Trwa ładowanie...
11-03-2016 10:04

Cebularze - lubelski przysmak

Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Będąc w tamtym regionie warto skosztować tego rarytasu. Można je również zrobić samodzielnie. Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.pl, przetestowała prosty przepis. Blogerka przekonuje, że cebularze są pyszne zarówno na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem.

Cebularze - lubelski przysmakŹródło: www.daylicooking.pl
d7n55hz
d7n55hz

Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Będąc w tamtym regionie warto skosztować tego rarytasu. Można je również zrobić samodzielnie. Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.pl, przetestowała prosty przepis. Blogerka przekonuje, że cebularze są pyszne zarówno na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem.

Składniki ciasta: 30 dkg mąki pszennej, pół szklanki ciepłego mleka, 2,5 dkg świeżych drożdży, 1 jajko, 1/4 kostki masła, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli.

Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem - po chwili rozpuszczą się. Dodać ciepłe mleko, 3-4 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Masło stopić i lekko przestudzić, żeby nie było gorące, lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni. Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.

Nadzienie: 1 większa cebula, 2-3 łyżki oleju, 2-3 łyżki maku, 1/3 łyżeczki soli.

d7n55hz

Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę. Zeszklić na oleju na niewielkim ogniu. Wsypać sól i mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz. Cebularze ostawić na około 15 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem) przez kilkanaście minut - do lekkiego zazłocenia się.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.

(fot. www.daylicooking.pl)
Źródło: (fot. www.daylicooking.pl)
d7n55hz
d7n55hz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7n55hz
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj