Trwa ładowanie...
d2j69im
04-07-2022 10:17

Baci di dama. Ciasteczkowe całusy prosto z Włoch

Przepis

W książce "Italia. Amore mio" znajdziecie przepisy, dzięki którym z kilku dobrej jakości składników wyczarujecie najrozmaitsze dania i desery. Autorka mówi, że urodziła się jako kucharka, a wychowała w prawdziwie włoskiej rodzinie, w której wszyscy kochali jeść i gotować.

d2j69im
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
"Italia. Amore mio"
Źródło: "Italia. Amore mio", fot: Fot. Artur Rogalski
Składniki
  • 150 g mąki migdałowej
  • 150 g mąki 00
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
  • 130 g cukru
  • 15 g żółtek (1 żółtko średniego jajka)
  • 3 g soli (drobnoziarnistej)

Krem:

Przepis
  • Do miski wsypujemy obie mąki i cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Wyrabiamy ciasto do otrzymania sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtko, sól i ponownie zagniatamy.
  • Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy je na kulki o wadze 7–9 g każda. Powinniśmy otrzymać ok. 70 kulek, z których uzyskamy 35 ciasteczek.
  • Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 15–20 minut.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • Na połowie upieczonych ciasteczek rozprowadzamy niewielką ilość czekolady.Następnie nakrywamy pozostałymi ciasteczkami i odkładamy. Przed podaniem wstawiamy je na 10 minut do lodówki.

Przepis pochodzi z książki Cristiny Catese "Italia. Amore mio"

  Okładka książki
Źródło: Okładka książki
Baci di dama. Ciasteczkowe całusy prosto z Włoch
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d2j69im

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2j69im
d2j69im
d2j69im
d2j69im
Więcej tematów
d2j69im