Trwa ładowanie...
d1uyn40
28-02-2015 09:00

Bananowo-czekoladowy kopiec kreta

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1uyn40
Składniki
  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    • Masa śmietanowo-czekoladowa:
    • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g startej czekolady gorzkiej
    • Do nasączenia:
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • szczypta cukru pudru
    • Dodatkowo:
    • 3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
Przepis

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Wymieszać i dodać masło oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przygotować tortownicę (ok. 23 cm średnicy) - smarując ją równomiernie tłuszczem. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika na 40-45 minut. Gotowe odstawić do wystygnięcia, wcześniej delikatnie odkroić brzegi od formy.

Ciasto przełożyć na duży talerz i zacząć wydrążać ciasto na głębokość ok. pół centymetra, aby zrobić miejsce na nadzienie i banany. Należy zostawić 1 cm nienaruszonego brzegu, aby konstrukcja była stabilna.

Wydrążone ciasto pokruszyć w misce i namoczyć kilka minut w mieszance wody, cukru i soku z cytryny.

W tym czasie banany obrać, przekroić wzdłuż i skropić sokiem z cytryny, aby nie nie zrobiły się czarne. Płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.

Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami wrzącej wody i energicznie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.

Śmietanę i cukier puder ubić "na sztywno" za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijana, gdy masa będzie gęstnieć dodać żelatynę. Następnie dodać czekoladę i całość jeszcze raz wymieszać.

Śmietankową masę nałożyć na banany, łyżką kształtując kopiec. Posypać okruchami ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawić do schłodzenia na minimum 1,5 godziny.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1uyn40
d1uyn40
d1uyn40
Więcej tematów
d1uyn40

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj