"Bake Off - Ale Ciacho": Tort Czarnoleski

Tort Czarnoleski według receptury jurora Krzysztofa Ilnickiego

Obraz
Źródło zdjęć: © mat. prasowy

W pierwszym odcinku cukierniczego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho" poznaliśmy dwunastkę najbardziej uzdolnionych polskich amatorów wypieków. Przez kolejne 10 tygodni uczestnicy będą ubijać, piec, mieszać, kroić i dekorować. A efekty ich pracy oceniać będą jurorzy Gosia Molska - dziennikarka kulinarna oraz Krzysztof Ilnicki - najlepszy polski cukiernik.

W pierwszym odcinku uczestnicy zmagali się z dwiema konkurencjami, w których wykazać musieli się umiejętnością pieczenia wysmakowanych ciast i tortów na bazie biszkoptu. W zadaniu technicznym amatorzy wypieków mieli za zadanie wykonać Tort Czarnoleski według receptury jurora Krzysztofa Ilnickiego. Najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie Agata Katarzyna Dobrzykowska. Z programem pożegnał się Mariusz Biedrowski.

TORT CZARNOLAS

Biszkopt kakaowy:
190 g białek
175 g cukru
190 g żółtka
20 g mąki pszennej 450
60 g proszku kakaowego
60 g masła
200 ml czereśniówki

Konfitura wiśniowa
150 g wiśni
150 g cukru
3 g pektyny żółtej
15 g soku cytrynowego

Krem waniliowy
300 g mascarpone
80 g cukru pudru
450 g śmietanki 36 proc.
1 laska wanilii
4 g żelatyny
20 g wody

Biszkopt kakaowy
Rozpuścić masło. Przygotować bezę francuską (ubić białka z cukrem). Dodać żółtko. Ręcznie wymieszać. Dodać kakao i mąkę. Ciepłe masło wymieszać z częścią miksu. Wymieszane połączyć z powrotem z resztą miksu. Wylać do formy. Wypiec (180 stopni), ostudzić. Nasączyć biszkopt czereśniówką.

Konfitura wiśniowa
Wydrylowane wiśnie przesmażyć na suchej patelni. Zmieszać cukier z pektyną. Wsypać na patelnię i gotować przez kilka minut, do odparowania części soku. Dodać sok cytrynowy. Nie studzić.

Krem waniliowy
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, rozpuścić. Zagotować 150 g śmietany z wanilią. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Podgrzać ponownie i rozpuścić w niej cukier oraz masę żelatynową. Połączyć z resztą zimnej śmietany. Schłodzić. Osobno tablerówką utrzeć mascarpone z cukrem. Ubić schłodzoną śmietanę. Połączyć delikatnie z mascarpone.

Złożenie
Przyciąć biszkopt na wysokość 4 cm. Wyciąć z biszkoptu okrąg o średnicy ok. 16 cm. Wyciągnąć środek biszkoptu. Wyjęty środek przyciąć do wysokości 3 cm. Brzegi przesmarować ciepłą konfiturą i wmontować z powrotem w biszkoptowy rant. W powstałe zagłębienie wyłożyć pozostałą konfiturę. Ostudzić. Wyłożyć krem waniliowy do wysokości formy i wyrównać. Z pozostałego kremu przy pomocy łyżki stołowej wykonać łezki (quenelle) i udekorować tort. Dołożyć kilka świeżych wiśni do dekoracji. Schłodzić.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu: TVP2
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę