Bez glutenu, bez smaku, bez sensu. Badania pokazują, że bezglutenowe pieczywo powinni jeść tylko chorzy na celiakię

Według statystyk Celiac UK cytowanych przez independent.co.uk na celiakię choruje jedna na sto osób. Mimo to jedzenie i gotowanie bez glutenu stało się światowym trendem i świadomym wyborem wielu zdrowych osób. Jak się okazuje, tracimy na tym nie tylko pieniądze, gdyż bezglutenowe jedzenie wcale nie jest zdrowsze, ale i smak.

Chleb
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

- Żaden chleb bezglutenowy nie może równać się z klasycznym z mąki pszennej. I to kwestia nie do przeskoczenia dla producentów i osób, które glutenu spożywać nie mogą. Mąki różnią się smakiem, więc w zależności od tego, jakiej mąki użyjemy, tak też będzie smakować pieczywo. Stąd miłośnicy chlebów żytnich i pszennych. Jak dla mnie chleb bezglutenowy jest w porządku, jeśli sięgają po niego osoby, które naprawdę nie mogą spożywać glutenu z przyczyn zdrowotnych – mówił w wywiadzie dla WP Kuchnia Piotr Kucharski, ekspert kulinarny i autor książek kucharskich, m.in. publikacji "Chleb. Domowa piekarnia".

Okazuję, że wierząc w fałszywe przekonania o działaniu diety bezglutenowej, pozbawiamy się nie tylko przyjemności jedzenia, ale i narażamy zdrowie. Suzanne Mahady, gastroenterolog, epidemiolog kliniczna i wykładowca na Uniwersytecie Monash w Australii odradza unikania glutenu, jeśli nie chorujemy na celiakię. "Nie ma dowodów, że dieta bezglutenowa jest korzystna dla zdrowia jeśli traktujemy ją jako profilaktykę. Co więcej, możliwe jest, że jeśli wraz z glutenem pozbawiamy nasze posiłki pełnego ziarna i błonnika, możemy sobie zaszkodzić", pisze dla "The Conversation".

Z kolei badania dotyczące wpływu błonnika na nasze zdrowie i samopoczucie niezmiennie potwierdzają, że jego rola jest ogromna, a niedobory tego składnika mogą mieć dla nas opłakane skutki. "Jedzenie z zawartością glutenu nie wiąże się z ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Za to unikanie glutenu może spowodować zmniejszenie spożycia korzystnych pełnych ziaren, które mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych", pisze Monash.

Co więcej, unikanie glutenu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2.

Źródło: independent.co.uk

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja