Bułeczki z pieczarkami

Bez problemu można je kupić w sklepach z pieczywem czy budkach z wypiekami. Pyszne, pachnące i wypełnione pikantnym farszem niejednemu kojarzą się z czasem dzieciństwa. Najlepiej jednak smakują te domowe i przekonuje o tym Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking". Blogerka podzieliła się z nami prostym przepisem na te przysmaki.

Bułeczki z pieczarkami
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Bez problemu można je kupić w sklepach z pieczywem czy budkach z wypiekami. Pyszne, pachnące i wypełnione pikantnym farszem niejednemu kojarzą się z czasem dzieciństwa. Najlepiej jednak smakują te domowe i przekonuje o tym Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking". Blogerka podzieliła się z nami prostym przepisem na te przysmaki.

Składniki na farsz pieczarkowy:
około 30 dkg pieczarek,
2 średnie cebule,
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku,
3 łyżki masła

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić.

Składniki na ciasto na bułeczki:
2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek,
4 dkg świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
1 jajko,
4 łyżki masła,
kawałeczek żółtego sera do posypania bułek

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę zakładając brzegi pod spód. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - do lekkiego zrumienienia.

Więcej inspirujących przepisów autorki na: www.daylicooking.pl

Obraz
© (fot. www.daylicooking.pl)

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek