Bananowo-czekoladowy kopiec kreta
- Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Masa śmietanowo-czekoladowa:
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g startej czekolady gorzkiej
- Do nasączenia:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 szklanki letniej wody
- szczypta cukru pudru
- Dodatkowo:
- 3 banany
- 3 łyżki soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Wymieszać i dodać masło oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przygotować tortownicę (ok. 23 cm średnicy) - smarując ją równomiernie tłuszczem. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika na 40-45 minut. Gotowe odstawić do wystygnięcia, wcześniej delikatnie odkroić brzegi od formy.
Ciasto przełożyć na duży talerz i zacząć wydrążać ciasto na głębokość ok. pół centymetra, aby zrobić miejsce na nadzienie i banany. Należy zostawić 1 cm nienaruszonego brzegu, aby konstrukcja była stabilna.
Wydrążone ciasto pokruszyć w misce i namoczyć kilka minut w mieszance wody, cukru i soku z cytryny.
W tym czasie banany obrać, przekroić wzdłuż i skropić sokiem z cytryny, aby nie nie zrobiły się czarne. Płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.
Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami wrzącej wody i energicznie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Śmietanę i cukier puder ubić "na sztywno" za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijana, gdy masa będzie gęstnieć dodać żelatynę. Następnie dodać czekoladę i całość jeszcze raz wymieszać.
Śmietankową masę nałożyć na banany, łyżką kształtując kopiec. Posypać okruchami ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawić do schłodzenia na minimum 1,5 godziny.
Podziel się opinią
Komentarze