- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 paczka mleka w proszku pełnego
- 250 g margaryny do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 200 g herbatników
- 4 łyżki ciemnego kakao
- posiekana czekolada mleczna
- Dodatki wedle uznania: garść dowolnych orzechów lub mix bakalii
Przepis
Ten przepis wraca jak bumerang, ale trudno się dziwić, bo smakuje wybornie i to jeden z klasyków słodkości PRL. Z małymi urozmaiceniami będzie wyjątkowy.
Przepis
W garnku podgrzać wodę, cukier i margarynę. Gdy się zagotują, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Energicznie wymieszać do połączenia składników. Wsypać kakao, a następnie wymieszać i dodać pokruszone herbatniki, bakalie, posiekaną czekoladę itp. Doskonale sprawdzą się też: skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, wiśnie.
Przepis
Blok czekoladowy wlać do keksówki, przestudzić, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać w formie grubszych plastrów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl