Bądź jak profesjonalny kucharz. Zostań mistrzem siekania cebuli
Oglądasz programy kulinarne i zastanawiasz się, jak mistrzowie kuchni siekają tak szybko? Nauczymy cię w szybkim czasie sprawnie operować nożem. Ty też możesz, zostać szefem kuchni!
Po pierwsze, obierz cebulę, pozostawiając nienaruszony korzeń. Następnie przetnij ją na pół. Odetnij pod kątem górną część cebuli (tą z której wyrastała zielona cebulka) oraz korzeń. Nie wyjmować środka cebuli. Ułożyć połówkę na desce, ciętą powierzchnią skierowaną w dół. Trzeba wziąć jedną stronę cebuli między małym palcem i kciukiem. Położyć pozostałe koniuszki palców na cebuli. Zacisnąć koniuszek środkowego palca, aby poprowadzić ostrze. Kroić od jednej krawędzi do drugiej. W międzyczasie, trzymając dłoń na nożu, rozluźnij ostrze w górę cebuli z każdym cięciem.
Cebulę możesz pokroić w piórka, prążki czy kostkę. W sieci jest wiele filmików pokazujących jak szybko i sprawnie szefowie kuchni siekają. Są jak maszyny.