WAŻNE
TERAZ

Odwołana szefowa Wód Polskich zabiera głos

Cebularze - lubelski przysmak

Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Będąc w tamtym regionie warto skosztować tego rarytasu. Można je również zrobić samodzielnie. Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.pl, przetestowała prosty przepis. Blogerka przekonuje, że cebularze są pyszne zarówno na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem.

Cebularze - lubelski przysmak
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Będąc w tamtym regionie warto skosztować tego rarytasu. Można je również zrobić samodzielnie. Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.pl, przetestowała prosty przepis. Blogerka przekonuje, że cebularze są pyszne zarówno na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem.

Składniki ciasta: 30 dkg mąki pszennej, pół szklanki ciepłego mleka, 2,5 dkg świeżych drożdży, 1 jajko, 1/4 kostki masła, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli.

Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem - po chwili rozpuszczą się. Dodać ciepłe mleko, 3-4 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Masło stopić i lekko przestudzić, żeby nie było gorące, lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni. Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.

Nadzienie: 1 większa cebula, 2-3 łyżki oleju, 2-3 łyżki maku, 1/3 łyżeczki soli.

Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę. Zeszklić na oleju na niewielkim ogniu. Wsypać sól i mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz. Cebularze ostawić na około 15 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem) przez kilkanaście minut - do lekkiego zazłocenia się.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.

Obraz
© (fot. www.daylicooking.pl)

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita