Bób niejedno ma imię

Oryginalne przepisy z bobem. Takimi daniami zaskoczysz nie tylko znajomych!

Ten letni przysmak można nie tylko gotować, ale też przygotowywać z jego udziałem rewelacyjne sałatki, kremy czy słodkie przekąski. Najlepszym tego przykładem są oryginalne przepisy Piotra Kucharskiego. W kuchni "Dzień Dobry TVN" zaserwował on imponujące dania, którymi zaskoczycie znajomych. Ciasto drożdżowe z agrestem i porzeczkami, pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku, kurczak kukurydziany z sałatką z bobu czy zupa ziemniaczana. Nam do gustu przypadł szczególnie pieczony bób.

Pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku

*Składniki: *500 g bobu, pół łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, oliwa z oliwek, 5 ząbków czosnku, kilka listków tymianku.

Sos: 2 łyżki majonezu,1 łyżka kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Bób wyłożyć na blachę do pieczenia. Posypać solą, pieprzem i listkami tymianku oraz skropić oliwą z oliwek. Dorzucić ząbki czosnku w łupinach. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-17 minut. Po upieczeniu wyłożyć ząbki czosnku, wyjąć je z łupin i rozgnieść widelcem. Wymieszać z majonezem i śmietaną, a jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Bób podawać jeszcze ciepły z sosem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany