Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym. Dzieci będą zachwycone

Dzisiaj pyszne, zielone ciasto z delicjami i galaretką. Smaczne, nie za słodkie, o apetycznym wyglądzie. Przepis z bloga Mała Cukierenka.

Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym. Dzieci będą zachwyconeCiasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym. Dzieci będą zachwycone
Natalia Kudela

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 140 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 900 ml zielonego soku owocowego (typu Kubuś)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru
  • 1 galaretka agrestowa
  • około 370 g delicji

Wierzch:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 galaretka cytrynowa + 200 ml gorącej wody
  • 2 galaretki agrestowe + 800 ml gorącej wody

Do nasączenia:

  • około 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przepis

Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i włożyć go do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Przepis

Nadzienie:
Około 700 ml soku wlać do rondelka i zagotować. W pozostałym soku rozmieszać dwa budynie. Gdy sok się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować budyń. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i budyń trzymać na małym ogniu, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i wsypać jedną agrestową galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gorący budyń owocowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawić do przestygnięcia.

Przepis

Wierzch:
Galaretkę cytrynową zalać 200 ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki. Dwie agrestowe galaretki zalać 800ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte galaretki wylać na ciasto z lodówki i ciasto wstawić z powrotem do lodówki najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone ciasto Shrek podawać pokrojone na spore prostokąty.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości