Blok podwójnie czekoladowy

Obraz

Składniki

  • 1 paczka mleka w proszku pełnego
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g herbatników
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • posiekana czekolada mleczna
  • Dodatki wedle uznania: garść dowolnych orzechów lub mix bakalii

Przepis

Ten przepis wraca jak bumerang, ale trudno się dziwić, bo smakuje wybornie i to jeden z klasyków słodkości PRL. Z małymi urozmaiceniami będzie wyjątkowy.

Przepis

W garnku podgrzać wodę, cukier i margarynę. Gdy się zagotują, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Energicznie wymieszać do połączenia składników. Wsypać kakao, a następnie wymieszać i dodać pokruszone herbatniki, bakalie, posiekaną czekoladę itp. Doskonale sprawdzą się też: skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, wiśnie.

Przepis

Blok czekoladowy wlać do keksówki, przestudzić, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać w formie grubszych plastrów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości