Ciasto jogurtowe z rabarbarem. prosty przepis, który zawsze się udaje

Ciasto jogurtowe z rabarbarem osłodzi wiosenne i letnie popołudnie. Jest puszyste, miękkie i aromatyczne. Ciasto jest szybkie i proste do przygotowania. Musimy tylko pamiętać o kilku zasadach, by uniknąć zakalca.

Ciasto z rabarbarem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Ciasto jogurtowe z rabarbarem - jak zrobić?

Do przygotowania ciasta jogurtowego wybierzmy jogurt grecki lub naturalny o kremowej konsystencji. Ciasta jogurtowego nie powinniśmy wyrabiać ani miksować. Wystarczy jedynie wymieszać składniki łyżką lub rózgą. Jeśli jednak zdecydujemy się na użycie miksera, pamiętajmy, by miksować bardzo krótko na najniższych obrotach.

Łodygi rabarbaru mogą mieć różny kolor, od zielonego, poprzez różowy, do czerwonego. Im bardziej czerwona barwa, tym więcej słodyczy. Na początku sezonu łodygi są bardzo miękkie i wystarczy je dokładnie umyć przed przyrządzaniem potrawy. Potem ciemnieją, a miąższ staje się włóknisty. Wtedy rabarbar należy obrać ze zdrewniałej warstwy zewnętrznej, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.

Ciasto jogurtowe - jak uniknąć zakalca?

Zakalec to nic innego jak niedopieczone ciasto. Jest kilka przyczyn powstawania zakalca. Oto one:

  • Zbyt długie mieszanie składników
  • Zbyt krótki czas pieczenia
  • Zaglądanie do piekarnika w trakcie pieczenia
  • Niewłaściwa temperatura pieczenia
  • Mieszanie ciasta w różne strony
  • Za dużo obciążających składników
  • Stosowanie zamienników
Obraz
© Getty Images

Aby uniknąć zakalca pamiętajmy o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (chyba że robisz ciasto kruche – wtedy składniki powinny być zimne, prosto z lodówki). Suche składniki warto przesiać przed dodaniem do masy. Nie należy dodawać proszku do pieczenia do ciepłej masy. Przed wyciągnięciem ciasta warto wykonać test suchego patyczka i ewentualnie dopiec ciasto. Żeby ciasto nie opadło, należy studzić je powoli. Gwałtowne zmiany temperatury szkodzą wypiekom.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 500 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i zmiksuj.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie naprzemiennie dodawaj mąkę i jogurt.

3. Gęste ciasto przelej do blachy. Na wierzchu ułóż pokrojony w kostkę i otoczony w łyżce mąki rabarbar.

4. Piecz ok. 50 min. w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Ciasto powinno nabrać ładnego złotego koloru.

5. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇