"Bake Off - Ale Ciacho": Tort Czarnoleski

Tort Czarnoleski według receptury jurora Krzysztofa Ilnickiego

Obraz
Źródło zdjęć: © mat. prasowy

W pierwszym odcinku cukierniczego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho" poznaliśmy dwunastkę najbardziej uzdolnionych polskich amatorów wypieków. Przez kolejne 10 tygodni uczestnicy będą ubijać, piec, mieszać, kroić i dekorować. A efekty ich pracy oceniać będą jurorzy Gosia Molska - dziennikarka kulinarna oraz Krzysztof Ilnicki - najlepszy polski cukiernik.

W pierwszym odcinku uczestnicy zmagali się z dwiema konkurencjami, w których wykazać musieli się umiejętnością pieczenia wysmakowanych ciast i tortów na bazie biszkoptu. W zadaniu technicznym amatorzy wypieków mieli za zadanie wykonać Tort Czarnoleski według receptury jurora Krzysztofa Ilnickiego. Najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie Agata Katarzyna Dobrzykowska. Z programem pożegnał się Mariusz Biedrowski.

TORT CZARNOLAS

Biszkopt kakaowy:
190 g białek
175 g cukru
190 g żółtka
20 g mąki pszennej 450
60 g proszku kakaowego
60 g masła
200 ml czereśniówki

Konfitura wiśniowa
150 g wiśni
150 g cukru
3 g pektyny żółtej
15 g soku cytrynowego

Krem waniliowy
300 g mascarpone
80 g cukru pudru
450 g śmietanki 36 proc.
1 laska wanilii
4 g żelatyny
20 g wody

Biszkopt kakaowy
Rozpuścić masło. Przygotować bezę francuską (ubić białka z cukrem). Dodać żółtko. Ręcznie wymieszać. Dodać kakao i mąkę. Ciepłe masło wymieszać z częścią miksu. Wymieszane połączyć z powrotem z resztą miksu. Wylać do formy. Wypiec (180 stopni), ostudzić. Nasączyć biszkopt czereśniówką.

Konfitura wiśniowa
Wydrylowane wiśnie przesmażyć na suchej patelni. Zmieszać cukier z pektyną. Wsypać na patelnię i gotować przez kilka minut, do odparowania części soku. Dodać sok cytrynowy. Nie studzić.

Krem waniliowy
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, rozpuścić. Zagotować 150 g śmietany z wanilią. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Podgrzać ponownie i rozpuścić w niej cukier oraz masę żelatynową. Połączyć z resztą zimnej śmietany. Schłodzić. Osobno tablerówką utrzeć mascarpone z cukrem. Ubić schłodzoną śmietanę. Połączyć delikatnie z mascarpone.

Złożenie
Przyciąć biszkopt na wysokość 4 cm. Wyciąć z biszkoptu okrąg o średnicy ok. 16 cm. Wyciągnąć środek biszkoptu. Wyjęty środek przyciąć do wysokości 3 cm. Brzegi przesmarować ciepłą konfiturą i wmontować z powrotem w biszkoptowy rant. W powstałe zagłębienie wyłożyć pozostałą konfiturę. Ostudzić. Wyłożyć krem waniliowy do wysokości formy i wyrównać. Z pozostałego kremu przy pomocy łyżki stołowej wykonać łezki (quenelle) i udekorować tort. Dołożyć kilka świeżych wiśni do dekoracji. Schłodzić.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu: TVP2
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie