Baci di dama. Ciasteczkowe całusy prosto z Włoch
W książce "Italia. Amore mio" znajdziecie przepisy, dzięki którym z kilku dobrej jakości składników wyczarujecie najrozmaitsze dania i desery. Autorka mówi, że urodziła się jako kucharka, a wychowała w prawdziwie włoskiej rodzinie, w której wszyscy kochali jeść i gotować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 150 g mąki migdałowej
- 150 g mąki 00
- 150 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
- 130 g cukru
- 15 g żółtek (1 żółtko średniego jajka)
- 3 g soli (drobnoziarnistej)
Krem:
- 150 g gorzkiej czekolady
- Do miski wsypujemy obie mąki i cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Wyrabiamy ciasto do otrzymania sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtko, sól i ponownie zagniatamy.
- Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy je na kulki o wadze 7–9 g każda. Powinniśmy otrzymać ok. 70 kulek, z których uzyskamy 35 ciasteczek.
- Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 15–20 minut.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Na połowie upieczonych ciasteczek rozprowadzamy niewielką ilość czekolady.Następnie nakrywamy pozostałymi ciasteczkami i odkładamy. Przed podaniem wstawiamy je na 10 minut do lodówki.
Przepis pochodzi z książki Cristiny Catese "Italia. Amore mio"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze