Chłodnik z botwinką
Młode buraczki kuszą kolorem oraz smakiem - są wyjątkowo słodkie. W połączeniu z koperkiem i rzodkiewkami, to idealna baza do pysznego chłodnika. Taką zupę na zimno proponuje Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".
Młode buraczki kuszą kolorem oraz smakiem - są wyjątkowo słodkie. W połączeniu z koperkiem i rzodkiewkami, to idealna baza do pysznego chłodnika. Taką zupę na zimno proponuje Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Buraczki odcinamy od liści, obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Liście i gałęzie kroimy drobno. Na patelnię wylewamy bulion i dusimy w nim przez 5-7 minut buraczki. Pod koniec duszenia (na 2 minuty przed końcem) dodajemy łodygi i liście. Zestawiamy z ognia, studzimy. Całość przelewamy do dużego garnka i dodajemy maślankę oraz śmietanę. Mieszamy. Następnie ogórka obieramy, kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę w słupki. Szczypiorek i liście mięty również drobno kroimy. Wszystko dodajemy do bulionu z botwinką i mieszamy. Solimy, doprawiamy pieprzem do smaku. Odstawiamy na godzinkę do lodówki do schłodzenia.
Zobacz także: pyszny sposób na bób