Ciasto czekoladowe z burakami

Obraz

Składniki

  • 275 g mąki pszennej
  • 375 g ugotowanych i obranych buraków
  • 300 ml oleju np. rzepakowego
  • 5 średnich jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 320 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • polewa: 100 g gorzkiej czekolady i 1 łyżeczka oleju

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 175°C (przy termoobiegu do 150°C). Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem na na gładką masę.

Przepis

Do osobnej miski przesiać mogę i proszek do pieczenia, dodać kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać.

Przepis

Do buraków stopniowo dodawać jajka, miksując całość na najwyższych obrotach. Następnie przy mniejszej prędkość urządzenia dodawać stopniowo suche składniki. Ponownie dokładnie wymieszać.

Przepis

Ciasto przełożyć do formy (najlepiej o długości 30 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką, a na koniec naciąć nożem przez środek.

Przepis

Piec godzinę, a następnie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek będzie delikatnie wilgotny, buraczany wypiek jest gotowy. Ciasto wyciągnąć z formy po wystygnięciu. W tym czasie przygotować polewę.

Przepis

Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej" z dodatkiem oleju. Udekorować ciasto i podawać.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥