Ciasto jogurtowe z rabarbarem. prosty przepis, który zawsze się udaje

Ciasto jogurtowe z rabarbarem osłodzi wiosenne i letnie popołudnie. Jest puszyste, miękkie i aromatyczne. Ciasto jest szybkie i proste do przygotowania. Musimy tylko pamiętać o kilku zasadach, by uniknąć zakalca.

Ciasto z rabarbarem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Ciasto jogurtowe z rabarbarem - jak zrobić?

Do przygotowania ciasta jogurtowego wybierzmy jogurt grecki lub naturalny o kremowej konsystencji. Ciasta jogurtowego nie powinniśmy wyrabiać ani miksować. Wystarczy jedynie wymieszać składniki łyżką lub rózgą. Jeśli jednak zdecydujemy się na użycie miksera, pamiętajmy, by miksować bardzo krótko na najniższych obrotach.

Łodygi rabarbaru mogą mieć różny kolor, od zielonego, poprzez różowy, do czerwonego. Im bardziej czerwona barwa, tym więcej słodyczy. Na początku sezonu łodygi są bardzo miękkie i wystarczy je dokładnie umyć przed przyrządzaniem potrawy. Potem ciemnieją, a miąższ staje się włóknisty. Wtedy rabarbar należy obrać ze zdrewniałej warstwy zewnętrznej, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.

Ciasto jogurtowe - jak uniknąć zakalca?

Zakalec to nic innego jak niedopieczone ciasto. Jest kilka przyczyn powstawania zakalca. Oto one:

  • Zbyt długie mieszanie składników
  • Zbyt krótki czas pieczenia
  • Zaglądanie do piekarnika w trakcie pieczenia
  • Niewłaściwa temperatura pieczenia
  • Mieszanie ciasta w różne strony
  • Za dużo obciążających składników
  • Stosowanie zamienników
Obraz
© Getty Images

Aby uniknąć zakalca pamiętajmy o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (chyba że robisz ciasto kruche – wtedy składniki powinny być zimne, prosto z lodówki). Suche składniki warto przesiać przed dodaniem do masy. Nie należy dodawać proszku do pieczenia do ciepłej masy. Przed wyciągnięciem ciasta warto wykonać test suchego patyczka i ewentualnie dopiec ciasto. Żeby ciasto nie opadło, należy studzić je powoli. Gwałtowne zmiany temperatury szkodzą wypiekom.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 500 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i zmiksuj.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie naprzemiennie dodawaj mąkę i jogurt.

3. Gęste ciasto przelej do blachy. Na wierzchu ułóż pokrojony w kostkę i otoczony w łyżce mąki rabarbar.

4. Piecz ok. 50 min. w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Ciasto powinno nabrać ładnego złotego koloru.

5. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm