Trwa ładowanie...
d1wx2gq
d1wx2gq

Chleb piernikowy

Przepis

Święta tuz tuż. Mam dla was przepis na chlebek piernikowy. Jest nieco mniej słodki od tradycyjnego piernika, ale mnie to nie przeszkadza. Chleb jest puszysty i wyrośnięty o mocnym korzennym aromacie.

4.0
(3 głosy)
Oceń:
d1wx2gq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Chleb piernikowy
iStock
Składniki
  • 30 dag miodu
  • 25 dag mąki razowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • kardamon
  • cynamon
  • anyż i imbir
  • posiekana skórka z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól
Przepis

Podgrzej miód i mleko. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij z ognia. Połącz mąkę z migdałami, sodą, szczyptą soli, 1 łyżką mieszanki przypraw i skórką z cytryny i pomarańczy. Zrób dołek, wlej ciepłe mleko z miodem, wymieszaj, dodając na końcu jajko.

Podgrzej piekarnik do 170 st. C. Nasmaruj masłem formę keksową o długości 40 cm, napełnij ją ciastem (powinno wypełnić formę do połowy). Piecz 35-40 minut. Ostudź, jedz dopiero na drugi dzień.

Przepis dodał użytkownik kokosek1513

d1wx2gq
Chleb piernikowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq