Baci di dama. Ciasteczkowe całusy prosto z Włoch

W książce "Italia. Amore mio" znajdziecie przepisy, dzięki którym z kilku dobrej jakości składników wyczarujecie najrozmaitsze dania i desery. Autorka mówi, że urodziła się jako kucharka, a wychowała w prawdziwie włoskiej rodzinie, w której wszyscy kochali jeść i gotować.

CiasteczkaCiasteczka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 150 g mąki migdałowej
  • 150 g mąki 00
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
  • 130 g cukru
  • 15 g żółtek (1 żółtko średniego jajka)
  • 3 g soli (drobnoziarnistej)

Krem:

Przepis

  • Do miski wsypujemy obie mąki i cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Wyrabiamy ciasto do otrzymania sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtko, sól i ponownie zagniatamy.
  • Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy je na kulki o wadze 7–9 g każda. Powinniśmy otrzymać ok. 70 kulek, z których uzyskamy 35 ciasteczek.
  • Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 15–20 minut.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • Na połowie upieczonych ciasteczek rozprowadzamy niewielką ilość czekolady.Następnie nakrywamy pozostałymi ciasteczkami i odkładamy. Przed podaniem wstawiamy je na 10 minut do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja