Trwa ładowanie...

Aromatyczny zapach i chrupiąca skórka. Wypiekacz za niewielkie pieniądze

Elektryczny wypiekacz do chleba to doskonały prezent dla osób, które przykładają dużą wagę do tego, co ląduje na ich talerzu. Masz dosyć czerstwego pieczywa w weekendy i święta? Od teraz codziennie rano może budzić cię zapach świeżo upieczonego bochenka.

Aromatyczny zapach i chrupiąca skórka. Wypiekacz za niewielkie pieniądzeŹródło: Shutterstock.com
d45yv10
d45yv10

Polecamy oszczędne i wydajne wypiekacze, w których przygotujesz smaczny i zdrowy chleb na śniadanie i kolację dla całej rodziny. Mając do dyspozycji sprawdzone przepisy, upieczesz chleb, który jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

Jak przygotować chleb w wypiekaczu

Przygotowywanie bochenka w wypiekaczu jest bardzo proste. Zwykle ogranicza się do wsypania do pojemnika składników, wybrania programu pieczenia i wciśnięcia przycisku start. Wmontowane mieszadło poradzi sobie z zagnieceniem odpowiedniej masy, zostawi ją, by odpowiednio wyrosła, a następnie aktywuje grzałki, które upieką bochenek taki jaki lubisz.

Oczywiście cały czas możesz śledzić proces pieczenia przez "okienko" znajdującą się na klapie. Dzięki niemu możliwe jest również wrzucenie do środka dodatków w odpowiednim do tego czasie. W ten sposób możesz przygotować na przykład chleb z bakaliami czy suszonymi pomidorami. Dodatkowo po przygotowaniu ciasta, gdy będzie ono gotowe do wyrośnięcia, warto wyciągnąć mieszadło, dzięki czemu po upieczeniu bochenka łatwiej będzie wyjąć go z formy. W dodatku modele z powłoką nieprzywierającą nie wymagają uprzedniego natłuszczenia blachy.

Wypiekacz czy piekarnik

Wypiekając chleb w piekarniku musisz nie tylko ręcznie zagnieść ciasto, ale również pilnować całego procesu pieczenia, by bochenek się nie spalił. Z drugiej strony podczas przygotowywania ciasta, które wymaga więcej czasu na wyrośnięcie, masz możliwość przetrzymania go nieco dłużej. Ponadto w piekarniku przygotujesz nie tylko chleb, ale również bułeczki, bagietki i inne rodzaje pieczywa.

Pulchny i pachnący chleb zawsze wtedy, gdy masz ochotę iStock.com
Pulchny i pachnący chleb zawsze wtedy, gdy masz ochotę Źródło: iStock.com

Chleb z piekarnika zdaniem niektórych jest nieco twardszy i bardziej spieczony niż ten przygotowywany w wypiekaczu. Dodatkowo za wyborem specjalnego urządzenia przemawia możliwość włączenia programu z opóźnionym startem, dzięki czemu wieczorem wrzucisz wszystkie składniki, a rano obudzi cię zapach świeżo upieczonego bochenka.

Wypiekacz dla oszczędnych

Dobry wypiekacz o odpowiedniej mocy i pojemności kupisz za niecałe 300 złotych. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt mała, pieczenie będzie trwać bardzo długo, a gotowy bochenek może okazać się niedopieczony w środku. Kluczowy jest również rozmiar gotowego bochenka, ten waha się od 0,9 kg w mniejszych modelach do 1,5 kg w większych.

Podczas przygotowywania bochenka samodzielnie dobierasz składniki, możesz więc mieć pewność, że przygotujesz pieczywo bez sztucznych dodatków. Przygotowywanie własnego chleba pozwala ci również na o wiele szerszy wachlarz możliwości niż te dostępne w piekarniach. Cena poszczególnych składników, jak i koszt upieczenia takiego bochenka, są o wiele niższe niż w przypadku kupnego pieczywa. Regularne pieczenie chleba samodzielnie przełoży się więc pozytywnie na domowy budżet.

d45yv10
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45yv10
Więcej tematów