"Bake Off - Ale Ciacho": Tort Czarnoleski

Tort Czarnoleski według receptury jurora Krzysztofa Ilnickiego

Obraz
Źródło zdjęć: © mat. prasowy

W pierwszym odcinku cukierniczego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho" poznaliśmy dwunastkę najbardziej uzdolnionych polskich amatorów wypieków. Przez kolejne 10 tygodni uczestnicy będą ubijać, piec, mieszać, kroić i dekorować. A efekty ich pracy oceniać będą jurorzy Gosia Molska - dziennikarka kulinarna oraz Krzysztof Ilnicki - najlepszy polski cukiernik.

W pierwszym odcinku uczestnicy zmagali się z dwiema konkurencjami, w których wykazać musieli się umiejętnością pieczenia wysmakowanych ciast i tortów na bazie biszkoptu. W zadaniu technicznym amatorzy wypieków mieli za zadanie wykonać Tort Czarnoleski według receptury jurora Krzysztofa Ilnickiego. Najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie Agata Katarzyna Dobrzykowska. Z programem pożegnał się Mariusz Biedrowski.

TORT CZARNOLAS

Biszkopt kakaowy:
190 g białek
175 g cukru
190 g żółtka
20 g mąki pszennej 450
60 g proszku kakaowego
60 g masła
200 ml czereśniówki

Konfitura wiśniowa
150 g wiśni
150 g cukru
3 g pektyny żółtej
15 g soku cytrynowego

Krem waniliowy
300 g mascarpone
80 g cukru pudru
450 g śmietanki 36 proc.
1 laska wanilii
4 g żelatyny
20 g wody

Biszkopt kakaowy
Rozpuścić masło. Przygotować bezę francuską (ubić białka z cukrem). Dodać żółtko. Ręcznie wymieszać. Dodać kakao i mąkę. Ciepłe masło wymieszać z częścią miksu. Wymieszane połączyć z powrotem z resztą miksu. Wylać do formy. Wypiec (180 stopni), ostudzić. Nasączyć biszkopt czereśniówką.

Konfitura wiśniowa
Wydrylowane wiśnie przesmażyć na suchej patelni. Zmieszać cukier z pektyną. Wsypać na patelnię i gotować przez kilka minut, do odparowania części soku. Dodać sok cytrynowy. Nie studzić.

Krem waniliowy
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, rozpuścić. Zagotować 150 g śmietany z wanilią. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Podgrzać ponownie i rozpuścić w niej cukier oraz masę żelatynową. Połączyć z resztą zimnej śmietany. Schłodzić. Osobno tablerówką utrzeć mascarpone z cukrem. Ubić schłodzoną śmietanę. Połączyć delikatnie z mascarpone.

Złożenie
Przyciąć biszkopt na wysokość 4 cm. Wyciąć z biszkoptu okrąg o średnicy ok. 16 cm. Wyciągnąć środek biszkoptu. Wyjęty środek przyciąć do wysokości 3 cm. Brzegi przesmarować ciepłą konfiturą i wmontować z powrotem w biszkoptowy rant. W powstałe zagłębienie wyłożyć pozostałą konfiturę. Ostudzić. Wyłożyć krem waniliowy do wysokości formy i wyrównać. Z pozostałego kremu przy pomocy łyżki stołowej wykonać łezki (quenelle) i udekorować tort. Dołożyć kilka świeżych wiśni do dekoracji. Schłodzić.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu: TVP2
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości