Trwa ładowanie...
d10l1es
16-12-2015 09:01

Bezglutenowy piernik z nasionami lnu

Przepis

Trudno sobie wyobrazić ciasto które kojarzyłoby się z Bożym Narodzeniem bardziej niż piernik. Niestety piernik zawiera wiele składników, które mogą uczulać. Mamy jednak dla was pyszną alternatywę Piernik bez glutenu, jajek i laktozy. Przepis jest prosty,a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

d10l1es
4.0
(3 głosy)
Oceń:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 500 g mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 200 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 100 ml melasy
  • 150 ml oleju
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 jabłka
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g śliwek suszonych
  • mały słoiczek powideł śliwkowych 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (bezglutenowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przepis

W dużym garnku podgrzewamy cukier z melasą. Dokładnie mieszamy. Dolewamy olej, sok z pomarańczy, sok jabłkowy, dodajemy powidła śliwkowe. Dodajemy obrane i starte na tarce jabłka. Siemię lniane mielimy na proszek w młynku do kawy. W misce mieszamy suche składniki: mąkę ryżową, mąkę gryczaną, zmielone siemię lniane, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Dodajemy suszone śliwki i suszone jabłka pokrojone na małe kawałki. Mokre składniki mieszamy z suchymi, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dekorujemy wedle uznania, np. lukrem lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

d10l1es

Podziel się opinią

1
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10l1es
d10l1es
d10l1es
Więcej tematów
d10l1es