Trwa ładowanie...

Bułeczki z pieczarkami

Bez problemu można je kupić w sklepach z pieczywem czy budkach z wypiekami. Pyszne, pachnące i wypełnione pikantnym farszem niejednemu kojarzą się z czasem dzieciństwa. Najlepiej jednak smakują te domowe i przekonuje o tym Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking". Blogerka podzieliła się z nami prostym przepisem na te przysmaki.

Bułeczki z pieczarkamiŹródło: www.daylicooking.pl
d21x3o7
d21x3o7

Bez problemu można je kupić w sklepach z pieczywem czy budkach z wypiekami. Pyszne, pachnące i wypełnione pikantnym farszem niejednemu kojarzą się z czasem dzieciństwa. Najlepiej jednak smakują te domowe i przekonuje o tym Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking". Blogerka podzieliła się z nami prostym przepisem na te przysmaki.

Składniki na farsz pieczarkowy:
około 30 dkg pieczarek,
2 średnie cebule,
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku,
3 łyżki masła

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić.

Składniki na ciasto na bułeczki:
2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek,
4 dkg świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
1 jajko,
4 łyżki masła,
kawałeczek żółtego sera do posypania bułek

d21x3o7

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę zakładając brzegi pod spód. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - do lekkiego zrumienienia.

Więcej inspirujących przepisów autorki na: www.daylicooking.pl

(fot. www.daylicooking.pl)
Źródło: (fot. www.daylicooking.pl)

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Prosty przepis na cebularze

d21x3o7
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj