Camu camu – co to jest i jakie ma właściwości?

Tych owoców nie da się jeść na surowo ze względu na ich niezwykle kwaśny smak. W takiej formie też ciężko je spotkać w naszej strefie klimatycznej – głównie dlatego, że są bardzo delikatne i słabo znoszą transport oraz przechowywanie. Znajdziemy je za to w postaci soku, suszonych owoców, proszku czy też tabletek albo kapsułek. Jagody camu camu są egzotyczne i posiadają niezwykłe właściwości, więc na pewno warto uwzględnić je w swojej codziennej diecie.

camu camu, myrciaria dubia, vitamina c, selva, peru, fruto, bayaCamu camu nie nadaje się do jedzenia na surowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Camu camu – co to w ogóle jest?

Camu camu to krzew, który pochodzi z lasów deszczowych Amazonii. Osiąga 1-3 metry wysokości i rodzi niewielkie owoce nazywane jagodami. Ich skórka jest bardzo cienka i delikatna. Z zewnątrz przybierają one intensywny kolor w odcieniach ciemnej czerwieni i purpury, z kolei miąższ jest żółty i przypomina wnętrze śliwki.

Jagody camu camu mają łagodny zapach, ale są bardzo kwaśne ze względu na wysoką zawartość kwasu cytrynowego i askorbinowego. Właśnie dlatego nie są smaczne na surowo, ale świetnie nadają się do obróbki kulinarnej.

Wiosna w ogrodzie

Rdzenni mieszkańcy Ameryki Łacińskiej od setek lat zbierali jagody camu camu i suszyli. Wykorzystywali je w medycynie ludowej jako lekarstwo na przeziębienie, astmę, obrzęki, a nawet na zwyrodnienia stawów. Owoce te odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi i należą do kategorii superfoods.

Ciemna strona banana

Camu camu – dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Owoce camu camu to przede wszystkim znakomite źródło witaminy C. Nawet pomarańcze mają ok. 50 razy mniej tego składnika. Jagody te są również bogate w beta-karoten oraz przeciwutleniacze. Zawierają błonnik pokarmowy i polifenole, dzięki którym wykazują działanie antyoksydacyjne. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B, potas, wapń, mangan, cynk, miedź, magnez.

Dzięki licznym składnikom mineralnym i witaminom owoce camu camu mają bardzo korzystny wpływ na cały organizm człowieka, wspierając funkcjonowanie różnych układów i narządów.

  • Układ krążenia. Spożywanie owoców camu camu obniża poziom złego cholesterolu, więc zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy, nadciśnienia, choroby wieńcowej, zawału czy udaru mózgu. Dodatkowo służy uszczelnieniu naczyń krwionośnych, zapobiegając pojawianiu się sińców i krwawień.
  • Układ odpornościowy i oddechowy. Jagody te zmniejszają dolegliwości związane z astmą oraz wspierają leczenie grypy i przeziębienia, poprawiając funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Układ nerwowy. Przede wszystkim poprawiają funkcjonowanie wzroku, zapobiegając kurzej ślepocie. Ponadto chronią siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Mają też wpływ na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera i demencji. Działają również antydepresyjnie.
  • Układ kostny. Camu camu chroni organizm przed zwyrodnieniami kości i stawów, korzystnie wpływając na ich kondycję zdrowotną.
  • Układ pokarmowy. Błonnik obecny w jagodach camu camu poprawia perystaltykę jelit, zapobiega otyłości, cukrzycy oraz zmniejsza ryzyko celiakii. Ponadto wspomaga funkcjonowanie enzymów trawiennych oraz wątroby.

Owoce camu camu mają działanie przeciwnowotworowe, antywirusowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Badania wykazały, że ich spożywanie spowalnia też procesy starzeniowe organizmu.

Camu camu – jak wykorzystać w kuchni?

Tak jak już pisaliśmy camu camu nie nadaje się do jedzenia na surowo i nie są w Polsce dostępne w takiej formie. W sklepach internetowych lub stacjonarnych z ekologiczną żywnością najczęściej można kupić te owoce w formie sproszkowanej. Dzienna porcja takiego proszku to tylko 3 g, czyli płaska łyżeczka. Czasami spotkamy też sok camu camu, którym z powodzeniem można zastąpić syntetyczne preparaty z witaminą C.

Proszek camu camu świetnie sprawdzi się w połączeniu z jogurtami, dżemami, nektarami, sokami, napojami izotonicznymi czy też lodami. Doskonale smakuje również ze smoothie oraz owsianką. Istnieją przesłanki, że można go dodawać do pieczenia z wykorzystaniem drożdży, gdyż zwiększa ich efektywność.

Camu camu można też przyprawiać sosy, ale należy wsypywać proszek do ciepłej, a nie gorącej potrawy. Ciekawie komponuje się również z oliwą z oliwek w postaci dressingu sałatkowego. Na 6 łyżek oliwy wystarczy ok. ¼ łyżeczki preparatu i ulubione przyprawy. Z kolei jeśli proszek dodamy to marynaty, zmiękczy on mięso i wyeksponuje jego smak.

Produkt jest pochodzenia naturalnego i mogą go bezpiecznie spożywać weganie czy też osoby uczulone na gluten. Proszek należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯