Camu camu – co to jest i jakie ma właściwości?
Tych owoców nie da się jeść na surowo ze względu na ich niezwykle kwaśny smak. W takiej formie też ciężko je spotkać w naszej strefie klimatycznej – głównie dlatego, że są bardzo delikatne i słabo znoszą transport oraz przechowywanie. Znajdziemy je za to w postaci soku, suszonych owoców, proszku czy też tabletek albo kapsułek. Jagody camu camu są egzotyczne i posiadają niezwykłe właściwości, więc na pewno warto uwzględnić je w swojej codziennej diecie.
Camu camu – co to w ogóle jest?
Camu camu to krzew, który pochodzi z lasów deszczowych Amazonii. Osiąga 1-3 metry wysokości i rodzi niewielkie owoce nazywane jagodami. Ich skórka jest bardzo cienka i delikatna. Z zewnątrz przybierają one intensywny kolor w odcieniach ciemnej czerwieni i purpury, z kolei miąższ jest żółty i przypomina wnętrze śliwki.
Jagody camu camu mają łagodny zapach, ale są bardzo kwaśne ze względu na wysoką zawartość kwasu cytrynowego i askorbinowego. Właśnie dlatego nie są smaczne na surowo, ale świetnie nadają się do obróbki kulinarnej.
Wiosna w ogrodzie
Rdzenni mieszkańcy Ameryki Łacińskiej od setek lat zbierali jagody camu camu i suszyli. Wykorzystywali je w medycynie ludowej jako lekarstwo na przeziębienie, astmę, obrzęki, a nawet na zwyrodnienia stawów. Owoce te odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi i należą do kategorii superfoods.
Ciemna strona banana
Camu camu – dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?
Owoce camu camu to przede wszystkim znakomite źródło witaminy C. Nawet pomarańcze mają ok. 50 razy mniej tego składnika. Jagody te są również bogate w beta-karoten oraz przeciwutleniacze. Zawierają błonnik pokarmowy i polifenole, dzięki którym wykazują działanie antyoksydacyjne. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B, potas, wapń, mangan, cynk, miedź, magnez.
Dzięki licznym składnikom mineralnym i witaminom owoce camu camu mają bardzo korzystny wpływ na cały organizm człowieka, wspierając funkcjonowanie różnych układów i narządów.
- Układ krążenia. Spożywanie owoców camu camu obniża poziom złego cholesterolu, więc zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy, nadciśnienia, choroby wieńcowej, zawału czy udaru mózgu. Dodatkowo służy uszczelnieniu naczyń krwionośnych, zapobiegając pojawianiu się sińców i krwawień.
- Układ odpornościowy i oddechowy. Jagody te zmniejszają dolegliwości związane z astmą oraz wspierają leczenie grypy i przeziębienia, poprawiając funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Układ nerwowy. Przede wszystkim poprawiają funkcjonowanie wzroku, zapobiegając kurzej ślepocie. Ponadto chronią siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Mają też wpływ na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera i demencji. Działają również antydepresyjnie.
- Układ kostny. Camu camu chroni organizm przed zwyrodnieniami kości i stawów, korzystnie wpływając na ich kondycję zdrowotną.
- Układ pokarmowy. Błonnik obecny w jagodach camu camu poprawia perystaltykę jelit, zapobiega otyłości, cukrzycy oraz zmniejsza ryzyko celiakii. Ponadto wspomaga funkcjonowanie enzymów trawiennych oraz wątroby.
Owoce camu camu mają działanie przeciwnowotworowe, antywirusowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Badania wykazały, że ich spożywanie spowalnia też procesy starzeniowe organizmu.
Camu camu – jak wykorzystać w kuchni?
Tak jak już pisaliśmy camu camu nie nadaje się do jedzenia na surowo i nie są w Polsce dostępne w takiej formie. W sklepach internetowych lub stacjonarnych z ekologiczną żywnością najczęściej można kupić te owoce w formie sproszkowanej. Dzienna porcja takiego proszku to tylko 3 g, czyli płaska łyżeczka. Czasami spotkamy też sok camu camu, którym z powodzeniem można zastąpić syntetyczne preparaty z witaminą C.
Proszek camu camu świetnie sprawdzi się w połączeniu z jogurtami, dżemami, nektarami, sokami, napojami izotonicznymi czy też lodami. Doskonale smakuje również ze smoothie oraz owsianką. Istnieją przesłanki, że można go dodawać do pieczenia z wykorzystaniem drożdży, gdyż zwiększa ich efektywność.
Camu camu można też przyprawiać sosy, ale należy wsypywać proszek do ciepłej, a nie gorącej potrawy. Ciekawie komponuje się również z oliwą z oliwek w postaci dressingu sałatkowego. Na 6 łyżek oliwy wystarczy ok. ¼ łyżeczki preparatu i ulubione przyprawy. Z kolei jeśli proszek dodamy to marynaty, zmiękczy on mięso i wyeksponuje jego smak.
Produkt jest pochodzenia naturalnego i mogą go bezpiecznie spożywać weganie czy też osoby uczulone na gluten. Proszek należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.