Bób niejedno ma imię

Oryginalne przepisy z bobem. Takimi daniami zaskoczysz nie tylko znajomych!

Ten letni przysmak można nie tylko gotować, ale też przygotowywać z jego udziałem rewelacyjne sałatki, kremy czy słodkie przekąski. Najlepszym tego przykładem są oryginalne przepisy Piotra Kucharskiego. W kuchni "Dzień Dobry TVN" zaserwował on imponujące dania, którymi zaskoczycie znajomych. Ciasto drożdżowe z agrestem i porzeczkami, pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku, kurczak kukurydziany z sałatką z bobu czy zupa ziemniaczana. Nam do gustu przypadł szczególnie pieczony bób.

Pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku

*Składniki: *500 g bobu, pół łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, oliwa z oliwek, 5 ząbków czosnku, kilka listków tymianku.

Sos: 2 łyżki majonezu,1 łyżka kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Bób wyłożyć na blachę do pieczenia. Posypać solą, pieprzem i listkami tymianku oraz skropić oliwą z oliwek. Dorzucić ząbki czosnku w łupinach. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-17 minut. Po upieczeniu wyłożyć ząbki czosnku, wyjąć je z łupin i rozgnieść widelcem. Wymieszać z majonezem i śmietaną, a jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Bób podawać jeszcze ciepły z sosem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów