Blok podwójnie czekoladowy
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-5 |
Okazja: |
- 1 paczka mleka w proszku pełnego
- 250 g margaryny do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 200 g herbatników
- 4 łyżki ciemnego kakao
- posiekana czekolada mleczna
- Dodatki wedle uznania: garść dowolnych orzechów lub mix bakalii
Ten przepis wraca jak bumerang, ale trudno się dziwić, bo smakuje wybornie i to jeden z klasyków słodkości PRL. Z małymi urozmaiceniami będzie wyjątkowy.
W garnku podgrzać wodę, cukier i margarynę. Gdy się zagotują, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Energicznie wymieszać do połączenia składników. Wsypać kakao, a następnie wymieszać i dodać pokruszone herbatniki, bakalie, posiekaną czekoladę itp. Doskonale sprawdzą się też: skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, wiśnie.
Blok czekoladowy wlać do keksówki, przestudzić, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać w formie grubszych plastrów.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze