Trwa ładowanie...
d4kqj1o
31-07-2009 21:12

Chleb piernikowy

Przepis

Święta tuz tuż. Mam dla was przepis na chlebek piernikowy. Jest nieco mniej słodki od tradycyjnego piernika, ale mnie to nie przeszkadza. Chleb jest puszysty i wyrośnięty o mocnym korzennym aromacie.

d4kqj1o
4.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 30 dag miodu
  • 25 dag mąki razowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • kardamon
  • cynamon
  • anyż i imbir
  • posiekana skórka z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól
Przepis

Podgrzej miód i mleko. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij z ognia. Połącz mąkę z migdałami, sodą, szczyptą soli, 1 łyżką mieszanki przypraw i skórką z cytryny i pomarańczy. Zrób dołek, wlej ciepłe mleko z miodem, wymieszaj, dodając na końcu jajko.

Podgrzej piekarnik do 170 st. C. Nasmaruj masłem formę keksową o długości 40 cm, napełnij ją ciastem (powinno wypełnić formę do połowy). Piecz 35-40 minut. Ostudź, jedz dopiero na drugi dzień.

Przepis dodał użytkownik kokosek1513

Chleb piernikowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kqj1o
d4kqj1o
d4kqj1o
d4kqj1o
Więcej tematów
d4kqj1o