Burak nie tylko w barszczu. Smakowite inspiracje na dzień buraka

Buraki zwykle trafiają na nasze stoły w barszczu lub surówce. Szkoda, bo to niedoceniane warzywo nie tylko jest skarbnicą witamin i mikroelementów, ale w dodatku znakomicie oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii, wspomaga odchudzanie, a do tego ma w sobie mnóstwo błonnika i kwasu foliowego.

Burak nie tylko w barszczu
Źródło zdjęć: © 123RF

Kopytka z burakami

Kopytka o pięknej różowej barwie to znakomity sposób na to, by zdrowe buraki przemycić do diety dzieci, nieprzepadających w większości za tym warzywem. Składniki: kilogram mączystych ziemniaków, trzy średnie buraki, dwa jajka, mąka pszenna, łyżka mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. Studzimy je, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, by uzyskać bardzo drobne puree. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki i masę buraczkową, wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, mąkę ziemniaczana i stopniowo dodajemy mąkę, by uzyskać zwarte ciasto. Wykładamy je na oprószoną mąką stolnice, formujemy wałek, odcinamy na ukos małe kawałki. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię.

Sałatka z buraków i sera

Delikatnie słodkawe buraczki idealnie komponują się z serami, szczególnie tymi o ostrym smaku. Na naszą sałatkę z takimi składnikami potrzebujemy: dwa upieczone buraki, kilka liści sałaty rzymskiej, ser pleśniowy (obojętnie jaki), kilka orzechów włoskich, sok z cytryny, miód i oliwę z oliwek. Upieczone buraki kroimy na dość grube plasterki, a te następnie jeszcze na pół. Wkładamy je do miski. Dodajemy pokrojoną sałatę, pokruszony ser, posiekane orzechy. Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu robimy sos winegret. Skrapiamy nim sałatkę, mieszamy i schładzamy w lodówce przez pół godziny.

Carpaccio z buraków

Z buraków możemy przygotować także bardziej wykwintne dania. Jednym z nich jest carpaccio, w którym cienkie plasterki wołowiny zastępujemy właśnie buraczkami. Składniki: trzy średniej wielkości upieczone buraki, kawałek błękitnego sera pleśniowego, kilka orzechów laskowych, ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz i natka pietruszki. Buraki obieramy i kroimy (najlepiej na mandolinie) na bardzo cienkie plasterki. Ser kroimy z drobną kostkę, orzechy siekamy. Na talerzu układamy w jednej warstwie buraki, posypujemy je serem i orzechami. Z octu, miodu i przypraw robimy sos, którym polewamy nasze carpaccio. Posypujemy posiekaną natką i podajemy z białym pieczywem.

Kotlety z buraków

Jak każde twarde warzywa, buraki możemy wykorzystać do przyrządzenia smacznych kotletów. Potrzebujemy: dwa upieczone buraki, dwa ząbki czosnku, cebulę, dwie szklanki ugotowanej na bardzo miękko kaszy gryczanej, kilka łyżek mąki razowej, jajko, majeranek, sól i pieprz. Buraki obieramy i miksujemy z posiekanym czosnkiem. Do masy dodajemy kaszę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy małe kotlety i smażymy je na oleju lub pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

Pasta kanapkowa z buraków

Warzywne pasty do kanapek to świetne urozmaicenie codziennych posiłków. Nie kupujmy gotowych past, bo łatwo zrobimy je w domu. Będą na pewno zdrowsze, bo bez konserwantów i nadmiaru soli. Składniki: kilka buraków, ząbek czosnku, kilka orzechów włoskich, natka pietruszki, dwie łyżki oliwy, sok z cytryny, dwie łyżki mleka kokosowego, majeranek, sól i pieprz. Buraki pieczemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sztywna, dodajemy więcej mleka kokosowego. Schładzamy w lodówce. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Zobacz też: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji