatek z kaszą kuskus, hummusu czy grzanek.

/ 7Mąka z manioku

Obraz
© 123RF.COM

Mąka z manioku (cassava) powstaje ze zmielonych bulw tej rośliny. Można jej używać jako zamiennika mąki pszennej w diecie bezglutenowej. Jest bogatym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Nadaje się do wypieku chleba, ciast, ciasteczek, zagęszczania zup czy gulaszów.

/ 7Rośliny z łąk i lasów

Obraz
© Shutterstock.com

Wciąż trwa moda na zdrową i ekologiczną żywność. W cenie są lokalne produkty. Ten trend nie przeminie. Wręcz przeciwnie. W 2018 roku będziemy chętnie sięgać po dary natury – zioła, owoce, korzenie z łąk i lasów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości