Ciasto na pizzę według Magdy Gessler. Wyjdzie lepsze niż we włoskiej restauracji

Pieczenie pizzy to prawdziwa sztuka. Najtrudniejsze jest oczywiście przygotowanie ciasta. Powinno być miękkie i puszyste. Nie może być za grube i gumowate. Prawdziwą kulinarną zbrodnią jest również korzystanie z gotowych spodów do pizzy, które znajdziemy w marketach. Wypróbujcie sprawdzony przepis na doskonałe ciasto na pizzę według znanej restauratorki Magdy Gessler.

PizzaPrzepis na pizzę według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Ciasto na pizzę - jaką mąkę wybrać?

W wielu tradycyjnych włoskich przepisach na spód do pizzy potrzebne są tylko mąka, drożdże, woda, sól. To właśnie mąka decyduje o tym, jak ciasto będzie smakować. Najczęstszy błąd to używanie zwykłej mąki pszennej. Pizza się z niej uda, ale smakiem nie dorówna swoim włoskim kuzynkom.

Na pizzę najlepsza jest specjalna mąka typu "00". Trudno ją dostać, ale jeśli ci się to uda, kupuj ją w ciemno. Włoska mąka "00" jest bardzo drobna, zmielona niemal na pył. Dzięki temu przygotowane na jej bazie ciasto będzie lekkie. Jeśli nie masz dostępu do mąki "00", wybierz typ 450 albo 550.

Żeby ciasto wyszło jak najsmaczniejsze, pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Odmierz je precyzyjnie, a nie na oko (właśnie dlatego dobry przepis warto zapisać i się go trzymać). Mąkę najpierw przesiej. Jeśli dodajesz do ciasta wodę, zwróć uwagę, żeby była ciepła, a nie gorąca. Ze świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić rozczyn. Dobrym dodatkiem do ciasta na pizzę jest oliwa z oliwek – nie zastępuj jej innym olejem.

Perfekcyjne ciasto na pizzę

Jak upiec idealną pizzę?

Pizza lubi wysokie temperatury, dlatego jeśli jesteś jej smakoszem i przygotowujesz ją często, warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia. Okazuje się, że jest on dużo skuteczniejszy niż klasyczna blaszka.

Dodatki do pizzy

Dodatków nie może być zbyt dużo, ponieważ ciasto nie będzie dobrze rosło i będzie ciężkie.

Na pizzy nie może zabraknąć sosu pomidorowego i sera. Postawcie przede wszystkim na jakość, a nie ilość. Do przygotowania sosu lepiej użyć passaty niż koncentratu, a zioła warto wcześniej zaparzyć w niewielkiej ilości wody, uwolnią więcej aromatu.

Najlepszy ser to oczywiście mozzarella. Reszta dodatków jest uzależniona od waszych preferencji – kurczak, salami, szynka, oliwki, pieczarki, warzywa, owoce morza – co kto lubi. Pamiętajcie, że niektóre gatunki mięsa warto wcześniej podgrzać. Jednak jeśli wybieracie salami, szynkę czy pepperoni nie wymagają one dodatkowej obróbki.

123
© 123RF

Ciasto na pizzę według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej typu "00",
  • 5 g suszonych drożdży,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 250 ml letniej wody.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Wlej drożdże.
  3. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez ok. 5-10 minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni.
  4. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż ciasto do miski i wymieszaj z oliwą.
  5. Ciasto podziel na 2-3 mniejsze porcje i uformuj z nich kule. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, by wyrosło.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozgrzej piekarnik do 230 st. C, oprósz ciasto mąką i formuj placki o średnicy około 20 cm.
  7. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, ułóż ulubione dodatki i piecz ok. 15 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja