Bądź jak profesjonalny kucharz. Zostań mistrzem siekania cebuli

Oglądasz programy kulinarne i zastanawiasz się, jak mistrzowie kuchni siekają tak szybko? Nauczymy cię w szybkim czasie sprawnie operować nożem. Ty też możesz, zostać szefem kuchni!

Sprawne siekanie cebuli
Źródło zdjęć: © 123RF

Potrzebujesz wyłącznie ostrego noża, żeby w krótkim czasie nauczyć się profesjonalnie kroić cebulę. Zachwycisz znajomych drobno posiekaną cebulą w sałatce oraz zobaczysz, jak szybko można ją pokroić.

Po pierwsze, obierz cebulę, pozostawiając nienaruszony korzeń. Następnie przetnij ją na pół. Odetnij pod kątem górną część cebuli (tą z której wyrastała zielona cebulka) oraz korzeń. Nie wyjmować środka cebuli. Ułożyć połówkę na desce, ciętą powierzchnią skierowaną w dół. Trzeba wziąć jedną stronę cebuli między małym palcem i kciukiem. Położyć pozostałe koniuszki palców na cebuli. Zacisnąć koniuszek środkowego palca, aby poprowadzić ostrze. Kroić od jednej krawędzi do drugiej. W międzyczasie, trzymając dłoń na nożu, rozluźnij ostrze w górę cebuli z każdym cięciem.

Cebulę możesz pokroić w piórka, prążki czy kostkę. W sieci jest wiele filmików pokazujących jak szybko i sprawnie szefowie kuchni siekają. Są jak maszyny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne