Trwa ładowanie...
d4os1vv
d4os1vv

Ciasteczka serowo-orzechowe. W sam raz na raz

Przepis

Proste i szybkie ciasteczka z serem i orzechami to wymarzona przekąska, którą można ze sobą zabrać do pracy lub chrupać do filmu.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d4os1vv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Ciasteczka serowo-orzechowe. W sam raz na raz
123RF
Ciasteczka serowo-orzechowe. W sam raz na raz
Składniki
  • 155 g blanszowanych orzechów laskowych
  • 110 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 100 g mąki pszennej
  • 225 g dojrzałego cheddaru, drobno startego
  • 1 średnie jajo
Przepis

Odmierz 85 g orzechów i zblenduj je na mąkę, resztę drobno posiekaj. Mało posiekaj z mąką i zblendowanymi orzechami, dodaj jako, starty ser i sól. Szybko zagnieć ciasto przypominające kruszonkę. Przełóż mieszaninę na duży kawałek folii i uformuj ją w kulkę, a następnie pozostaw w lodówce na kilka godzin. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Łyżką nabieraj porcje ciasta. Formuj kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgnieć lekko każde ciasteczko. Ciasteczka posyp orzechami. Piecz przez 10-15 minut, aż się zrumienią. Pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia, a następnie przenieś na kratkę. Przechowuj przez maksymalnie trzy dni w hermetycznym pojemniku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasteczka serowo-orzechowe. W sam raz na raz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4os1vv

Podziel się opinią

1
3
Share
d4os1vv
d4os1vv

d4os1vv
d4os1vv
d4os1vv