Bananowo-czekoladowy kopiec kreta

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    • Masa śmietanowo-czekoladowa:
    • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g startej czekolady gorzkiej
    • Do nasączenia:
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • szczypta cukru pudru
    • Dodatkowo:
    • 3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przepis

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.

Przepis

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Wymieszać i dodać masło oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przepis

Przygotować tortownicę (ok. 23 cm średnicy) - smarując ją równomiernie tłuszczem. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika na 40-45 minut. Gotowe odstawić do wystygnięcia, wcześniej delikatnie odkroić brzegi od formy.

Przepis

Ciasto przełożyć na duży talerz i zacząć wydrążać ciasto na głębokość ok. pół centymetra, aby zrobić miejsce na nadzienie i banany. Należy zostawić 1 cm nienaruszonego brzegu, aby konstrukcja była stabilna.

Przepis

Wydrążone ciasto pokruszyć w misce i namoczyć kilka minut w mieszance wody, cukru i soku z cytryny.

Przepis

W tym czasie banany obrać, przekroić wzdłuż i skropić sokiem z cytryny, aby nie nie zrobiły się czarne. Płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.

Przepis

Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami wrzącej wody i energicznie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.

Przepis

Śmietanę i cukier puder ubić "na sztywno" za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijana, gdy masa będzie gęstnieć dodać żelatynę. Następnie dodać czekoladę i całość jeszcze raz wymieszać.

Przepis

Śmietankową masę nałożyć na banany, łyżką kształtując kopiec. Posypać okruchami ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawić do schłodzenia na minimum 1,5 godziny.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania