Ciasto na pizzę według Magdy Gessler. Wyjdzie lepsze niż we włoskiej restauracji
Pieczenie pizzy to prawdziwa sztuka. Najtrudniejsze jest oczywiście przygotowanie ciasta. Powinno być miękkie i puszyste. Nie może być za grube i gumowate. Prawdziwą kulinarną zbrodnią jest również korzystanie z gotowych spodów do pizzy, które znajdziemy w marketach. Wypróbujcie sprawdzony przepis na doskonałe ciasto na pizzę według znanej restauratorki Magdy Gessler.
Ciasto na pizzę - jaką mąkę wybrać?
W wielu tradycyjnych włoskich przepisach na spód do pizzy potrzebne są tylko mąka, drożdże, woda, sól. To właśnie mąka decyduje o tym, jak ciasto będzie smakować. Najczęstszy błąd to używanie zwykłej mąki pszennej. Pizza się z niej uda, ale smakiem nie dorówna swoim włoskim kuzynkom.
Na pizzę najlepsza jest specjalna mąka typu "00". Trudno ją dostać, ale jeśli ci się to uda, kupuj ją w ciemno. Włoska mąka "00" jest bardzo drobna, zmielona niemal na pył. Dzięki temu przygotowane na jej bazie ciasto będzie lekkie. Jeśli nie masz dostępu do mąki "00", wybierz typ 450 albo 550.
Żeby ciasto wyszło jak najsmaczniejsze, pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Odmierz je precyzyjnie, a nie na oko (właśnie dlatego dobry przepis warto zapisać i się go trzymać). Mąkę najpierw przesiej. Jeśli dodajesz do ciasta wodę, zwróć uwagę, żeby była ciepła, a nie gorąca. Ze świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić rozczyn. Dobrym dodatkiem do ciasta na pizzę jest oliwa z oliwek – nie zastępuj jej innym olejem.
Perfekcyjne ciasto na pizzę
Jak upiec idealną pizzę?
Pizza lubi wysokie temperatury, dlatego jeśli jesteś jej smakoszem i przygotowujesz ją często, warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia. Okazuje się, że jest on dużo skuteczniejszy niż klasyczna blaszka.
Dodatki do pizzy
Dodatków nie może być zbyt dużo, ponieważ ciasto nie będzie dobrze rosło i będzie ciężkie.
Na pizzy nie może zabraknąć sosu pomidorowego i sera. Postawcie przede wszystkim na jakość, a nie ilość. Do przygotowania sosu lepiej użyć passaty niż koncentratu, a zioła warto wcześniej zaparzyć w niewielkiej ilości wody, uwolnią więcej aromatu.
Najlepszy ser to oczywiście mozzarella. Reszta dodatków jest uzależniona od waszych preferencji – kurczak, salami, szynka, oliwki, pieczarki, warzywa, owoce morza – co kto lubi. Pamiętajcie, że niektóre gatunki mięsa warto wcześniej podgrzać. Jednak jeśli wybieracie salami, szynkę czy pepperoni nie wymagają one dodatkowej obróbki.
Ciasto na pizzę według Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- 340 g mąki pszennej typu "00",
- 5 g suszonych drożdży,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 250 ml letniej wody.
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Wlej drożdże.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie przez ok. 5-10 minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni.
- Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż ciasto do miski i wymieszaj z oliwą.
- Ciasto podziel na 2-3 mniejsze porcje i uformuj z nich kule. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, by wyrosło.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozgrzej piekarnik do 230 st. C, oprósz ciasto mąką i formuj placki o średnicy około 20 cm.
- Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, ułóż ulubione dodatki i piecz ok. 15 minut.