wp

Bułeczki z pieczarkami

Bez problemu można je kupić w sklepach z pieczywem czy budkach z wypiekami. Pyszne, pachnące i wypełnione pikantnym farszem niejednemu kojarzą się z czasem dzieciństwa. Najlepiej jednak smakują te domowe i przekonuje o tym Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking". Blogerka podzieliła się z nami prostym przepisem na te przysmaki.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Bułeczki z pieczarkami
(www.daylicooking.pl)

Bez problemu można je kupić w sklepach z pieczywem czy budkach z wypiekami. Pyszne, pachnące i wypełnione pikantnym farszem niejednemu kojarzą się z czasem dzieciństwa. Najlepiej jednak smakują te domowe i przekonuje o tym Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking". Blogerka podzieliła się z nami prostym przepisem na te przysmaki.

Składniki na farsz pieczarkowy:
około 30 dkg pieczarek,
2 średnie cebule,
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku,
3 łyżki masła

wp

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić.

Składniki na ciasto na bułeczki:
2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek,
4 dkg świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
1 jajko,
4 łyżki masła,
kawałeczek żółtego sera do posypania bułek

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę zakładając brzegi pod spód. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - do lekkiego zrumienienia.

Więcej inspirujących przepisów autorki na: www.daylicooking.pl

wp
(fot. www.daylicooking.pl)
Podziel się

POLECAMY RÓWNIEŻ:

**Prosty przepis na cebularze**

**Szybkie danie ze szparagami**

wp

**Najlepsze diety 2016**

wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.