Chiński przysmak. Pierożki wonton w sosie chili

Jak przekonuje Anna, te pierożki to prawdziwy kulinarny hit! Delikatne i miękkie ciasto wypełnione aromatycznym farszem i ostry sos. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbuj w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Chiński przysmak. Pierożki wonton w sosie chiliChiński przysmak. Pierożki wonton w sosie chili
Anna Kamińska

Składniki

  • 120 ml oleju z awokado (lub innego roślinnego o delikatnym smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 zielona cebulka ( ze szczypiorem)
  • 3 łyżki płatków chili
  • 1, 5 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka cukru (używam trzcinowy bio)
  • 1/2 łyżeczki soli

Wontony:

  • ok. 20-22 kawałków ciasta na wontony z azjatyckiego sklepu ( ub domowego)
  • 250 g dobrej mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko, rozkłócone
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 zielone cebulki posiekane
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego lub sherry
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 rozkłócone jajko do sklejania brzegów ciasta

Sos chili:

  • 2 łyżki oleju chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu winegret
  • szczypta soli i pieprzu
  • do podania – kolendra, cebula ze szczypiorem, sezam

Przepis

Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do miski. Siekamy cebulę razem ze szczypiorem i obrany imbir – dokładamy do miski. Wsypujemy płatki chili. Pieprz syczuański prażymy na patelni i kiedy zacznie pachnieć, przesypujemy go do moździerza – rozcieramy go i dokładamy do pozostałych składników. Dodajemy cukier i sól. Olej z awokado przelewamy do garnuszka i mocno podgrzewamy go na ogniu. Wlewamy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy. Można go zrobić dzień wcześniej – wtedy przelewamy do słoika, zamykamy. Będzie miał szansę nasycić się aromatami wszystkich składników.

Przepis

Wszystkie składniki farszu do pierożków umieszczamy w misce i wyrabiamy. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia, brzegi ciasta smarujemy jajkiem i sklejamy. Układamy wontony na ściereczce i przykrywamy aby nie wysychały. Kiedy wszystkie pierożki są gotowe, w szerokim garnku zagotowujemy wodę i wkładamy po kilka wontonów. Gotujemy na średnim ogniu 5-8 minut i wyławiamy je łyżką cedzakową do miski.

Przepis

Mieszamy wszystkie składniki sosu i wlewamy do misek, w których będziemy podawać wontony. Dodajemy wontony, delikatnie łączymy je z sosem. Posypujemy wszystko posiekaną cebulką sałatkową, kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie