Bez glutenu, bez smaku, bez sensu. Badania pokazują, że bezglutenowe pieczywo powinni jeść tylko chorzy na celiakię

Według statystyk Celiac UK cytowanych przez independent.co.uk na celiakię choruje jedna na sto osób. Mimo to jedzenie i gotowanie bez glutenu stało się światowym trendem i świadomym wyborem wielu zdrowych osób. Jak się okazuje, tracimy na tym nie tylko pieniądze, gdyż bezglutenowe jedzenie wcale nie jest zdrowsze, ale i smak.

Chleb
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

- Żaden chleb bezglutenowy nie może równać się z klasycznym z mąki pszennej. I to kwestia nie do przeskoczenia dla producentów i osób, które glutenu spożywać nie mogą. Mąki różnią się smakiem, więc w zależności od tego, jakiej mąki użyjemy, tak też będzie smakować pieczywo. Stąd miłośnicy chlebów żytnich i pszennych. Jak dla mnie chleb bezglutenowy jest w porządku, jeśli sięgają po niego osoby, które naprawdę nie mogą spożywać glutenu z przyczyn zdrowotnych – mówił w wywiadzie dla WP Kuchnia Piotr Kucharski, ekspert kulinarny i autor książek kucharskich, m.in. publikacji "Chleb. Domowa piekarnia".

Okazuję, że wierząc w fałszywe przekonania o działaniu diety bezglutenowej, pozbawiamy się nie tylko przyjemności jedzenia, ale i narażamy zdrowie. Suzanne Mahady, gastroenterolog, epidemiolog kliniczna i wykładowca na Uniwersytecie Monash w Australii odradza unikania glutenu, jeśli nie chorujemy na celiakię. "Nie ma dowodów, że dieta bezglutenowa jest korzystna dla zdrowia jeśli traktujemy ją jako profilaktykę. Co więcej, możliwe jest, że jeśli wraz z glutenem pozbawiamy nasze posiłki pełnego ziarna i błonnika, możemy sobie zaszkodzić", pisze dla "The Conversation".

Z kolei badania dotyczące wpływu błonnika na nasze zdrowie i samopoczucie niezmiennie potwierdzają, że jego rola jest ogromna, a niedobory tego składnika mogą mieć dla nas opłakane skutki. "Jedzenie z zawartością glutenu nie wiąże się z ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Za to unikanie glutenu może spowodować zmniejszenie spożycia korzystnych pełnych ziaren, które mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych", pisze Monash.

Co więcej, unikanie glutenu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2.

Źródło: independent.co.uk

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany