Trwa ładowanie...
d1fsls1
16-11-2014 14:40

Ciasto czekoladowe z burakami

Przepis
3.8
(59 głosów)
Oceń:
d1fsls1
Składniki
  • 275 g mąki pszennej
  • 375 g ugotowanych i obranych buraków
  • 300 ml oleju np. rzepakowego
  • 5 średnich jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 320 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • polewa: 100 g gorzkiej czekolady i 1 łyżeczka oleju
Przepis

Rozgrzać piekarnik do 175°C (przy termoobiegu do 150°C). Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem na na gładką masę.

Do osobnej miski przesiać mogę i proszek do pieczenia, dodać kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać.

Do buraków stopniowo dodawać jajka, miksując całość na najwyższych obrotach. Następnie przy mniejszej prędkość urządzenia dodawać stopniowo suche składniki. Ponownie dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy (najlepiej o długości 30 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką, a na koniec naciąć nożem przez środek.

Piec godzinę, a następnie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek będzie delikatnie wilgotny, buraczany wypiek jest gotowy. Ciasto wyciągnąć z formy po wystygnięciu. W tym czasie przygotować polewę.

Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej" z dodatkiem oleju. Udekorować ciasto i podawać.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fsls1
d1fsls1
d1fsls1
Więcej tematów
d1fsls1